Promene u lokalnim samoupravama po ugledu na republičku vladu su vrlo moguće i dešavaju se u svim mandatima, ali se time ne postižu dobri rezultati, smatraju sagovornici Danasa Saša Paunović i Goran Ješić. Prema njihovom mišljenju, time se gubi vreme koje bi moglo da se iskoristi za razvoj lokalnih samouprava, odnosno za privlačenje investicija i borbu protiv korupcije.

Neizvesnu situaciju oko potencijalne promene vlasti u Novom Sadu, juče je začinila agencijska vest da je jedan funkcioner SNS-a na svom Fejsbuk profilu pretio novosadskom SPS-u da će „snositi posledice ukoliko ne izađe iz gradske vlasti sa demokratama“. Ipak, ispostavilo se da je reč o naprednjaku iz drugog ešalona ove stranke, ali se u redovima novosadske vlasti tim povodom komentarisalo da su na delu neprestani pritisci pripadnika sadašnje opozicije u ovom gradu na socijaliste da napuste novosadski DS.

– Ili ćete srušiti novosadsku vlast i napraviti drugačiju većhinu zajedno sa SNS, ili ćete u Vladi Srbije imati silne probleme, navedeno je u tom profilu na Fejsbuku i poručuje se SPS-u i da se „ne zavitlava“ i da ne „ponižava“ SNS time što traži od naprednjaka da prvo dokažu da postoji sigurna većina, kako bi izašli iz aktuelne novosadske vlasti.

Osim pretnji i ucena, oni koji zagovaraju prekomponovanje koalicija u lokalu smatraju da je to potpuno logično jer se time „približavaju“ republičkoj koaliciji i strankama koje su na vlasti. Na taj način, navodno se osigurava dobra veza u Beogradu za razvoj i projekte u tim opštinama i gradovima, a kada je lokalna vlast „u kontrasmeru“ onda su prepušteni sami sebi, ili im se čak otežava posao. Naravno, takve izjave uglavnom su koordinirane iz vrha stranaka, koje često i bez razloga nalažu svojim odborima da izađu iz lokalnih vlasti, dok stranačkim ekspoziturama nova raspodela karata odgovara zbog proširene mogućnosti udomljavanja svojih kadrova ili familije.

Međutim, lokalni čelnici DS-a, koji godinama uspešno vode svoje opštine, a čija stranka je sada u opoziciji na republičkom nivou, smatraju da su to ustaljeni scenariji i izgovori za nedovoljno efikasne i sposobne lokalne političare, koji su, dakako, podstaknuti motivima za pomenuti nepotizam i partizam.

Tako Saša Paunović, predsednik Stalne konferencije gradova i opština i čelnik opštine Paraćin, ističe za Danas da svako menjanje lokalnih vlasti ne donosi dobre rezultate, što se pokazalo i u prošlom mandatu Vlade Srbije. Kako dodaje, u tim političkim dogovorima i pregovorima gubi se vreme koje može da se iskoristi za unapređenje gradova i opština.

– Iako je to legitimna stvar, mislim da nije korisna. Na primer, Demokratska stranka, čiji sam funkcioner, to je činila u prošlom mandatu, pa je izgubila izbore. Građani, između ostalog ukazuje Paunović, odlično pamte neuspešne ili nepotrebne promene lokalnih koalicija.

Kada je reč o opštini Paraćin, naš sagovornik objašnjava da DS tamo ima većinu bez stranaka koje čine republičku vlast, „pa ne veruje da bi te stranke, koje učestvuju u lokalnoj vlasti, otišle u opoziciju.

– DS ima 40 odsto odborničkih mandata, što nam daje manevarski prostor i naš legitimitet nije sporan, jer malo opština u Srbiji ima takvu situaciju, naglašava Paunović. U SO Paraćin, koju čini 55 odbornika, DS ima 22, Grupa građana „Sve za Paraćin“ i URS po sedam, Jedinstvena Srbija, SNS i lista „Uposlimo Paraćin“ po pet, dok socijalisti imaju četiri mandata.

Predsednik opštine Inđija Goran Ješić kaže za Danas da je stanje u toj lokalnoj vlasti „stabilno“, ali da uvek postoji mogućnost promena u gradovima i opštinama.

– Cela ideja proizilazi iz dve stvari – katastrofalnog ustavnog okvira i odluke Ustavnog suda Srbije da odbornici i poslanici budu vlasnici svog mandata, objašnjava Ješić.

Prema njegovim rečima, „najgore“ je to što lokalne vlasti četiri godine čuvaju mandat, umesto da rade na privlačenju investicija i borbi protiv korupcije. Skupština opštine Inđija broji 37 odborničkih mesta – lista „Goran Ješić“, koja je osvojila 17 mesta, zajedno sa DSS (tri mandata) i SPS-SDP (pet mandata) čini većinu.

Da podsetimo, premijer Srbije i lider SPS-a Ivica Dačić najavio je da će se sa svojim novim koalicionim partnerima u republičkoj vladi dogovoriti i o izmenama lokalnih vlasti, pominjući kao primer Novi Sad u kojem su na vlasti demokrate i socijalisti. Pre toga to su govorili i Mlađan Dinkić i Aleksandar Vučić. Dačić je tada rekao i da su naprednjaci u Smederevskoj Palanci formirali vlast s demokratama jer su se „naljutili na SPS zbog toga što je poštovao prethodne dogovore sa demokratama“.

Inače, juče je predsednik novosadskog odbora DSS-a Borko Ilić rekao da je primarni cilj te stranke da zbaci LSV sa vlasti u Novom Sadu. Ilić je na konferenciji za novinare rekao da je formiranje nove većine gotovo izvesno, ali da vlast neće biti uspostavljena kupovinom ni preletanjem odbornika.

– Za LSV je bolje da mirno preda vlast. Zahvaljujući njima, Novi Sad je postao investiciona i politička provincija, a Nenad Čanak je za svaki problem sa novosadskim DS-om trčao kod Borisa Tadića na kanabe. Tako je sam vezao sudbinu Novog Sada za Beograd. Dosta je izmuzao Novi Sad i Vojvodinu, sada neka ide malo na dijetu, rekao je Ilić. DSS u pregovorima o novoj većini nastupa sa SNS-om i Dverima, a Borko Ilić kaže da su sada i „nož i pogača u rukama SPS-a“.

Korać: Vlast se igra vatrom u Vojvodini

Novi Sad – Potpredsednik Skupštine Srbije Žarko Korać ocenio je da je Srbija na pragu ozbiljne političke krize u odnosima između Beograda i Novog Sada. „Srbija je po prvi put od ‘jogurt revolucije’ na pragu ozbiljne političke krize u odnosima Beograda i Novog Sada, posle te nesrećne odluke Ustavnog suda i najave ekspresne smene na vojvođanskom lokalu, u opštinama i gradovima gde vlast drži DS“, rekao je Korać za novosadski Dnevnik. Ocenio je i da vlast u Srbiji nije svesna cele situacije, da se „igra vatrom“ u Vojvodini i da ide u tešku političku krizu.“Kada se doslovno primeni slovo Ustava, bez ikakve oblande, Vojvodina se praktično svodi na jednu prćiju koja se samo zove autonomija, a od nje nema ni slova. Kao građanin Srbije, kao neko iz Beograda, moram da postavim pitanje zašto ne može Vojvodina da ima, na primer, predstavništvo u Briselu, a može svaka opština u Srbiji“, naveo je Korać.

Jerkov: Da reaguju policija i tužilaštvo

Zasad se u medijima najviše spominje promena vlasti u Novom Sadu, ali i u Somboru, Kuli, Požegi, Leskovcu… Novosadski odbor SNS pozvao je gradske odbore SPS i SPO na razgovor o mogućnosti formiranja nove vladajuće koalicije. S druge strane, predsednica gradske skupštine Novog Sada Aleksandra Jerkov izjavila je da u slučaju promene vlasti u tom gradu treba da reaguju policija i tužilaštvo, „jer vlast ne može biti promenjena bez korupcije, pretnji, ucena i kupovine odbornika“.

Neizvesno u Beloj Palanci

U Pirotu i Dimitrovgradu neće doći do promene vlasti, rečeno je agenciji Beta, ali situacija u Beloj Palanci je neizvesna. U Beloj Palanci opoziciju čine socijalisti i naprednjaci sa ukupno 14 mandata od 29 odborničkih mesta. Vlast čine DS sa 12, grupa građana „Koalicija za Belu Palanku“ sa dva i Jedinstvena Srbije (JS) sa jednim odborničkim mestom. „Imamo informacije da SPS pokušava da formira novu skupštinsku većinu i da o tome razgovaraju i sa nekim našim odbornicima, ali promene vlasti uprkos njihovoj želji neće biti“, rekao je zamenik predsednika opštine Bela Palanka Dragan Živković (DS).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari