U Srpskoj naprednoj stranci tvrde za Danas da su socijalisti pritiskali tužilaštvo i policiju u slučaju Branka Lazarevića, bivšeg šefa kabineta Ivice Dačića.


Nakon pitanja potpredsednika SNS Nebojše Stefanovića upućenih lideru Jedinstvene Srbije Draganu Markoviću Palmi „zašto slučaj Lazarević nije pokrenut pre dva-tri meseca“ i „da li su on, ili lideri njegove koalicije, tražili odlaganje ovog slučaja“, još jedan potpredsednik naprednjaka Bratislav Gašić kaže za Danas da je upravo SPS pritiskao tužilaštvo i policiju da se odloži saslušanje Lazarevića, koji se sumnjiči da je iz MUP odavao poverljive informacije narko-klanu Darka Šarića.

Gašić navodi da SNS uvek principijelno zahteva da se svaki slučaj u vezi s organizovanim kriminalom i korupcijom bez odlaganja procesuira i da saslušanje Branka Lazarevića nema veze s politikom i izborima. „Nije SPS na nas vršio pritisak, jer nismo mi ti koji hapsimo, nije Aleksandar Vučić taj koji hapsi, nego tužilaštvo i policija. Nije SPS tražio odlaganje od SNS, već od tužioca i policije“, rekao nam je Gašić, ističući da „ne treba ništa zaustavljati, ni u predizbornoj trci, ni posle izbora, jer kriminal je kriminal, a lopovi su lopovi“.

Žestoki sukob SNS i koalicije SPS-PUPS-JS pokrenuo je juče pre podne Dragan Marković Palma, koji je, komentarišući dešavanja sa Lazarevićem, rekao da se „godinama pakuju takve stvari“. „Stave nešto u fioku i onda stalno vade. To je više politička stvar nego policijska, ali ne kažem da je ovde u pitanju današnja politika ili naš koalicioni partner… Imam puno pravo da sumnjam zašto do saslušanja nije došlo pre dva ili tri meseca. Kada je u pitanju gospodin Lazarević, sve dok se ne dokaže da je kriv, mogu da kažem da je on nevin. Presuda je ono što može da kaže da je neki čovek nešto učinio“, rekao je Marković za RTV B92.

Lider JS je odbacio navode tabloida da je Lazarević na saslušanju rekao da ga je sa Rodoljubom Radulovićem Bananom upoznao Dačić i rekao da „završi sve što mu treba“. Upitan da li Dačić biti „srpski Sanader“, Marković je rekao da su to „priče za malu decu“.

Odmah potom oglasio se preko medija Nebojša Stefanović iz SNS i postavio Palmi niz pitanja, kojima se SPS dovodi u vezu s pritiscima na pravosuđe i MUP.

Lider SPS Ivica Dačić pokušao je da smiri situaciju, izjavivši da lider SNS i vicepremijer u tehničkoj vladi Aleksandar Vučić nema nikakve veze s pokretanjem slučaja Lazarević, niti sa tajmingom „kada će se tu šta dešavati“. „Taj slučaj treba da bude lišen svih političkih primesa. On ni na koji način ne utiče negativno na moje odnose sa SNS i Vučićem. Ovo želim da kažem kako ne bi dolazilo do nepotrebnih svađa između SNS i SPS“, rekao je Dačić novinarima i apelovao na sve političare, njegove kolege u stranci, koalicione partije, „pa i na Dragana Markovića“, da smire strasti i ne unose politiku u ceo slučaj.

Ivica Dačić je takođe rekao da institucije treba da rade svoj posao i da „jedva čeka“ da proces protiv Lazarevića bude doveden do kraja, a Darko Šarić uhvaćen, kako bi svi koji su sarađivali sa njim mogli da budu procesuirani. „Mislim da bi neki drugi trebalo da se zabrinu, a ne ja“, zaključio je Dačić.

Zamenik predsednika PUPS Milan Krkobabić juče nije želeo da kaže podržava li ova partija koalicione partnere u stavovima u vezi sa slučajem Lazarević, ali potpredsednik PUPS Momo Čolaković ocenio je za Danas da se njegova stranka „razlikuje od svih“. „U našoj stranci nema nikakvih takvih tračeva i podmetanja. PUPS to ne radi. A drugi što rade to, to je njihov problem i mu u to ne želimo da ulazimo, iako mislimo da nije u redu“, istakao je Čolaković.

Profesor FPN Zoran Stojiljković kaže za Danas da je jasno da se ovde radi o borbi za predizborne rejtinge.“To je sada pitanje koliko nešto, što se normalno mora procesuirati i što je na evropskoj agendi, dobija na spinovanju u zavisnosti od dinamike političkih dešavanja i izborne kampanje. Svi bi morali da kažu da li postoji neka vrsta instrumentalizacije. Tipično je da svi oni u vreme kampanje krenu da se bave političkom tražnjom, odnosno interesima građana, i iščitavaju kako neke poruke mogu da budu prihvaćene u javnosti. Zašto je to stvar koja nije bila pre tri ili šest meseci i kakve su tu računice, to oni treba da polože račun. Važan je i primer naprednjaka koji su, da bi bili ubedljivi, otvorili slučaj Univerzal banke i uhapsili svog čoveka“ zaključio je profesor Stojiljković.

Palma pokušava da “prikoči”

Dragan Marković Palma, nakon žestokih prozivki iz SNS, oglasio se saopštenjem za javnost izjavivši da se njegova izjava data u vezi sa slučajem Branka Lazarevića “odnosila na neke ranije vlade, a ne na aktuelnu”. „Premijer Ivica Dačić, koji je i ministar unutrašnjih poslova, kao i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, koji je zadužen za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, dokazali su da nema zaštićenih, te da partijske knjižice nikoga ko se ogrešio o zakon neće sačuvati“, saopštio je Marković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari