Najviše rukovodstvo Srpske napredne stranke razmatraće početkom sledeće sedmice pitanje promene vlasti u Beogradu, koju predvode DS i Dragan Đilas, a potom će razgovarati s partnerima iz koalicije na republičkom nivou.

To je juče na konferenciji za novinare, održane ispred Skupštine grada Beograda, najavio prvi čovek Gradskog odbora SNS i predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović, istakavši da naprednjaci žele da pred svoje koalicione partnere izađu s konkretnim predlogom.

„Čuli smo šta kaže Milan Krkobabić, koji je šef Gradskog odbora PUPS, naših koalicionih partnera na republičkom nivou. Sačekaćemo malo i posle odluke naše stranke videti šta možemo da uradimo po tom pitanju“, rekao je Stefanović povodom izjave Krkobabića da nema većine za promenu vlasti u prestonici.

Kako je dodao, naprednjaci će predložiti i izmene Statuta Beograda, koje će omogućiti decentralizaciju i veća ovlašćenja gradskih opština, kao i formiranje novih.

Na pitanje novinara zašto se kao predsednik republičkog parlamenta obraća građanima u svojstvu stranačkog funkcionera, Stefanović je odgovorio da SNS želi da pokaže da se ne odriče tema koje su pokretane u protekle četiri godine. „Želimo da saznamo kako se upravlja prestonicom i da istražimo sve slučajeve korupcije u Beogradu“, istakao je Stefanović.

Ipak, predstavnici SPS i PUPS juče nisu bili raspoloženi da govore o takozvanom prekomponovanju vlasti u Beogradu. “Nema tu šta da se kaže“, rekao je Aleksandar Antić, predsednik Skupštine grada i potpredsednik SPS, dodajući da niko nije inicirao smenu u Beogradu, već da tu temu s vremena na vreme “načinju“ novinari.

„Što se tiče Stefanovićeve inicijative za promenu Statuta grada, mislim da on tu kuca na otvorena vrata. To je stav i Beograda i tu se nimalo ne razlikujemo”, istakao je Antić.

Slično je reagovao i Momo Čolaković, poslanik PUPS, koji je naveo da vlast u Beogradu „za sada odlično funkcioniše“, te da nema nikakvih promena u koalicionom sporazumu, ali ni zahteva. Upitan ukoliko naprednjaci od PUPS ultimativno zatraže raskidanje ugovora sa DS i Đilasom na gradskom nivou zarad opstanka koalicije na republičkom, Čolaković odgovara da će se o tome razgovarati ukoliko takav zahtev stigne.

DSS, čija bi podrška bila neophodna u slučaju formiranja nove većine, zauzela je stav da se vlast u Beogradu mora promeniti i da je spremna za saradnju sa SNS. To je Danasu potvrdio Andreja Mladenović, predsednik Gradskog odbora DSS, ipak dodajući da im zvaničan poziv SNS još nije stigao.

Podsetimo, jedan odbornik stranke Vojislava Koštunice u Skupštini grada, Goran Mandić, ove sedmice je podneo ostavku na sve funkcije u DSS i sada je u „nezavisnom“ statusu. Mladenović tvrdi da ne očekuje nove promene u sastavu odborničke grupe DSS. „Mandić nije vratio mandat, što je po moralnim načelima trebalo da uradi“, dodao je Mladenović.

Kako je Danas već pisao, naprednjaci tvrde da imaju većinu za promenu gradske vlasti. Naši izvori iz SNS smatraju da „oni koji žele da ostanu direktori, ministri i potpredsednici Vlade Srbije moraće da poštuju stav većinskog koalicionog partnera na republičkom nivou i tu nema dileme“.

Milan Krkobabić, zamenik predsednika PUPS, smatra da ne postoji mogućnost za smenu gradonačelnika Dragana Đilasa, „jer demokrate imaju 50, PUPS četiri, plus jednu nestranačku ličnost, znači pet odbornika, a za smenu Đilasa potrebno je 56 od ukupno 110 glasova”. „Znači, ne postoji mogućnost, to je matematika“, poručio je nedavno Krkobabić.

Jovanović: Ugrožen ugled parlamenta

Predsednik LDP Čedomir Jovanović kritikovao je juče predsednika Skupštine Srbije Nebojšu Stefanovića, ocenjujući da je prekoračio ovlašćenja i ugrozio ugled parlamenta “organizujući prepad na Skupštinu grada i pretvarajući nesporazume u svojoj koaliciji u javni skandal“. „Stefanović zaboravlja da više nije samo član SNS nego da je u međuvremenu postao predsednik Narodne skupštine i da mu ta pozicija zabranjuje da se ponaša kao partijski aktivista koji bi da okupira i lokalne organe vlasti“, saopštio je Čedomir Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari