Uhapšena advokatica koja je uzimala ruskim državljanima novac u zamen za pribavljanje srpskog državljanstva 1Ilustracija, hapšenje, lisice

Kako je navedeno u saopštenju Prvog osnovnog javnog tužilaštva zadržavanje do 48 časova je određeno advokatici I.B.I. (35), kao i još jednom muškarcu S.P. (32) zbog postojanja sumnje da su izvršili krivično delo Prevara.

Oni su, kako navode iz tužilaštva, u periodu od oktobra 2023. godine do aprila 2024. godine u nameri da sebi pribave protivpravnu imovinsku korist lažnim prikazivanjem činjenica doveli u zabludu oštećenog da mogu da obezbede prijem u državljanstvo Republike Srbije, tri ruska državljanina koji su deponovali iznos od 200.000 evra u advokatskoj kancelariji osumnjičene.

Kako u ugovorenom roku pomenuti ruski državljani nisu stekli državljanstvo Republike Srbije, niti je novac vraćen postoje osnovi sumnje da su izvršili krivično delo Prevara.

Prilikom saslušanja osumnjičena I.B.I. (35) se branila ćutanjem, dok je S.P. (32) negirao krivicu.

Tužilaštvo je podnelo inicijativu sudiji za prethodni postupak da se osumnjičenima odredi pritvor do 30 dana zbog sumnje da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli da ometaju dali postupak uticajem na svedoke.

Iz tužilaštva još nisu naveli da li je osumnjičenima određen pritvor.

U saopštenju se navodi da će Prvo osnovno javno tužilaštvo u toku istrage ispitati svedoke oštećene, kao i druge svedoke događaja, narediti sva potrebna veštačenja, pa nakon izvođenja svih dokaza i utvrđivanja tačnog i potpunog činjeničnog stanja doneti odluku o daljem postupanju.

Tužilaštvo poziva državljane Ruske Federacije koji su oštećeni na ovakav ili sličan način da se jave Policijskoj upravi za grad Beograd, UKP, Odeljenju za suzbijanje imovinskih delikata, Odsek za prevare putem i-mejl adrese [email protected], tel. +381648927703 ili na i-mejl adresu Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu [email protected].

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari