Vesna Pešić: Ako je neko genocidan, to je lično Aleksandar Vučić 1foto FoNet/Zoran Mrđa

Ne znam zašto Aleksandar Vučić smatra da je moralni pobednik povodom izglasane Rezolucuje UN, koju je falsifikivao – da ona kvalifikuje ceo srpski narod kao genocidan. Već takva kampanja je sama po sebi nemoralna, jer je jasno da su presude za genocid izrečene pojedincima, a ne srpskom narodu – kaže za Danas Vesna Pešić, bivša ambasadorka i sociološkinja.

Nemoralno je, dodaje, i to što je njegov falsifikat o tzv. „genocidnom narodu“ koristio za njegovu ličnu promociju i učvršćivanje autoritarne vlasti postavivši sebe kao čoveka na braniku Srbije i srpskog naroda.

– I to se još poklopilo sa izbornom kampanjom. Pa ta lagarija baš pala u dobrom momentu. On i dalje tvrdi da Rezolucija i „žrtvama stavlja žig genocidnog naroda“. On sebe time pokriva kao čoveka koji izvršioce genocida smatra srpskim herojima, i kad se desio genocid u Srebrenici i tri decenije posle njega i to na funkciji predsednika Srbije – kaže Vesna Pešić.

Svoju ljubav prema izvšiocu genocida u Srebrenici – Ratku Mladiću, nije krio kao istaknuti pripadnik i jedan od vođa ekstremnog srpskog nacionalizma, dodaje.

Vesna Pešić: Ako je neko genocidan, to je lično Aleksandar Vučić 2

– Tu ljubav prema osuđenom Ratku Mladiću nije krio, svi smo videli kada je skidao ime table Bulevara sa imenom Zorana Đinđica da bi umesto nje stavio tablu Bulevar Ratka Mladića. I u poslednje dve godine nije mogao da zaboravi ili taktički prikrije svoje obožavanje Ratka Mladića postavljanjem njegovog murala koji je policija čuvala 24 sata, a svi zidovi i tarabe ispisane „Ratko Mladic“ srpski heroj. Da nije njegove lične kampanje kojom izražava obožavanje osuđenika za genocid u Srebrenici, do ove Rezolucije ne bi ni došlo – smatra sagovornica Danasa.

I sad, kaže, njegovo lično zlodelo i slavljenje Ratka Mladića nemoralno i pokvareno prebacuje na ceo srpski narod koji je navodno proglašen za genocidan.

– Ako je neko genocidan, to je lično Aleksandar Vučić i njegovi prijatelji radikali, stranci kojoj je predano služio – zaključuje sagovornica Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari