Skupština Srbije počeće danas raspravu o jednom broju kadrovskih rešenja u oblasti pravosuđa, ali vladajuća koalicija, kako sada stvari stoje, neće moći i da izglasa ta rešenja.

Bez četiri poslanika SPO, koji su najavili da neće učestvovati u radu parlamenta, nema neophodnih 126 poslanika za izglasavanje ovih vladinih predloga, već vladajuća koalicija može da računa na maksimalno 125 poslanika, jednog manje od neophodnog minimuma. DS, sudeći po izjavama njenih funkcionera, računa na podršku proevropskih poslanika iz opozicije – LDP ili možda nezavisne poslanice Vesne Pešić, ali oni poručuju da ih ta tema ne zanima.

SPO, kako Danas saznaje, neće ući u skupštinsku salu dok ne budu razrešeni ministar vera i dijaspore Srđan Srećković i državna sekretarka u Ministarstvu za lokalnu samoupravu Sanja Čeković, koji su na te funkcije i izabrani kao kadrovi SPO, a nedavno su u partiji Vuka Draškovića proglašeni „viškom“.

Kako će se ova za vlast neprijatna situacija razrešiti za sada nije potpuno jasno. Predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović izlaz vidi u dijalogu koji je, prema njenim rečima, najmoćnije sredstvo u parlamentu, sve do dana izglasavanja. Ona kaže da bi joj bilo žao da se desi da odluke koje su na dnevnom redu ne budu usvojene, ali i da je sve moguće.

„To se do sada na kadrovskim pitanjima nije dešavalo, a sada bi došlo do blokade rada Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca“, navela je Đukić Dejanović i dodala da je o pitanju većine u parlamentu razgovarala i s premijerom Mirkom Cvetkovićem, ali da je „problem lociran u parlamentu, i tu vlada nema svoje rešenje“. Ona je navela i da ne sumnja da DS čini napore da parlament radi korektno.

Nada Kolundžija, šefica poslaničkog kluba DS, kaže za Danas da će sednica parlamenta početi nesmetano jer su za to potrebna 84 poslanika, pošto je u toku vanredno zasedanje, a za podršku tačkama dnevnog reda, bitnim za evropske integracije, „očekuje se glas svih onih kojima je put ka EU, po sopstvenom priznanju, najznačajniji“.

Na pitanje gde će vladajuća većina naći potrebnih 126 glasova kada se o odlukama bude odlučivalo, ona kaže da bi podršku mogli da daju oni koji demokratama prigovaraju da reforme ne sprovode dovoljno dobro i da Srbija ne ide dovoljno brzo ka EU.

„Podršku rešenjima u oblasti pravosuđa očekujemo od onih koji tvrde da je ubrzanje Srbije ka Evropi od presudne važnosti, što će pokazati i u tom konkretnom slučaju“, navodi Kolundžija, a na pitanje koliko bi neizglasavanjem ovih zakona bila ugrožena Vlada Srbije ona ističe da „zakoni mogu biti i neizglasani u parlamentu, pa to svejedno ne mora da znači krizu vlade“.

Osim toga, smatra ona, postavljati pitanje krize vlade i njenog pada mesec dana pred raspisivanje izbora je ne samo suvišno, već i nelogično. Na pitanje Danasa zašto Vlada Srbije ne smeni Srećkovića, ukoliko na tome insistira SPO na čiji predlog je i izabran za ministara, Kolundžija kaže da vlada radi kao jedinstven tim, a da je problem između Srećkovića i SPO „unutarstranačko pitanje“.

Kolundžija ističe i da su besmislene tvrdnje SPO da je „Srećković buzdovan u rukama DS, a u obračunu sa SPO i pokretom Preokret“. Kako kaže, u takvim tvrdnjama nema nikakvog rezona, jer su se DS i Preokret „razišli samo u jednom pitanju, a to je Kosovo“.

U SPO, međutim, tvrde da ostaju pri svojim zahtevima i da neće učestvovati u radu parlamenta ukoliko ne budu razrešeni ili ne podnesu ostavke Srećković i Čekovićeva. Aleksandar Jugović, potpredsednik SPO, kaže za Danas da su „DS, G17 i SPS promenili svoje ministre u toku ovog mandata i mi samo tražimo potpuno isti tretman i poštovanje koalicionog sporazuma“.

Prema nezvaničnim informacijama, vladajuća koalicija bar za sada nema nameru da razreši Srećkovića i Čekovićevu. Ukoliko i SPO i njihovi koalicioni partneri ostanu na svojim pozicijama, a niko iz opozicije ne priskoči u pomoć, vladajuća koalicija ostaje na 125 poslanika, uključujući i bivšeg radikala Jovana Damjanovića, što znači da ne može da funkcioniše i da donosi odluke.

Potpredsednik i poslanik LDP Ivan Andrić poručuje da vladajuća koalicija ne treba da računa na tu stranku. „Nakon što Srbija nije dobila kandidaturu za članstvo u EU, rekli smo da se momentano raspišu izbor ili da vlada počne sprovođenje evropske politike. Pošto te politike nema, svaki dan sa ovom vladom je izgubljen“, rekao je Andrić za Danas.

U teoriji, nedostajući glas eventualno bi mogao da bude onaj Vesna Pešić, samostalne poslanice, ali ona za Danas kaže da je niko iz vladajuće koalicije nije zvao da podrži pravosudne zakone. „Ne znam što je vama ta priča toliko bitna, meni baš i nije“, kategorična je Pešićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari