Predsednici DS, SDS i LDP Bojan Pajtić, Boris Tadić i Čedomir Jovanović sastaće se danas u podne u prostorijama Tadićeve partije kako bi doneli konačnu odluku o tome da li će proevropska opozicija na predstojeće izbore izaći na jednoj ili dve liste, što će saopštiti javnosti odmah po završetku sastanka na konferenciji za medije, rečeno je Danasu u SDS. Kako je već Tadić i najavio, danas će biti ujedno i poslednji rok za dogovor o nastupu tih stranaka na izborima, a, prema saznanjima našeg lista, do juče nije bilo usaglašeno nijedno rešenje uprkos spekulacijama u medijima.

Pregovori opozicije poslednjih dana vodili su se svakodnevno, a juče su bili dodatno intenzivirani, odnosno održano je više sastanaka tokom dana na različitim nivoima i oko različitih tehničkih pitanja. Prema nezvaničnim informacijama do kojih je Danas došao, najviše nesuglasica prethodnih dana bilo je oko toga ko bi mogao biti lider tog saveza, ko nosilac, a ko prvi na jedinstvenoj izbornoj listi. Naziv liste i imena koja su se pominjala da će biti pod rednim brojem jedan bili su, kako nam je nezvanično rečeno, samo neki od predloga oko kojih nije bila postignuta saglasnost, barem ne do juče.

U subotu uveče televizija B92 je javila da su se DS, SDS i LDP dogovorile o zajedničkom nastupu na izborima, sa listom koja bi se zvala „Demokratska Srbija – DS-LDP-SDS“, a na kojoj bi prvi bio prvi predsednik obnovljenog DS Dragoljub Mićunović. Ubrzo potom, lideri tih stranaka zvanično su ocenili da je takav zaključak preuranjen.

Predsednik SDS Boris Tadić izjavio je u subotu uveče da opozicija „nije postigla nikakav dogovor“ i da je krajnji rok za tako nešto ponedeljak. Da se razgovori nastavljaju poručeno je odmah i iz Demokratske stranke, čiji je lider Bojan Pajtić potvrdio na Tviteru da će potencijalni partneri novi sastanak održati u nedelju, dok je Čedomir Jovanović, takođe na Tviteru, poručio: „Ljudi, čekali smo godinama, možemo da izdržimo do ponedeljka“. Predsednik LSV Nenad Čanak ocenio je da nije realno da proevropska opozicija izađe na jedinstvenoj listi na izbore, jer se „s druge strane ovog trenutka ne nalazi Slobodan Milošević“.

Velimir Ilić ponovo sa SNS

Nekoliko partija je tokom ovog vikenda dogovorilo određene predizborne koalicije. Partija Velimira Ilića Nova Srbija dogovorila je juče sa SNS zajedničko učešće na izborima, a i lider SDPS Rasim Ljajić je izjavio da je sa predsednikom SNS Aleksandrom Vučićem juče dogovorio zajednički nastup dve stranke na svim nivoima. Zeleni Srbije, na čijem je čelu Ivan Karić, a koji su prethodna dva saziva u parlamentu bili prvo sa DS pa SDS, postigli su dogovor o učešću na izborima na listi sa SPS i Jedinstvenom Srbijom. DS je u subotu potpisala sporazum o saradnji sa Nacionalnom organizacijom osoba sa invaliditetom.

Đurić: Neprincipijelna koalicija

Funkcioner SNS i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je juče da najavljeno okupljanje opozicionih stranaka predstavlja neprincipijelnu koaliciju, čiji je jedini cilj dolazak na vlast po svaku cenu. „Pojedinci koji sede unutra razmenjivali su najteže i najgore optužbe jedni protiv drugih, a sada staju pod jedan barjak, koji se zove vlast po svaku cenu“, rekao je Đurić za TV Pink.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari