Stavovima LDP, SPO i predsednika Političkog saveta DS Dragoljuba Mićunovića da bi kosovski Srbi trebalo da učestvuju na tamošnjim vanrednim parlamentarnim izborima, pridružio se i SPS.

Kako je Danasu rekao Dejan Radenković, funkcioner socijalista i zamenik predsednika Odbora za KiM u Skupštini Srbije, najbolje za kosovske Srbe je da imaju svoje legitimne političke predstavnike, kako bi mogli da ostvare svoje interese i na taj način obezbede bolji život.

– Poziv kosovskim Srbima da izađu na izbore ne znači nikako priznanje samoproglašene državnosti Kosova. Trebalo bi odvojiti diplomatske napore za očuvanje teritorijalnog integriteta Republike Srbije od života Srba na KiM, u smislu da oni ne bi smeli da trpe posledice te borbe i da imaju lošije uslove živote – ističe Radenković.

Ovaj funkcioner socijalista ističe da poziv za učešće na izborima ipak ne bi trebalo da bude bezuslovan, već da se od Euleksa, UN i drugih međunarodnih faktora traži ubrzanje procesa povratka raseljenih lica i rešavanja ključnih životnih problema Srba i pripadnika drugih nealbanskih zajednica na Kosovu.

Radenković je ujedno izrazio nadu da Vlada Srbije neće u „minut do 12“ da donosi odluku da li će pozvati kosovske Srbe da izađu na izbore ili ne.

Čini se da državni vrh u Beogradu u ovom trenutku nije spreman da zauzme, ili da javnosti jasno saopšti, stav države o učešću srpske zajednice na izborima, koje premijer Hašim Tači namerava da izdejstvuje za polovinu decembra, dok DSK Fatmira Sejdijua insistira na februaru kao optimalnom roku.

Predsednik Političkog saveta DS Dragoljub Mićunović ocenio je u nedelju da dosadašnja politika bojkota kosovskih izbora nije dala nikakve rezultate, jer su Srbi posle izbora uvek ostajali u getu, pravno nezaštićeni i bez ikakvog uticaja u institucijama. „Ne verujem da su time na bilo koji način pomogli ostajanju Kosova u sastavu Srbije ili da su omeli one koji su priznali nezavisnost. Ne znam da li će Vlada Srbije sada zauzimati stav i kakav će on biti, ali se nadam da će se u svakom slučaju voditi racionalnim, a ne emotivnim razlozima“, ocenio je Mićunović.

Jelena Trivan, portparolka DS, međutim, ističe za Danas da je to pitanje državnih organa, kao i da će zvanični stav uskoro biti poznat.

– Izlazak Srba na kosovske izbore je državno, a ne partijsko pitanje i Srbija će o tome doneti zajedničku odluku. Vlada bi o tome uskoro trebalo da se oglasi – naglasila je Trivanova.

Komentarišući tvrdnje DSS da je DS pozvao kosovske Srbe da izađu na izbore koje organizuje Priština, Trivanova je istakla da su to „besmislene optužbe lažnih patriota koji stalno i bezuspešno pokušavaju da profitiraju na temi Kosova“.áDSS je juče i zvanično pozvao Srbe s Kosova na bojkot tamošnjih izbora.

Kako nam je rečeno u Ujedinjenim regionima Srbije Mlađana Dinkića, „Vlada Srbije je jedina adresa“ koja je pozvana da se izjasni o pitanju učešća na kosovskim izborima, kao i da će odluka biti doneta nakon što premijer i ministri budu čuli stav Ministarstva za KiM.áPodsetimo, državni sekretar u Ministarstvu za KiM Oliver Ivanović je nekoliko puta za Danas izneo stav da nema uslova za učešće na kosovskim izborima.

Skupština Kosova raspravljaće danas o predlogu za izglasavanje nepoverenja Vladi, na inicijativu Alijanse za novo Kosovo, biznismena Bedžeta Pacolija. Ako predlog dobije podršku najmanje 61 poslanika, v. d. kosovskog predsednika Jakup Krasnići raspustiće parlament i zakazati izbore u roku ne kraćem od 30 niti dužem od 45 dana.áKrasnići, inače funkcioner Tačijeve DPK, time bi omogućio da građani Kosova na birališta izađu najkasnije 17. decembra.

Kosovski ministar za evropske integracije Besim Bećaj izjavio je juče da bi razgovori Beograda i Prištine o tehničkim pitanjima trebalo da počnu nakon održavanja vanrednih izbora.

Napad na Albanca

Nepoznate osobe preksinoć su bacile Molotovljev koktel u dvorište ispred pekare u Zvečanu, na severu Kosova, čiji je vlasnik kosovski Albanac. Regionalni portparol KPS Besim Hoti izjavio je da u incidentu niko nije povređen. To je treći napad na istu pekaru u poslednja dva meseca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari