Međunarodni sud pravde nije odgovorio na suštinsko pitanje legalnosti prava na secesiju kosovskih Albanaca i nije legalizovao etnički motivisan pokušaj otcepljenja Kosova i Metohije, zaključeno je u izveštaju koji je Vlada Srbije usvojila juče na vanrednoj sednici posvećenoj analizi savetodavnog mišljenja MSP o jednostrano proglašenoj kosovskoj nezavisnosti.


Premijer Srbije Mirko Cvetković najavio je juče na konferenciji za novinare u Vladi Srbije da zvanični Beograd „ostaje privržen dosadašnjoj politici očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje uz korišćenje svih diplomatskih i političkih sredstava, koja su na raspolaganju suverenim državama članicama UN“.

Srbija će, kako je rekao Cvetković, voditi politiku zasnovanu na ranijim odlukama srpskog parlamenta, kome će uskoro predložiti odgovarajući akt koji bi trebalo da bude „prilika za ostvarivanje jedinstva svih političkih aktera „. Vlada Srbije odlučila je na jučerašnjoj sednici da svoje stavove brani na Generalnoj skupštini UN, gde će podneti odgovarajuću rezoluciju sa ciljem da se problem KiM reši na obostrano prihvatljiv način, putem pregovora.

Vuk Jeremić, ministar spoljnih poslova Srbije, objasnio je da bez obzira na stav MSP, koji je izbegao da se izjasni o pravu na secesiju, međunarodno pravo i Rezolucija 1244 SB UN ostaju značajan argument Beograda u diplomatskoj borbi za Kosovo. On je najavio veliku diplomatsku aktivnost Srbije u periodu do zasedanja 65. Generalne skupštine UN, ali je izbegao da detaljnije objasni na koji način Beograd misli da privoli Prištinu i međunarodnu zajednicu na pregovore o statusu KiM.

Prema Jeremićevim rečima, savetodavno mišljenje MSP otvorilo je opasan presedan u međunarodnim odnosima, zbog čega se pitanje secesije mora zatvoriti na debati u Generalnoj skupštini UN, što nije samo interes Srbije, nego i velikog broja drugih zemalja.

Vlada Srbije juče je zasedala u proširenom sastavu, sednici je prisustvovao i predsednik Srbije Boris Tadić. Konferenciji za novinare osim premijera Cvetkovića, ministra Jeremića i ambasadora Dušana T. Batakovića, šefa pravnog tima Srbije pred MSP, prisustvovao je veći broj srpskih ministara.

Zamenik premijera ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić naglasio je da je bezbednost svih građana KiM, pre svega kosovskih Srba i drugiuh nealbanaca obaveza međunarodne zajednice i vitalni interes Srbije. On je upozorio da bi svaki napad na Srbe bio „akt ugrožavanja regionalne bezbednosti“.

Dačić smatra da se mišljenje MSP „zasniva na lošoj interpretaciji Rezolucije 1244 SB UN“ zato što, kako je naglasio, vlast Srbiji 1999. nikad ne bi prihvatila rezoluciju koja bi mogla da dovede od nezavisnosti KiM“. On je da je „traženje krivaca u ovom trenutku sekunadna stvar“ i založio se za jedinstvenu politiku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari