Pregovarački okvir Evropske unije i Srbije postaće javan tek pošto Brisel skine „oznaku ograničene primene“, odnosno da „zeleno svetlo“ za stavljanje na uvid javnosti, izjavila je šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević.


„Čim Komisija objavi na svom sajtu ili portalu EU, dokument se može naći i na sajtu Vlade Srbije, jer je i nama u interesu apsolutna transparentnost“, rekla je Miščevićeva na jučerašnjoj sednici Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije. Ona je dodala da Srbija, iako ima preveden dokument, nije sama u ovom procesu i da ma koliko želela da on bude dostupan javnosti, to ne može da uradi ako nema saglasnost druge strane, odnosno EU.

Predstavljajući poslanicima skrining poglavlja 23, 24 i 32, Miščevićeva je navela da se još čeka izveštaj Evropske komisije o skriningu za poglavlja 23 i 24, koji će najranije biti objavljen u aprilu 2014. Prema njenim rečima, u tom izveštaju biće navedena merila za otvaranje tih poglavlja. Ona ukazuje da je tokom skrininga pregovarački tim mogao da stekne osećaj koja će pitanja biti važna, koja problematična, a koja će relativno lako biti rešena.

Miščevićeva je navela da će u pregovorima o poglavljima 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava, pravdu, slobodu i bezbednost, izazov predstavljati to što ne postoji evropsko pravo u tim oblastima, već Srbija treba da se ugleda na iskustva zemalja članica. Ona je gotovo ubeđena da neće biti merila za otvaranje poglavlja 32, koje se odnosi na finansijsku kontrolu i da se to poglavlje momentalno može otvoriti. Miščevićeva je istakla da je tokom skrininga poglavlja 32, koje se odnosi na finansije, zaključeno da Srbija nema sistem za internu kontrolu trošenja budžetskih sredstava.

Ona je izrazila veliki optimizam kada je reč o ritmu pregovora, konstatujući da i sama EK u svojim dokumentima konstatuje da bi Srbija pregovore mogla da završi za tri do pet godina. Prema njenim rečima, Srbija je pripremila sva neophodna dokumenta i materijal za međuvladinu konferenciju koja treba da bude održana 21. januara.

Ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije Branko Ružić rekao je da će parlament i nadležni odbor biti dobro informisani o toku pregovora.

Komplikovana 2014.

Sledeća godina će, prema rečima Tanje Miščević, biti jako komplikovana jer predstoji oko 50 sastanaka za skrining, pravljenje akcionih planova za otvaranje poglavlja, kao i otvaranje samih poglavlja i praćenje primene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari