Plan za sprovođenje Sporazuma o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova kao i briselski dijalog dve strane ozbiljno su dovedeni u pitanje odlukom zvaničnog Beograda da stavi veto na učešće kosovskih predstavnika na predstojećem Samitu o regionalnoj saradnji – upozorava u razgovoru za Danas Petrit Seljimi, zamenik ministra spoljnih poslova Kosova, komentarišući aktuelnu fazu pregovaračkog procesa Beograda i Prištine.

Seljimi smatra da protivljenje Beograda učešću predsednice Kosova Atifete Jahjage na regionalnom samitu, zakazanom za 1. jun u Ohridu, nije u skladu sa Sporazumom, koji su premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači parafirali prošlog meseca u Briselu.

„Tačka 14. Sporazuma odnosi se na to da nijedna strana ne sme blokirati drugu u procesu evropske integracije, a ovo neodgovorno ponašanje Vlade Srbije neće ostati bez odgovora, jer narušava suštinu dobre volje koja je iskazana da bi se normalizovali odnosi Kosova i Srbije“, ocenjuje Petrit Seljimi za Danas.

Koji su ključni elementi dogovorenog plana za primenu Sporazuma?

– Ključni elementi tog plana temelje se na nekoliko faza – na potrebi za zatvaranjem paralelnih institucija, za raspuštanjem nelegalnih srpskih bezbednosnih struktura na način na koji će to verifikovati Euleks i Kfor, nakon čega će Srbi koji žive na Kosovu moći da se prijave za poslove u policiji i sudovima Kosova. U kasnijim etapama treba da organizujemo izbore na celom Kosovu, uključujući opštine na severu, u skladu sa zakonom Kosova, kako bismo imali demokratske predstavnike na severu koji će moći da oforme Zajednicu opština u saradnji s kosovskim vlastima, kao što je predviđeno Ustavom Kosova.

Da li postoje tačke plana oko kojih dve strane još nisu postigle saglasnost?

– Srbija je pokušala da ublaži pojedine tačke, ali Evropska unija i naši partneri zastupaju čvrst stav da ceo plan mora da bude primenjen. Kao što sam već rekao, najnovija odluka Srbije da blokira učešće Kosova na samitu u Ohridu predstavlja najveći izazov do sada.

Da li su do kraja ove sedmice mogući novi sastanci premijera Dačića i Tačija ili nekih drugih predstavnika dve strane?

– Na premijerima i baronesi Ketrin Ešton je da donesu odluku o agendi, ali jasno je da moramo da rešimo pitanje ilegalne distribucije električne energije Srbije na severu Kosova i ilegalnih operatera usluga mobilne telefonije, kako bi se ispunili uslovi koje su postavili Evropska komisija i države članice EU.

Kada će stupiti na dužnost oficiri za vezu i šta su glavni zahtevi Prištine u tom domenu?

– Kancelarije treba da budu otvorene uskoro, a oficiri za vezu se redovno sastaju da bi se uverili da će njihov rad ubrzo početi. Naš ambasador Ljuljzim Peci će se uskoro preseliti u Beograd iz Stokholma, sa još troje ili četvoro zaposlenih. Naši zahtevi su se odnosili na garancije Srbije u vezi sa bezbednošću i imunitetom, kako bi bilo ispunjeno ono što se očekuje.

Egipat (verovatno) priznaje Kosovo

Da li je Egipat priznao nezavisnost Kosova i šta očekujete od drugih država?

– Egipat je pre nekoliko sedmica objavio da je blizu priznanja Kosova i taj proces je sada u toku. Ministar inostranih poslova Kosova Enver Hodžaj je u stalnim razgovorima sa mnogim državama koje su potvrdile da će im naš dijalog sa Srbijom pomoći da donesu odluku utemeljenu na koracima u cilju normalizacije situacije na Balkanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari