Kosovski novinar Veton Suroi ocenio je kao stratešku grešku inicijativu Prištine da UN donesu novu rezoluciju o Kosovu koja bi zamenila rezoluciju 1244. „Kosovo ne treba da ima više posla sa Savetom bezbednosti“, ocenio je Suroi, koji u Prištini vodi Klub za spoljnu politiku.


„Mišljenje MSP-a je na jedan način konzumiralo postojeću rezoluciju i mislim da ministar Skender Hiseni nije trebalo da traži novu rezoluciju“, rekao je Suroi u intervjuu za Bi-Bi-Si. On je kazao da misli da „nijedan ministar, nijedan zvaničnik Kosova ne treba da traži novu rezoluciju SB UN“. Suroi je naveo da zahtev „pokazuje nedostatak političkog osećaja u vladi Kosova“, što će otvoriti put za dodatno angažovanje zemalja koje su sada protiv nezavisnosti Kosova.

„Bilo je neophodno imati platformu koja bi u sebi sadržavala dva bazična pravca. Prvi bi se sastojao u kontaktima sa onim državama koje su se kolebale, a drugi bi bio platforma o tome kako regulisati pitanje normalizacije odnosa sa Srbijom“, rekao je Suroi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari