Srpska radikalna stranka u ovom trenutku uživa podršku 6,1 odsto građana Srbije, čime se svrstavaju kao četvrta politička snaga u zemlji i prešli bi cenzus ukoliko bi danas bili održani parlamentarni izbori, uprkos tome što više od 70 odsto ispitanika ne odobrava ono što govori i radi njihov lider Vojislav Šešelj, pokazuje istraživanje javnog mnjenja agencije Faktor plus urađeno u maju.

Prema istraživanju nazvanom „Politički barometar“, prvo mesto prema rejtingu i dalje drže naprednjaci sa podrškom 50,6 odsto ispitanika, potom slede socijalisti sa 9,5 odsto, pa demokrate sa sedam odsto. Cenzus samostalno u ovom trenutku ne bi prešli SDPS Rasima Ljajića (3,4 odsto), SDS Borisa Tadića (3,1 odsto), Dveri i PUPS sa po tri odsto i DSS sa dva.

Na pokrajinskom nivou situacija je malo drugačija. Rezultati Faktor plusa pokazuju da ukoliko bi se danas održali izbori u Vojvodini, SNS bi imala 46 odsto, DS 11 odsto, LSV i SPS po 6,9 odsto, SRS 5,4 odsto, a SVM 4,9 odsto.

Na pitanje da li odobravate ono što rade i govore političari najviše pozitivnih odgovora beleži se za premijera Aleksandra Vučića, kojeg podržava više od polovine ispitanika (56 odsto). Potom slede predsednik Tomislav Nikolić sa 36 odsto, ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović sa 35 odsto i šef diplomatije Ivica Dačić sa 31 odsto podrške.

S druge strane, na isto pitanje najviše negativnih odgovora ispitanici su dali Vojislavu Šešelju – 71 odsto, zatim Bojanu Pajtiću i Aleksandru Antiću po 65 odsto, lidera SDS Borisa Tadića i socijalistu Branka Ružića ne podržava po 58 odsto, a Borislava Stefanovića 53 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari