Kosovski premijer Hašim Tači namerava da do kraja godine rekonstruiše svoju vladu i proširi njen sastav, kako bi stekao što bolju „odstupnicu“ za ustupke koje će morati da načini u političkom dijalogu s Beogradom, pre svega u vezi sa statusom severa Kosova, saznaje Danas iz više izvora u Prištini.


Prema rečima naših sagovornika bliskih vrhu vlasti Kosova, srpske opštine na severu će „gotovo sigurno dobiti neku vrstu autonomije“, s tim što „niko u ovom trenutku ne zna, pa ni sam Tači, niti Zapad“ iz čega će se konkretno taj status sastojati. Rezultat predstojećeg dijaloga o severu je u principu unapred poznat, kažu oni, a to je autonomija u sastavu nezavisnog Kosova. S obzirom na to da većinska javnost na Kosovu i ovaj ustupak Srbima i Beogradu smatra za previše, Tačijeva namera je da što pre, poželjno do kraja 2012, u vladu uključi što više političkih stranaka i time podeli odgovornost.

Više izvora našeg lista iz vlade u Prištini potvrđuje da je najverovatniji budući ključni partner Tačijeve Demokratske partije Kosova (PDK) stranka Ramuša Haradinaja Alijansa za budućnost Kosova (AAK), a ponuda za ulazak u vladu biće upućena i Demokratskom savezu Kosova (LDK), kao i nekim malim manjinskim strankama. Time bi se, smatraju, pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija potpuno izolovao na poziciju ekstremne desnice.

S druge strane, kažu prištinski sagovornici Danasa, „već na prvom sastanku Tačija, Dačića i Eštonove u Briselu dogovorene su tri stvari – da se krene u primenu sporazuma o integrisanom upravljanju granicom (prelazima), da se otvori kancelarija za vezu Beograda i Prištine, kao i da se uz podršku EU pokrene projekat izgradnje autoputa od Niša preko Merdara do Prištine i Peći“. Auto-put Niš – Peć nije fikcija, ističu naši izvori blisku Tačiju, dodajući da je kosovski premijer izuzetno zainteresovan za taj projekat.

Agron Bajrami, glavni i odgovorni urednik prištinskog lista Koha Ditore, u razgovoru za Danas potvrđuje da je rekonstrukcija kosovske vlade „prva opcija za jačanje pozicije Kosova u dijalogu sa Srbijom, dok bi druga mogućnost podrazumevala učešće nekih opozicionih partija, poput AAK i LDK, u pregovaračkom timu, ali bez njihovog ulaska u vladu“.

„Najčešće pominjana ideja jeste da AAK uđe u vladu, ali to u mnogome zavisi kada će se i kako završiti proces protiv Ramuša Haradinaja pred Haškim tribunalom. Očekivanja su da će on biti oslobođen do kraja ovog meseca. U tom slučaju, rekonstrukcija vlade je moguća već u decembru, tako da Haradinaj i AAK postanu novi partner Tačiju i PDK, umesto Bedžeta Pacolija, koji predvodi Alijansu za novo Kosovo“, komentariše Bajrami.

Bajrami smatra da su „za sada preterane kalkulacije“ da će premijersku funkciju preuzeti Haradinaj, a da će Tači postati predsednik, ali da se o tome „sigurno razgovara i pregovara“. „Takav scenario može da se obistini jedino posle izbora koji neće biti održani pre proleća 2013, ili tek 2014. godine. Naime, AAK neprestano insistira na tome da Haradinaj dobije mesto premijera, a Tači želi da ostane na funkciji do isteka mandata“, ukazuje glavni urednik Kohe.

Prema njegovim rečima, „sever Kosova će svakako biti glavna tema dijaloga Srbije i Kosova“, što podrazumeva „ideju da Srbija i bez formalnog priznanja prihvati nezavisno Kosovo, a da zauzvrat Srbi na severu dobiju viši stepen autonomije“. „Taj problem neće biti prevaziđen lako, čak ni izmenom Ahtisarijevog plana, koji sadrži sve potrebne instrumente i garancije za Srbe na celom Kosovu“, komentariše Bajrami.

Beljulj Bećaj, predsednik Evropskog pokreta na Kosovu, ocenjuje za Danas da „nisu stvoreni realni preduslovi za rekonstrukciju Vlade Kosova, ali da postoji mogućnost da se uključi makar jedna stranka, ukoliko Haradinaj bude oslobođen u Hagu“. On smatra da postoje „brojne prepreke“ da lider AAK postane premijer, a da Tači zameni Atifete Jahjagu na predsedničkoj funkciji, ali da je „realno gledano, na Kosovu sve moguće“.

Komentarišući moguća rešenja kosovskog pitanja, Bećaj ukazuje da „kompromis leži u formulisanju faktičkog uticaja Srba i Srbije i poštovanju teritorijalnog integriteta Kosova“. Naš sagovornik smatra da je dogovor o imenovanju kancelarija ili „oficira za vezu“ Beograda i Prištine pozitivan, jer je „najznačajnije obezbediti komunikaciju kako bi bili zadovoljeni interesi i potrebe građana“. Agron Bajrami, pak, ističe da „postoji mogućnost da će oficiri za vezu biti privremeno smešteni u Briselu, s idejom da se pošalju na teren, u Beograd i Prištinu, kada uslovi budu povoljniji“.

Šta će Tači tražiti od Dačića

Kosovska strana će na sledećem sastanku u Briselu tražiti da Beograd ukine „paralelne strukture“ na severu Kosova, ali više ne negira da će se na tim sastancima razgovarati o tom području, objavio je prištinski dnevnik Ekspres. Kako piše list, predsednik Vlade Kosova Hašim Tači tražiće ukidanje institucija od premijera Srbije Ivice Dačića na sledećem sastanku u Briselu koji se očekuje početkom decembra. Pored toga, Tači planira da zatraži sprovođenje u praksi sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima.

Autoput

Govoreći o mogućnosti izgradnje autoputa Niš – Priština – Peć, glavni urednik Kohe ditore Agron Bajrami navodi za Danas da su „u Vladi Kosova takvi projekti veoma popularni, a vidim da i političari u Beogradu mnogo vole tendere za izgradnju puteva, naročito ako se oni finansiraju sa strane, u ovom slučaju moguće iz EU“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari