– Boris Tadić i Čedomir Jovanović, lideri SDS i LDP, spremni su za saradnju samo sa DS i pozivaju demokrate da se priključe savezu ove dve stranke, saznaje Danas od izvora koji su prisustvovali jučerašnjem sastanku predstavnika proevropskih stranaka i pokreta, organizovanom na poziv predsednika demokrata Bojana Pajtića. Naši izvori navode da je takvu ponudu Pajtiću uputio Boris Tadić, nekadašnji predsednik DS, objasnivši da savez LDP i SDS već postoji i da bi bilo bolje da veće stranke najpre razgovaraju o saradnji. Kako su nam preneli naši sagovornici, utisak je da u slučaju da se ovakav dogovor ne postigne ili pak ukoliko se ne oformi zajednička lista opozicionih proevropskih partija, neće biti ni dogovora o međusobnom nenapadanju DS, LDP i SDS u kampanji.

Naši izvori navode da je Pajtić na takvu ponudu odgovorio da bi odluka demokrata da je prihvate bila nekorektna prema sadašnjim koalicionim partnerima DS sa kojima demokrate već dugo sarađuju i zajedno učestvuju na mitinzima po Srbiji. Rečeno je, kako navode naši izvori, i da blok protiv Vučića treba da se širi, a ne smanjuje izopštavanjem malih partija. Pojedini lideri regionalnih stranaka su reagovali tumačeći ovu ponudu kao potcenjivanje njihove snage od strane praktično dojučerašnjih saradnika.

Kako kažu naši izvori, ostalo je da se pre narednog sastanka Pajtić dogovori sa svojim sadašnjim partnerima o ovoj ponudi i sa tom odlukom upozna Tadića i Jovanovića. Sledeći sastanak proevropskih stranaka mogao bi, prema našim saznanjima, da bude održan u narednih 15 dana.

Sagovornici Danasa kažu da je atmosfera među učesnicima sastanka bila krajnje korektna, iako je bilo malih varnica i insinuacija među učesnicima koje su prevaziđene bez problema. Svi prisutni su se složili oko toga da ne treba sarađivati sa SNS.

Nakon sastanka Pajtić je izjavio da su okupljeni veoma blizu ideje da zajedno nastupe na parlamentarnim izborima i da su se obavezali da posle izbora ne ulaze u koalicije sa strankama koje su sada na vlasti. Dogovoreno je i da se formira koordinaciono telo u kojem će učestvovati sve stranke sa jučerašnjeg sastanka. Pajtić je pročitao i zajedničko saopštenje u kome se navodi da je „najvažniji zadatak smena režima Aleksandra Vučića“

.

Pajtićevom pozivu za sastanak odazvali su se predstavnici većine proevropskih stranaka opozicije i došli juče u sedište demokrata na Terazijama da razgovaraju o saradnji. Javnosti najinteresantniji gosti, lideri SDS i LDP Boris Tadić i Čedomir Jovanović, došli su odvojeno, sa minut razmaka. Nenad Čanak se juče nije pojavio na sastanku, ali je Liga ovlastila Jovanovića i Tadića da čuju šta Pajtićeva stranka ima da kaže pa će se i o tome razgovarati na stranačkim organima Lige i u krugu Čanak, Jovanović i Tadić. Prisustvovali su i Zoran Živković iz Nove stranke, Janko Veselinović iz Pokreta za preokret, Dušan Petrović, predsednik Zajedno za Srbiju, kao i Sulejman Ugljanin iz SDA. Izostao je i lider pokreta „Dosta je bilo“ Saša Radulović, koji je prema saznanjima Danasa ranije u toku dana imao odvojen sastanak sa Pajtićem. Tvrdi se da su Pajtić i Radulović na korak od dogovora o nekoj formi zajedničkog nastupa.

Sastanak održan u prostorijama DS trajao je dva i po sata, a utisak je mnogo bolji nego što se očekivalo.

Inače, uoči jučerašnjeg sastanka, raspoloženje među demokratama, a ni u ostalim pozvanim strankama s kojima je Danas razgovarao nije bilo pozitivno. Kako su nam rekli, nisu očekivali veliki napredak u razgovorima i dogovor sa predstavnicima nove koalicije LDP, SDS i LSV. Nije se očekivalo da ikakav papir bude potpisan kada je reč o predstojećim izborima. Možda eventualno samo dogovor o međusobnom nenapadanju tokom kampanje. Posle izjava lidera Nenada Čanka da DS ne može da bude „gravitacioni centar“ okupljanja opozicionih stranaka, demokratama je postalo jasno da razgovori s te tri stranke neće ići lako.

Deo demokrata, prema našim saznanjima, ne veruje ni u to da će Čanak, Jovanović i Tadić staviti potpis na papir koji bi se obavezali da neće u postizbornu koaliciju sa SNS. Takvu situaciju demokrate bi naravno iskoristile kao argument protiv u kampanji, što bi bilo teško objašnjivo ukoliko su imali nameru da sa strankama opozicije budu u korektnim odnosima. Njihov napad na LDP, SDS i LSV bi u očima javnosti delovao kao dečija ljutnja. S druge strane, kako kažu naši sagovornici, oni koji su podržavali LDP u prvih nekoliko godina postojanja, i koji se zalažu za nezavisnost Kosova, približavanje NATO i raskidanje bliskih odnosa sa Republikom Srpskom, nemaju razloga da se bune ukoliko bi Jovanović odlučio da uđe u koaliciju sa SNS, jer Vučić, kako kažu, sve to njima u nekoj manjoj meri isporučuje. Ulaskom LDP u vlast, kako kažu naši sagovornici, postoji mogućnost da se takva politika nastavi i ubrza. Takođe, problem bi bio i sastavljanje zajedničke liste i to ko će biti na njenom prvom mestu.

Kako kažu naši sagovornici, posle eventualnog nepostizanja dogovora sa LDP, SDS i LSV, strankama čija bi podrška pomogla opoziciji u ostvarivanju značajnijeg rezultata na izborima, suština je u tome ko će ispasti kriv zbog propasti dogovora. I jedna i druga strana, kako saznajemo, očekuju podmetačine i optužbe one druge. To uopšte ne bi doprinelo motivaciji uspavanih birača i DS, ali i LDP, SDS i LSV. Podsetimo, Pajtić je prethodno za naš list najavio da očekuje dogovor o saradnji u parlamentu i javnosti.

Funkcioner DS Dragan Šutanovac je gostujući na televiziji N1 rekao da sastanak nije početak pravljenja nove koalicije poput DOS-a niti će biti birani kandidati za premijera, već će se utvrđivati osnovna načela za izbore. Prema njegovim rečima, ovo je početak moguće saradnje na republičkim i lokalnim izborima. Kako pojašnjava, saradnja može biti i dogovor o nenapadanju, zajedničkom nastupu… Na sastanku, kako je naveo, neće biti tema ni ko je lider ni ko će biti kandidat za premijera. „Preduslov svih preduslova je da se ne ide sa SNS-om“, kaže Šutanovac. Dodaje da se neće sarađivati sa strankama desne orijentacije, strankama koje su antievropske i nisu za evrointegracije.

Lider Nove stranke Zoran Živković smatra da bi proevropska opozicija trebalo na predstojeće izbore da izađe sa dve liste.

„Da li je moguće i dobro napraviti jednu listu na kojoj će biti svi koji se dosta međusobno razlikuju, to prepuštam da vidimo. Ja sam bliži da budu dve proevropske koalicije. Zbir glasova te dve kolone će biti veći nego onaj koji bismo osvojili kao jedna kolona“, rekao je Živković novinarima u Skupštini Srbije uoči sastanka opozicije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari