Teritorijalna organizacija i decentralizacija Srbije jedan je od najvećih izazova pred našom zemljom i među pitanjima je od najvećeg značaja, a najverovatnije će iziskivati i promenu Ustava – rekao je predsednik Republike Boris Tadić u obraćanju učesnicima Nacionalne konferencije o decentralizaciji, održanoj juče u Narodnoj skupštini.

Tadić je ocenio da se u posao dalje decentralizacije moraju uključiti sve institucije, kako bi se izbeglo ponavljanje grešaka iz prošlosti.

– Ova tema ne sme biti politizovana i društvo mora biti pripremljeno za nju – naglasio je Tadić i dodao da proces decentralizacije treba da doprinosi zbližavanju ljudi i funkcionisanju života, a to se ne može učiniti preko noći.

On je posebno naglasio visok stepen depopulacije kao veliki problem i istakao da područja u kojima se smanjuje broj stanovnika prati i ekonomska nerazvijenost. Istakao je da svako društvo koje se suočava sa ovakvim problemima mora da ih rešava, ali da ne treba gajiti iluzije da će sve biti gotovo u naredne tri do četiri godine

Tadić je rekao da je potrebno da se država odmah uključi u rešavanje pitanja depopulacije, navodeći da sadašnji trendovi ne obezbeđuju dovoljan broj stanovnika za sve ono što Srbiju očekuje na putu izgradnje stabilnog društva.

Srpski predsednik je kazao i da u izradi strategije decentralizacije prvo treba da se utvrdi koliki su ekonomski, materijalni i ljudski resursi kojima država raspolaže i ocenio da, nažalost, Srbija nema dovoljno administrativnih resursa ni u velikim centrima ni u lokalnim sredinama.

Prvi govornik na konferenciji bio je Jovica Petković, poljoprivrednik iz sela Miroševac kod Leskovca, koji je ispričao s kakvim se problemima suočavaju žitelji tog sela zbog udaljenosti od administrativnih centara. Među učesnicima skupa bili su šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer, predsedavajući Nacionalnog saveta za decentralizaciju Nenad Čanak i potpredsednik Vlade Mlađan Dinkić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari