Predsednik Srbije Boris Tadić obratiće se danas liderima zemalja članica UN na plenarnom zasedanju Generalne skupštine svetske organizacije i time završiti sedmodnevni boravak u Njujorku tokom kojeg je imao i niz bilateralnih sastanaka, među kojima je verovatno najznačajniji onaj prekjučerašnji, s visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton, posvećen predstojećem dijalogu Beograda i Prištine.


Srpski predsednik se prethodnih dana susreo, između ostalih, i s generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom, predsednikom SAD Barakom Obamom, predsednikom Evropske komisije Žozeom Manuelom Barozom i šefovima država ili vlada desetak zemalja. Tadićeve aktivnosti bile su pre svega posvećene nastavku procesa evropskih integracija, razgovorima Beograda i Prištine i osnaživanju stranih investicija u Srbiji.

Pored sastanka s Ketrin Ešton, veliku pažnju javnosti privukao je Tadićev susret sa crnogorskim kolegom Filipom Vujanovićem, posle kojeg je predsednik Srbije poručio da „svako ko želi da govori crnogorskim jezikom ima na to puno pravo“. „Svako ko se oseća Crnogorcem može da koristi pravo govora na svom jeziku i da ga naziva po imenu svog naroda“, istakao je Tadić u izjavi novinarima.

Predsednik je naveo da je pravo ljudi da govore maternjim jezikom zagarantovano i Poveljom UN i evropskim standardima. „Što se tiče Srbije, svi koji govore crnogorskim jezikom imaju pravo da uče taj jezik i da ga upotrebljavaju“, rekao je Tadić, a prenela TV Crne Gore.

Filip Vujanović je izjavio da je s predsednikom Srbije razgovarao o konkretnim projektima, „sa željom da ih ohrabrimo i da pokažemo da ono što u ekonomiji treba zajednički da radimo jeste u funkciji lakšeg, boljeg, kvalitetnijeg života naših građana i saradnje dvije države“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari