Više puta sam ponovila, takođe i tokom poslednje posete Srbiji u martu, da se zalažem za to da prva poglavlja u pregovorima budu otvorena što pre. Isto tako, smatram da je realno i da bi to bio dobar signal da se poglavlja otvore do kraja godine. Nezahvalno je govoriti o datumima i predviđati vremenski okvir, ali mogu da kažem da bih bila iznenađena, vrlo prijatno iznenađena da se to dogodi u junu. Bojim se da je to teško izvodljivo u praksi, kaže za Danas Tanja Fajon, poslanica Evropskog parlamenta, povodom izjave srpskog premijera Aleksandra Vučića da misli da Srbija zaslužuje da u junu budu otvorena prva poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU.


Komentarišući poziv koji je nedavno bio upućen šefu kosovske diplomatije Hašimu Tačiju da učestvuje na skupu u Beogradu i to što je premijer Srbije pozvan na forum u Prištini, naša sagovornica ističe da joj je „drago što je nevladin sektor učinio taj korak i pozvao kosovskog šefa diplomatije na skup u Beogradu, kao i srpskog premijera na forum u Prištini“.

– Kao političar koji se zauzima za poboljšanje odnosa na svim nivoima, raduje me svaka vest o „gradnji mostova“ koji omogućavaju bolje živote ljudi sa obe strane. Smatram da nije umesno da sudim o tome da li bi premijer Vučić trebalo da prihvati poziv, to je nešto o čemu odlučuje srpski politički vrh u skladu sa interesima srpske politike. U svakom slučaju, ukoliko dođe do posete Tačija Beogradu odnosno Vučića Prištini, važno je da se poštuje procedura o uzajamnim posetama, koja je određena Briselskim sporazumom i koja predviđa da se u tom slučaju sve rešava pomoću oficira za vezu. Želim da napomenem da je dinamika dijaloga o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine od suštinskog značaja za napredak kako Kosova tako i Srbije na putu EU, ali i za poboljšanje regionalne saradnje i odnosa u regiji. Zato pozdravljam novi krug pregovora pod okriljem visoke predstavnice Mogerini i od obe strane očekujem što korektnije ponašanje i dosledno sprovođenje dogovora – zaključuje poslanica EP.

Povezivanje regiona

Povodom sastanka „zapadnobalkanske šestorke“ održanom u utorak u Briselu, Tanja Fajon ukazuje da već neko vreme postoji saglasnost da je upravo regionalna saradnja na Balkanu i konkretni, opipljivi projekti pravac u kojem treba ići da bismo postigli što brži razvoj u zapadnobalkanskim državama, pa je sastanak o integraciji kopnenog, rečnog i vazdušnih saobraćaja regiona u zajedničku evropsku mrežu imao veliki značaj. „Kada govorimo o uspešnijoj regionalnoj saradnji, u prvom planu su svakako projekti koji će doprineti lakšem i boljem životu građana, a u isto vreme podstaknuti razvoj privrede. To je ono čemu moramo da težimo“, ocenjuje ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari