Narodna skupština danas će od 11 sati raspravljati o Predlogu rezolucije o KiM, usvojenom u sredu na zajedničkoj sednici Vlade Srbije i predsednika republike Tomislava Nikolića. Zasedanju parlamenta prisustvovaće i Nikolić i premijer Ivica Dačić, koji će se u ime predlagača obratiti poslanicima.

Deo Rezolucije, odnosno deo njenog „obrazloženja“, je Platforma o Kosovu, koja je usaglašena u državnom vrhu na osnovu Nikolićevog predloga.

Kako je ranije izjavio predsednik Skupštine Nebojša Stefanović, o amandmanima na predloženi tekst razgovaraće se objedinjeno s Predlogom rezolucije, a glasanje bi trebalo da bude istoga dana kada i rasprava. Proces usvajanja će svakako biti okončan do 17. januara, kada je nova runda briselskog dijaloga Dačića s premijerom Kosova Hašimom Tačijem.

Savetnik predsednika Srbije za spoljnu politiku Marko Đurić ocenio je juče da će usvajanje rezolucije o osnovama za političke razgovore s Prištinom „trasirati i obavezati vladu da budući sporazumi budu u skladu s tim dokumentom“.

„Tehnički i politički dijalog sa Prištinom treba da bude usmeren na stvaranje autonomija zajednice srpskih opština što će, pored ostalog, biti garancija za opstanak Srba na KiM. Nema nijednog političkog ni ljudskog razloga da vladu ne ohrabrimo i ne podržimo u ostvarenju navedenih ciljeva. Rešenja koja budu dogovorena moraju do kraja biti usklađena sa načelima Rezolucije“, kazao je Đurić.

Prema njegovim rečima, Rezolucija je „ključni dokument kojim se definiše državna pozicija i utire put za nastavak dijaloga“. Đurić je istakao da su „preformulisane pojedine odredbe iz prethodnih tekstova tako da se politički dijalog nastavi, a da njegovi rezultati budu u skladu s Rezolucijom“.

S druge strane, specijalni izaslanik i šef kancelarije EU na Kosovu Samuel Žbogar ocenio je da rezolucija Srbije o KiM „nema vrednost, jer su zaključci evropskih ministara iz decembra 2012. jedina platforma za pregovore Beograda i Prištine“. „Rezolucija o KiM neće imati nikakvog uticaja na dijalog Kosova i Srbije. Za mene platforma u procesu dijaloga ostaje mišljenje Saveta ministara EU iz decembra, u kojem su jasno navedeni zahtevi zemalja Unije za Kosovo i Srbiju. Na osnovu toga se vodi i dijalog“, rekao je Žbogar medijima u Prištini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari