Iako premijer Srbije Ivica Dačić nije želeo da pregovore s prištinskim kolegom Hašimom Tačijem nastavi danas na Veliki petak, zvanični Beograd trebalo bi da posle vaskršnjih praznika prihvati rokove za primenu briselskog sporazuma, na koji su parafi stavljeni 19. aprila. Prema rečima prvih ljudi Vlade Srbije Ivice Dačića i Aleksandra Vučića, Sporazum mora da se sprovede s pristankom kosovskih Srba ili bez njega.


Dačić je posle drugog susreta s političkim predstavnicima Srba sa severa Kosova izjavio da su oni odustali od referenduma, mada je predsednik SNV severnog KiM Milan Ivanović objasnio da se pre referenduma traži izjašnjavanje Ustavnog suda Srbije o Sporazumu. Izvori Danasa nezvanično tvrde da se predstavnici Srba sa severa ni ovog puta nisu složili s vladinim rokovima i formulacijom referendumskog pitanja, a „svesni su i kampanje koju vlast vodi“.

Milan Ivanović je poručio da se bojkot primene Sporazuma nastavlja, dok je DSS najavila da će 8. maja, na osnovu 25 potpisa poslanika srpskog parlamenta, predati USS predlog za ispitivanje zakonitosti i ustavnosti Sporazuma koji su parafirali Dačić i Tači.

„Konačnu reč da li će biti referenduma daće građani. Narod na osnovu 100.000 potpisa ima pravo da raspiše referendum. To treba da bude narodni referendum, a ne izjašnjavanje koje organizuje vlast. Na vlasti je da se formalno-pravno obaveže da će poništiti briselski sporazum ako narod na referendumu bude protiv njega“, poručio je juče predsednik DSS Vojislav Koštunica.

DSS traži „definisanje ravnopravnih medijskih uslova, rok trajanja kampanje, njenog finansiranja, kontrole i brojanja listića, kao i referendumskog pitanja“. Pokret Dveri, koji poziva da se na mitingu kosovskih Srba u Beogradu 10. maja formira „patriotski blok“, izjasnio se protiv referenduma.

Ivica Dačić je posle razgovora sa Srbima se severa KiM rekao novinarima da „Srbija nema vremena da mesecima čeka na sprovođenje Sporazuma“ i da „ako Srbi ne žele referendum, postoje i drugi mehanizmi kojima država raspolaže za sprovođenje Sporazuma“. On je kao „jednostavno rešenje problema takozvanih paralelnih institucija“ naveo „ukidanje plata i ranih mesta“, ali je naglasio da „ova vlada to nije želela, nit želi da radi“.

Učesnici susreta sa Dačićem i Vučićem nezvanično kažu da ih je iznenadila premijerova izjava, jer je sastanak bio „korektan“ i nije bilo pretnji „disciplinovanjem“.

– Ne bih rekao da je Dačić pretio, ali su Srbi na KiM to tako shvatili. Ali, od ove vlasti ništa me ne bi začudilo, pa ni to da ljude ostavi bez posla i plata kako bi ih naterala u kosovski sistem. Nije u redu ni to što je delegacija Srba sa severa najpre tražila referendum, a sad izjašnjavanje USS pa referendum. Ne može se tako menjati mišljenje, jer to zvanični Beograd pokazuje kao neodgovornog činioca u očima međunarodne zajednice. Ali, za ovakvu situaciju kriva je vlast, koja je do juče na terenu narodu pričala drugu priču – kaže za Danas Goran Bogdanović, poslanik DS i bivši ministar za KiM.

Bogdanović smatra da se „rešenje mora pronaći“ i da „kosovski Srbi, mada su 100 odsto protiv Sporazuma, ne smeju ući u sukob sa svojim državnim vlastima“. On smatra da je „greška što Beograd razgovara samo s predsednicima opština“.

Novi sastanak u utorak

Predsednici opština sa severa KiM, a ovog puta možda i njihove kolege iz srpskih opština južno od Ibra, trebalo bi da se ponovo sastanu sa Dačićem i Vučićem 7. maja u Beogradu. Predstavnici Srba koji žive južno od Ibra, koji su takođe protiv Sporazuma, prošlog utorka ostali su ispred Vlade Srbije, jer nisu podneli zvaničan zahtev za prijem. Oni su računali na „solidarnost“ predstavnika sa severa KiM da neće razgovarati sa državnim zvaničnicima ukoliko i oni ne budu primljeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari