U Jagnjenici na severu KiM, koja je juče bila poprište sukoba Srba i Kfora, do sinoć u ponoć bilo je mirno, napeto, mračno i neizvesno. Dok su se Srbi iz Ibarskog Kolašina grejali oko logorskih vatri, Kfor je saopštio da su „vodeni topovi još na položaju, a upotrebljeni su kako bi se sprečile dalje agresivne akcije demostranata protiv vojnika Kfora“, Sastanak predsednika opštine Zubin Potok Slaviše Ristića sa predstavnicima međunarodnih snaga završio bez dogovora – Kfor je odbio da oslobodi zauzetu saobraćajnicu, a Srbi nisu hteli da se raziđu.

Kordon Kfora je pod punom ratnom opremom stajao je na mestu gde je do juče ujutru bila srpska barikada i sa više oklopnih vozila preprečio je put između Kosovske Mitrovice i Zubinog Potoka, koji je sada odsečen od ostatka severa KiM.

Srbi iz Ibarskog Kolašina bili su rešeni da celu noć provedu na otvorenom. Na severu KiM sinoć širile različite spekulacije o navodnim novim napadima Kfora tokom noći, akcijama međuradnih snaga i na drugim barikadama do opasnosti od kosovske „Oluje“, mada izvori Danasa upozoravaju da se na terenu vodi i psihološki rat. Goran Bogdanović, ministra za KiM, upozorio je sinoć na senici Odbora za Kosovo Skupštine Srbije da „situacija izmiče kontroli“.

U sukobu nemačkih i austrijskih vojnika Kfora i Srba iz Ibarskog Kolašina na severu KiM, juče posle uklanjanja barikade kod sela Jagnjevice u opštini Zubin Potok, povređeno je više od 35 srpskih civila i više pripadnika međunarodnih vojnih snaga. Njihov broj tokom jučerašneg dana komanda Kfora nije uspela da precizira. Glavni štab austrijskih operativnih snaga u Gracu saopštio je sinoć da je na KiM povređeno osam austrijskih vojnika.

Prema izveštajima agencija, Kfor je koristio suzavac, vodene topove i gumene metke protiv okupljenih Srba, koji su uzvratili kamenicama i palicama. Kfor tvrdi da je korišćeno i vatreno oružje. Den Harvi, portparol NATO, izjavio je juče da su „pripadnici Kfora dobili ovlašćenje da koriste bojevu municiju, ukoliko budu izloženi napadu“.

U Jagnjenici juče gotovo da nije bilo signala srpskih operatera za mobilnu telefoniju. Mesto sukoba celog dana nadletali su helikopteri Kfora. Izvori Danasa kažu da su vojnici Kfora tokom jučerašnjeg popodneva postavili bodljikavu žicu celom širinom puta i na svaki pokušaj Srba da se približe odgovarali rafalnom paljbom gumenim mecima i vodenim topovima.

Srbi povređeni u Jagnjenici zadobili su uglavnom hemijske opekotine očiju i povrede nastale od gumenih metaka, hemijskih dejstava i vodenih topova, saopštili su sinoć dežurni lekari u Zdravstvenom centru u severnom delu Kosovske Mitrovice. Na bolničkom lečenju zadržano je troje Srba. Najteže je povređen Ivan Vučinić iz Zupča, koji je smešten na odeljenju intenzivne nege. On je pogođen gumenim mecima u predelu ekstremiteta i nalazi se van životne opasnosti.

Prema podacima Kfora, u prepodnevnim sukobima povređana su dva vojnika, a juče kasno popodne „još nekoliko kad su demonstranti upotrebili vatromet i Molotovljeve koktele“. U saopštenju Kfora navodi se da su „nasilni pojedinci“ juče napali vojnike Kfora koji su sprovodili operaciju uklanjanja barikada sa puta u opštini Zubin Potok. Među povređenima je i komandant bataljona, koji je učestvovao u uklanjanju barikade.

Iako se na terenu jučerašnja akcija Kfora dovodi u vezu sa Danom albanske zastave, izvori Danasa tvrde da je u pitanju kontrola puta Zubin Potok – Kosovska Mitrovica i da je uklanjanje barikade kod Jagnjenice „osveta“ za „batine“ koje je Kfor dobio krajem prošle nedelje na Dudinom Kršu, na putu između Zvečana i južnog dela Mitrovice.

Kfor je juče ujutru oklopnim vozilom uklonio autobus i kamione kojima je kod Jagnjenice bio blokiran put Zvečan – Zubin Potok. Potom je iz Kfora saopšteno da je ranjen jedan pripadnik međunarodnih vojnih snaga. Kfor je o tome obavestio predsednika opštine Zubin Potok Slavišu Ristića od kojeg je tražio da se raziđu Srbi koji su se okupili posle oglašavanja sirene za uzbunu. Ristiću je rečeno da Kfor namerava da u Jagnjenici uspostavi kontrolni punkt.

Drugi sukob počeo je oko 11 sati. Prema izveštajima agencija, najpre su vojnici Kfora preko megafona saopštili građanima da je jedan od njihovih komandanata pogođen metkom u desnu ruku i da su za to odgovorni Srbi. To je izazvalo revolt okupljenih, koji su uzvikivali da je to laž i da nisu koristili vatreno oružje. Napetost je porasla, Kfor je ponovo bacio suzavac i šok bombe, a čuli su se i pucnji iz vatrenog oružja, prenose agencije.

Među demonstrantima bili su i svi predsednici opština na severu KiM, načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković i državni sekretar Ministarstva za KiM Oliver Ivanović. Krstimiru Pantiću, predsedniku opštine severna Kosovska Mitrovica, lekarska pomoć ukazana je na licu mesta jer je lakše povređen suzavcem.

Iako je juče državni sekretar Ministarstva za KiM Oliver Ivanović nagovestio da Kfor svojim ponašanjem „ozbiljno dovodi u pitanje spremnost srpske strane da pregovara u novonastalim okolnostima“, šef tima Vlade Srbije za dijalog s Prištinom Borislav Stefanović, posle sednice Odbora na KiM sinoć je potvdio da Beograd neće prekinuti dijalog u Briselu, uprkos gotovo ratnom stanju na terenu. Stefanović je najavio da se pregovori nastavljaju u sredu i da Beograd neće ugroziti Ustav Srbije i Rezoluciju 1244 SB UN. Prema Stefanovićevim rečima, jučerašnje nasilje i incidenti ne doprinose pregovaračkom procesu. On je pozvao Kfor da se uzdrži od bilo kakvih jednostranih poteza.

TADIĆ: Svi da se smire

Predsednik Boris Tadić zatražio je hitan prekid sukoba pripadnika Kfora i građana u selu Jagnjenica. „Pozivam zvaničnike Kfora, Euleksa i političke predstavnike Srba na trenutno smirivanje situacije i obezbeđivanje pune slobode kretanja isključivo kroz dijalog i bez upotrebe nasilja. Životi naših građana i pripadnika međunarodnih institucija moraju na svaki način biti sačuvani“, upozorio je predsednik Tadić.

Kako se navodi u saopštenju Pres službe predsednik Srbije, Tadić je naglasio da eskalacija sukoba dovodi u pitanje vitalni interes Srbije, i da udaljava mogućnost postizanja kompromisnog i održivog rešenja za Kosovo.

„Kfor i Euleks su međunarodnim aktima obavezani da svojim akcijama doprinose smirivanju situacije. Politički lideri Srba moraju da spreče ekstremiste koji dovode u pitanje ličnu bezbednost naših sugrađana i međunarodnih poslenika na Kosovu“, ukazao je Tadić.

Stefanović nije podneo izveštaj

Posle dva višesatna odlaganja, dodatnog kašnjenja ministra za KiM Gorana Bogdanovića i šefa beogradskog pregovaračkog tima za dijalog s Prištinom Borislava Stefanovića, koji su bili na konsultacijama kod predsednika Srbije, otkazivanja, pa ponovnog otvaranja, sednica Odbora za KiM Skupštine Srbije sinoć je prekinuta kod druge tačke dnevnog reda, zato što pregovarački tim nije dostavio pisani izveštaj o briselskom dogovoru o uzajamnom priznavanju univerziteskih diploma. Stefanović je tražio da se obrati, ali je predsedavajući Ljubomir Kragović okončao sednicu, i zakazao nastavak za danas u 11 sati. On je nezvanično rekao da se danas neće pojavljivati pred Kosovskim odborom. Prema njegovim rečima, Kragovićev potez „prevazilazi sve granice ljudskog, poltičkog i moralnog ponašanja“. U raspravi o jučerašnjem sukobu Srba i Kfora na severu KiM, većina članova Odbora kritikovala je nespremnost vlade da konkretnim merama reši krizu i pomogne narodu. Poslanici SRS optužili su zvanični Beograd da „želi da do 9. decembra skloni Srbe sa barikada da bi postao večiti kandidat za EU“ i Tadićevu izjavu povodom sukoba u Jagnjenici ocenili kao „bruku i sramotu“. Sinoćnoj sednici nisu prisustvovali poslanici DSS, koji su posle drugog odlaganja saopštili da „neće više tolerisati nipodaštavanje koje Vlada i pregovarački tim pokazuju prema srpskom narodu na KiM i Skupštini Srbije“.

SB UN danas o KiM

Savet bezbednosti UN razmatraće danas aktuelnu situaciju na Kosovu. Na sednici će učestvovati šef srpske diplomatije Vuk Jeremić, a očekuje se da će u Njujorku biti i kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj. U redovnom izveštaju za period od 16. jula do 15. oktobra, generalni sekretar UN Ban Ki Mun je upozorio da „dokle god problemi poput Kapija 1 i 31 ostanu nerešeni i dokle god se pitanja vezana za vladavinu prava mešaju sa statusnim pitanjima, na terenu postoji rizik od izbijanja nasilja“.

Albanci obeležili Dan zastave

Preševo, Bujanovac – Povodom albanskog praznika, Dana zastave, u Bujanovcu i Preševu juče su održani protesti za zahtevom da država Srbija i međunarodna zajednica omoguće slobodnu upotrebu „albanskih nacionalnih simbola“. Na skupovima je intonirana himna Albanije, a na zgradama opština je, pored državne zastave Srbije, istaknuta i zastava Albanije. Pročitan je i proglas, u kojem se od državnih vlasti u Beogradu traži da se „prestane sa sistematskom diskriminacijom Albanaca iz Preševske doline“ i da im se „omogući slobodna upotreba nacionalnih simbola“. Protestima je prisustvovalo nekoliko hiljada ljudi i nije bilo incidenata. P. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari