Nakon oslobađajućih presuda Haškog tribunala hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, kao i bivšem vođi Oslobodilačke vojske Kosova Ramušu Haradinaju, evroskepticizam u Srbiji biće u porastu, smatraju sagovornice Danasa Milica Delević, Maja Bobić i Jelena Milić.

Kako kažu, ne može se staviti znak jednakosti između Tribunala i EU, ali da je razumljivo što su povređena osećanja domaće javnosti, budući da je saradnja s Hagom nametana kao važan uslov Srbiji za napredak u procesu evropske integracije.

Pred zgradom Predsedništva Srbije u prisustvu jakih snaga policije i žandarmerije nekoliko stotina članova i pristalica SRS zapalili su juče zastave SAD, NATO, EU i samoproglašene kosovske države u znak protesta zbog oslobađajuće presude Haradinaju.

Nemanja Šarović, zamenik predsednika SRS, izjavio je za Danas da je ovo početak protesta koje će radikali organizovati kako bi sprečili uspostavljanje granice između centralne Srbije i KiM 10. decembra. Čelnici SRS istakli su da su „SAD, NATO, EU i Nemačka neprijatelji Srbije, čija je nesreća da na čelu države ima sluge Zapada“.

Inače, najveća podrška građana Srbije ulasku u EU bila je u decembru 2003. kada je iznosila preko 70 odsto. S druge strane, najmanja je bila u novembru prošle godine – oko 45 odsto.

Milica Delević, predsednica skupštinskog Odbora za evropske integracije, ukazuje za Danas da u meri u kojoj je Unija, uslovljavanjem daljeg napretka ka članstvu, doživljena kao motor za ostvarivanje saradnje s Tribunalom, „negativna osećanja izazvana oslobađajućim presudama koje nisu donele pravdu žrtvama, prepliću se i na EU“.

Maja Bobić, generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji, kaže za Danas da je porastu evroskepticizma „možda najviše doprinela često pogrešna ili zapaljiva interpretacija domaćih političara o brojnim uslovima“.

Jelena Milić, predsednica Centra za evroatlantske studije, kaže za Danas da su „slike slavlja u Hrvatskoj i na Kosovu pomogle opravdanom porastu evroskepticizma, jer se slavi povratak duboko kompromitovanih ljudi“.

„Veoma je dobro to što su premijer Ivica Dačić i prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić posle oslobađanja Haradinaja slali vrlo racionalne poruke javnosti Srbije o neophodnosti nastavka evropskih integracija“, kaže Milićeva.

Saglasni Simić i Pribićević

Predrag Simić, profesor FPN i Ognjen Pribićević, politički analitičar, saglasili su se na panel-diskusiji povodom 15 godina rada Fondacije Konard Adenauer „Evropa, Nemačka, Srbija – na koji način nas spaja Konard Adenauer“, da će posle oslobađajućih presuda Haškog tribunala hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, kao i Ramušu Haradinaju, u Srbiji rasti evroskepticizam. Simić je rekao da, pored oslobađajućih presuda, na evroskepticizam utiče i nedavna proslava albanskog Dana nezavisnosti. Pribićević je podsetio i na izjave srpskih zvaničnika da će „uprkos svemu, Srbija nastaviti evropski put“. Kako je rekao, „Srbija se nalazi u Evropi, a ne u Africi i logično je da bude deo Evropske unije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari