Skupština Kosova saopštila je juče da planirana sednica parlamenta nije održana zbog „bojkota opozicije i Srpske liste“. U saopštenju se podseća da poslanici Pokreta Samoopredeljenje, AZBK Ramuša Haradinaja i Inicijative za Kosovo Fatmira Ljimaja već treći put ometaju rad parlamenta tražeći poništenje briselskih sporazuma od 25. avgusta, posebno o zajednici srpskih opština, kao i ugovora sa Podgoricom o demarkaciji granice sa Crnom Gorom. Bojkot dela Srpske liste – četiri poslanika Pokreta socijalista i predsednika SLS Slobodana Petrovića, srpski predstavnici na KiM različito tumače.


Šef poslaničke grupe Srpske liste u Skupštini Kosova Slavko Simić kaže da su „glavni razlozi za bojkot nasilno i nedemokratsko ponašanje albanskih poslanika – bacanje suzavca, zviždanje pištaljkama i otkrivanje slike sa albanskim motivima“. Koordinator Srpske liste i potpredsednik Vlade Kosova Branimir Stojanović tvrdi za Danas da je nepojavljivanje poslanika Pokreta socijalista na skupštinsku raspravu o ZSO „udar na državnu politiku Srbije“. Stojanović smatra da su se ovakvim ponašanje oni „nedvosmisleno izjasnili protiv ZSO i postignutih sporazuma između premijera Srbije i Kosova Aleksandra Vučića i Ise Mustafe, iza čega stoji borba za fotelje“.

Danasu je u Kancelariji za KiM Vlade Srbije potvrđeno da je stav Beograda da politički predstavnici Srba u privremenim institucijama samouprave u Prištini treba da jedinstveno podržavaju formiranje ZSO i deluju koordinirano sa politikom Vlade Srbije. Pored Stojanovića, juče su u Skupštini Kosova bili i srpski ministri u kosovskoj vladi Ljubomir Marić i Dalibor Jevtić.

U delu Srpske liste bliskom SNS, koji je bio na sednici, našem listu je rečeno da je na zahtev koalicionih partnera DPK i DSK Srpska lista trebalo juče u parlamentu da podrži briselski dogovor o ZSO. To je, kako objašnjavaju Danasovi izvori, na preporuku Beograda bilo dogovoreno na zajedničkoj sednici Srpske liste. Oni tvrde da ovo nije podela i kraj Srpske liste i za sve krive smenjenog predsednika ove liste Aleksandra Jablanovića i Slobodana Petrovića.

Na pitanje Danasa da li je sa DPK i DSK, kao i uz znanje Beograda, dogovoreno i da srpski poslanici podrže i sporazum o demarkaciji granice između Kosova i Crne Gore, u Srpskoj listi odgovaraju da to juče nije bilo na dnevnom redu.

Vlada Kosova saopštila je da „žali zbog jučerašnjeg nasilja koje je grupa opozicionih poslanika upotrebila na skupštinskoj sednici Skupštine Kosova, usled čega su neki poslanici zadobili povrede i zatražili lekarsku pomoć. Ona je pozvala „grupu opozicionih poslanika, koji su svojim nasilnim ponašanjem, posebno juče prekoračili sve granice institucionalnog i demokratskog ponašanja, da prekinu sa nasiljem i ponašanjem protivnim vitalnim interesima građana, države i cenjenog partnerstva Kosova sa SAD i državama članicama EU“.

Osim bacanja suzavca i upotrebe pištaljki, opozicija sa Ramušem Haradinajem i Fatmirom Ljimajem na čelu skinula je platna sa slika sa temama iz albanske istorije, koja je 2004. na zahtev tadašnjih srpskih poslanika i Unmika prekrivena zbog neprihvatljivog sadržaja.

Ambasada SAD osudila nasilje

Ambasada SAD u Prištini osudila je juče nasilje u Skupštini Kosova. „áOružju nije mesto u skupštinama. Užasno ponašanje pojedinih poslanika opozicije, zbog čega je bila potrebna lekarska pomoć drugim poslanicima, kao i međunarodnim posmatračima, uključujući i osoblje iz Američke ambasade, izvrgava ruglu jednu od najvažnijih demokratskih institucija Kosova. SAD apeluju na opoziciju da se odrekne korišćenja nasilja kao političke taktike i da se konstruktivno angažuje u važan rad Skupštine kako bi se unapredili interesi naroda na Kosovu“, navodi se u saopštenju.

Žbogar i Brovina u bolnici?

Nezvanične informacije da su zbog suzavca u parlamentu juče su u bolnicu prebačeni specijalni predstavnik EU u Prištini Samuel Žbogar i poslanik DPK Fljora Brovina, juče nije bilo moguće potvrditi. Na terenu se spekulisalo i da su zbog nereda u Skupštini Kosova i fudbalske utakmice između reprezentacija Srbije i Albanije u Elbasanu, jake snage KPS juče gotovo zatvorile sever KiM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari