Bivši grčki ministar finansija Janis Varufakis razmatra mogućnost saradnje sa pokretom Dosta je bilo, koji predvodi nekadašnji ministar privrede Srbije Saša Radulović, saznaje Danas od izvora u Atini bliskim Varufakisu. Kako preciziraju naši sagovornici, Varufakisu, koji želi da oformi „paenvropski pokret“, bliske su pojedine ideje Radulovićevog pokreta.

Varufakis i njegovi saradnici, ali i oni koji su ostali verni Sirizi i bivšem grčkom premijeru Aleksisu Ciprasu, kao i „otcepeljena krila“ Sirize ne podržavaju program štednje koji sprovodi vlada srpskog premijera Aleksandra Vučića – ističu izvori iz Grčke, dodajući da za sada nije bilo kontakata između predstavnika Varufakisovog i Radulovićevog tima.

Podsetimo, harizmatični grčki političar najavio je nedavno da neće učestvovati na „tužnim izborima“ koji se ove jeseni održavaju u Grčkoj  i da umesto toga želi da osnuje panevropski pokret koji bi delovao i na nacionalnom nivou, a vremenom bi postao politička partija. Kako ističe Varufakis, njegov pokret „povratiće demokratiju širom Evrope“.

Vrufakis, koji ima dvojno australijsko-grčko državljanstvo, više od decenije je predavao ekonomiju na Univerzitetu u Sidneju.  Nakon što je napustio vladu Aleksisa Ciprasa redovno je tokom ovog leta napadao dogovor Atine sa međunarodnim kreditorima kojim je u zamenu za paket od 86 milijardi evra predviđen još rigorozniji paket mera štednje.

– Umesto što imamo nacionalne partije koje funkcionišu na nacionalnom nivou, ovo će biti evropska mreža koja je aktivna na nacionalnom nivou. To nije nešto što će se desiti odmah. To je na dugom štapu… Nešto što će postepeno uspostavljati korenje širom Evrope – objasnio je Varufakis.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari