Kada bi se na predstojećoj sednici Predsedništva Srpske napredne stranke pitali isključivo njeni potpredsednici, Socijalistička partija Srbije bi naredne četiri godine provela u opoziciji. Međutim, kako i sami potpredsednici SNS navode za Danas, najvažnije će biti mišljenje njihovog lidera Aleksandra Vučića.

U svakom slučaju, većina najviših funkcionera naprednjaka podržava Nebojšu Stefanovića u stavu da socijalisti ne treba da budu deo nove vlade Srbije, a neposredni povod je bila izjava člana Predsedništva SPS Novice Tončeva protiv postizborne koalicije dve stranke. To je u SNS protumačeno kao „novo kršenje“ dogovora o međusobnom nenapadanju, kao neophodnoj osnovi za nastavak saradnje.

Niko iz SPS juče nije želeo da komentariše to što ih naprednjaci (više) ne žele u vlasti. Na poruke i pozive nisu odgovarali Ivica Dačić, Branko Ružić, Milutin Mrkonjić, Aleksandar Antić. Jedino je Slavica Đukić Dejanović navela da svako ima pravo na svoj stav, ali da „kada organi jedne partije, posebno ozbiljne kakve su SNS i SPS, zauzmu određene stavove, to su stavovi koji su smernice za ponašanje svih funkcionera“.

„SPS nije partner bez kojeg SNS ne može da vodi Srbiju na pravi način. Zato ću Predsedništvu SNS i predsedniku stranke Aleksandru Vučiću predložiti da se formira vlada bez SPS. Pošto su zainteresovani da nam drže lekcije, neka idu u opoziciju. Srbija neće propasti bez socijalista u vlasti’’, rekao je Stefanović za Blic povodom izjave Tončeva za Južne vesti i dodao da je razočaran komentarima iz SPS zato što je SNS u postizbornom periodu bila korektna i njeni članovi nisu davali izjave o tome ko treba, a ko ne treba da uđe u vladu.

Stefanovićevu ideju juče je u Danasovoj anketi podržala većina iz Predsedništva SNS. „Sve što je trebalo da se kaže o sastavu nove vlade i ulozi socijalista rekao je Nebojša Stefanović“, kratko nam je izjavio član Predsedništva Zoran Babić. „Naravno da ću na Predsedništvu SNS podržati stav Stefanovića da formiramo vladu bez SPS. Ponašanje socijalista je krajnje nekorektno“, rekao je Danasu potpredsednik SNS Bratislav Gašić, koji tvrdi da su izjave poput Tončeva davali „i drugi funkcioneri SPS, a ne sme se zaboraviti ni njihovo nekorektno ponašanje prema SNS u izbornoj kampanji“. „Mi ćemo na Predsedništvu obrazložiti zašto mislimo da ne treba ići sa SPS. Naravno da ćemo čuti i onoga ko ima sublimirane informacije o svemu, a to je Aleksandar Vučić, ali nije on partija“, rekao je Gašić za Danas.

Nešto umereniji stav juče se mogao nazreti iz izjave potpredsednice SNS Zorane Mihajlović. „O tome kako će izgledati buduća vlada razgovaraćemo na organima stranke, pre svega na sednici Predsedništva, gde ćemo svi imati priliku da se izjasnimo. Još je važnije kakav će program imati ta vlada i ko će biti ministri“, rekla je Mihajlovićeva za Danas.

Saopštenje SPS

Umesto odgovora na pitanja, SPS se juče oglasila pomirljivim saopštenjem u kome su poručili da će se u svakom slučaju ponašati konstruktivno i u interesu Srbije i njenih građana. Socijalisti su podsetili da je Predsedništvo te stranke donelo jednoglasnu odluku da se odazove eventualnom pozivu SNS na razgovore o novoj vladi i da izjava bilo kog pojedinca ne dovodi u pitanje stav Predsedništva i Ivice Dačića.

Stefanović verovatno konsultovao Vučića

Beograd – Bila bi apsolutna senzacija i svetsko čudo da je Nebojša Stefanović sam od sebe, bez konsultacija sa vrhovnim šefom Aleksandrom Vučićem, izjavio da se protivi koaliciji sa SPS, kaže za Danas Đorđe Vukadinović, glavni urednik Nove srpske političke misli.

Kako objašnjava, tu postoje dve mogućnosti. „Da je ta izjava Stefanovića, koja sigurno nije spontana, zapravo priprema terena za izbacivanje SPS iz buduće vlade i vlasti ili je samo taktičko upozorenje i pretnja kojom se žele dodatno smanjiti ne tako veliki zahtevi koje bi SPS mogla da ima za ulazak u vladu“, navodi Vukadinović.

On ocenjuje da se tu pre radi o prvoj mogućnosti, kao i da bi samo „spoljni faktori“ mogli da ostave SPS u vlasti.

Branko Radun, politički analitičar, kaže za Danas da je Nebojša Stefanović rekao ono što mnogi u SNS misle, a to je da im SPS nije potreban i da partija Ivice Dačića sa sobom nosi preveliki balast afera. „Tončev je izjavom da SPS i ne mora u vladu zapravo hteo da podigne cenu socijalistima u postizbornim pregovorima, to jest da poruči da se oni ne boje statusa opozicije“, navodi Radun. L. V.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari