Do sada nijednog trenutka nisam razmišljao da napustim Vladu Srbije, iako mi smeta kada me neki nazivaju nevidljivim ministrom. Tačno je da nisam dovoljno iskorišćen, s obzirom na moje bogato iskustvo. Mogu mnogo više da pružim i na sanaciji štete nastale zbog poplava, ali ne želim sam da se namećem.

Neka me moje kolege pozovu i ja ću pomoći, jer činjenica je da obnova poplavljenih područja ide sporo i da se neki problemi rešavaju na mučan način. Veliki je broj nezadovoljnih građana, a dolazi zima, kaže za Danas Velimir Ilić, ministar bez portfelja, zadužen za vanredne situacije.

Rizikujete li možda ovakvim stavom da vam kolega ministar vojni Bratislav Gašić ponovo poruči da bi trebalo više da radite, a manje da pričate?

– Ne bi me iznenadila takva reakcija, ali za neke ljude je bolje kad nešto ne znaju, da manje rade, jer će i manje grešaka praviti. Da ja vodim neki posao, ne bih uključivao vojna vozila u čišćenje terena, jer troše tri puta više goriva od savremenih mašina i rade tri puta sporije. Nauka je važna i zato bujične vode ne mogu da rešavaju pravnici ili ekonomisti, a da se klizištima bave arhitekte.

Izgleda da biste mnogo toga drugačije uradili nego što to rade vaše kolege ministri?

– Naravno, bilo bi mnogo ekonomičnije da je otvoren novi kop rudnika Kolubara na eksproprisanom zemljištu, umesto što se ide ka čišćenju poplavljenih kopova. Voda iz poplavljenih kopova mogla je na ovaj način polagano da se ispumpava, jer se u ovom trenutku i ne zna koliko će taj posao da traje zbog naslaga mulja. Ne možete dati nekome da vodi neki ozbiljan posao, a on pojma nema.

Na koga mislite?

– Mislim na mnoge i na one ljude koji mnogo pričaju, mnogo galame, prisutni su u medijima i sve znaju. Kad ih pitate koliko su uradili, vidite da je to ništa. Ja sam iza sebe ostavio 4.500 puteva. Dnevno sam ugrađivao više asfalta nego što se sada ugrađuje mesečno.

Kažete i da vas je sramota da odete u Lučane, jer je ova opština peti put poplavljena, a ništa nije urađeno na sanaciji korita?

– To što se dešava je bruka za sve nas, a radovi na rečnom koritu su onemogućeni jer Kancelarija za obnovu ne da saglasnost. Mi smo upozoravali, a nadležni su rekli da nema razloga za strah i da neće biti opet poplava, ali je do toga ipak došlo. Ovih dana očekujem odluku premijera da me Vlada zaduži da ja to regulišem, jer ako budemo čekali Marka Blagojevića, o ovome ćemo pričati i u maju iduće godine. Dok nije bilo Kancelarije, sve se rešavalo za sedam dana, a otkako ona postoji tapkamo u mestu.

Nisu nezadovoljni građani samo u Lučanima, ima ih i u Obrenovcu, Krupnju …?

– Znao sam da će biti nezadovoljnih čim sam video da Kancelarija ide preko rešenih imovinsko-pravnih odnosa. Pa mi u legalizaciji nismo mogli da se pomerimo zbog toga. Sada su smanjeni kriterijumi i dovoljno je da se donese račun od struje.

Nije jasno čime se vaše ministarstvo bavi. Da li ste vi srpski Šojgu?

– Nisam, jer mi ne gradimo i ne spašavamo. Mi koordiniramo i radimo preventivna rešenja kako trajno zaštiti Srbiju od prirodnih katastrofa. Uradili smo na desetine projekata, a među njima i projekat sanacije brane u Stolicama, gde se slivaju živa i antimon i arsen. To bi sve koštalo 15 miliona dinara, ali niko nije nadležan. Svi tvrde da je jedini nadležan Miroslav Bogićević, ali on se ne odaziva na pozive i ne interesuje ga to, jer je bankrotirao.

Guvernerka NBS kreće u potragu za kiparskim parama za kojima ste i vi tragali.

– Tim, čiji sam ja bio šef, uz pomoć Borke Vučić i nekadašnjeg kiparskog predsednika pronašao je sve papire iz kojih se videlo da je tamo bilo prebačeno oko tri milijarde maraka u različitim kombinacijama. Sva ta dokumentacija predata je premijeru Zoranu Đinđiću i guverneru Mlađanu Dinkiću. Mnoge firme su tamo imale račune i dobro se sećam da sam u hotelu na Kipru sreo Miroslava Miškovića, koji je užurbano prebacivao neke pare. Na osnovu tog izveštaja koji je moj tim načinio, Vladan Batić je i pokrenuo krivični postupak koji do danas nije dobio epilog. Ne znam zašto se stalo sa tim, ali znam da su se vrlo brzo nakon tog otkrića pojavile neke velike pare u privatizaciji.

Kako do Čačka

Pojedini mediji pišu da je vreme da odete iz vlade?

– Nije lako kada ste sedam dana na naslovnim stranama u negativnom kontekstu. Te tekstove naručuju oni koji me mrze i koji se plaše da im ne zauzmem fotelju. Pišu da je moj vozač potrošio najviše goriva. Šta ću ja kad mu je stari auto, pa troši više. Zar treba biciklom da idem u Čačak?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari