Radne grupe ovdašnjeg ogranka Demokratske stranke i Zajedno za Šumadiju gradonačelnika Veroljuba Stevanovića, do juče su, saznaje naš list, najvećim delom usaglasile stavove o budućem funkcionisanju gradske uprave u Kragujevcu, čime su stvoreni uslovi da demokrate uskoro ponovo uđu u gradsku vlast, čiju će okosnici i dalje činiti „zajedničari“, a ne naprednjaci, kako je to doskora najavljivao i očekivao predsednik Izvršnog odbora SNS Radomir Nikolić.

Predstavnici DS i ZZŠ minulih dana najviše su, navode izvori iz oba tabora, razgovarali i usaglašavali stavove o projektovanju gradskog budžeta, načinu organizovanja i funkcionisanja lokalnih preduzeća, te o socijalnoj politici, obrazovanju i finansiranju sporta u gradu. Gradski odbor DS preksinoć je, saopšteno je iz te stranke, odlučio da se pregovori sa „Zajedno“ nastave, ali najviše još desetak dana, „isključivo zbog interesa građana Kragujevca, jer način kojim se do sada upravljalo gradom treba hitno menjati“. Demokrate su najavile da će po okončanju pregovora biti potpisan koalicioni sporazum (sa „Zajedno“) o formiranju nove skupštinske većine, koju će, do sredine avgusta, pored ZZŠ, koalicije Preokret (LDP-SPO), PUPS, Jedinstvene Srbije i nekolicine samostalnih odbornika, činiti i DS.

Nezvanično se saznaje da će DS u rekonstruisanoj lokalnoj vlasti dobiti nekoliko mesta u Gradskom veću. Konkretno, demokratama će pripasti resori za obrazovanje, lokalnu samoupravu, socijalnu politiku i eventualno još jedno. Čelnici grada iz „Zajedno“ mogu da budu nešto izdašniji prema demokratama, jer je DSS nedavno, nakon razgovora sa rukovodstvom SNS o formiranju nove vladajuće većine, povukla svoja dva predstavnika iz Gradskog veća.

Kako bilo, demokrate i „zajedničari“ ponovo će, kao od 2009. do 2011, biti skupa u gradskoj vlasti. Za razliku od 2009, ovdašnje demokrate su odluku o koaliciji sa ZZŽ sada donele uz sugestiju, neki kažu i direktivu, beogradske stranačke centrale, kojoj je prethodio nedavni susret Bojana Pajtića i Veroljuba Stevanovića, na kojem je načelno dogovoren i širi kontekst saradnje DS i „Zajedno“.

Trenutno, najveći gubitnici rekonstrukcije gradske vlasti u Kragujevcu biće naprednjaci, koji su do pre koji dan najavljivali formiranje nove skupštinske većine i gotovo izvesnu smenu Veroljuba Stevanovića sa vlasti, i to, kako je javnost razumela Radomira Nikolića, već početkom avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari