Jadranka Joksimović, ministarka zadužena za evropske integracije, veruje da kritike na račun slobode medija u Srbiji koje dolaze iz evropskih institucija neće ugroziti put zemlje ka članstvu u EU.

Joksimovićeva je za Danas izjavila da je pitanje medijskih sloboda jedan od fokusa u pregovaračkim poglavljima 23 i 24, te da je „potpuno normalno i očekivano” da Evropska komisija pažljivo posmatra stanje u toj oblasti u Srbiji.

“Srbija je u završnoj fazi donošenja seta medijskih zakona, od kojih su dva već prošla verifikaciju Brisela, a uskoro ćemo završiti i nacrt zakona o javnom servisu i poslati ga na analizu. Verujem da sporadične, uz to i prilično neutemeljene, kritike na račun slobode medija neće ugroziti evropski put Srbije, a svakako da imamo još da radimo kao društvo na implementaciji evropskih standarda. Zato i jesmo u procesu pregovora”, rekla nam je ministarka Joksimović upitana da prokomentariše izjavu Petera Stana, portparola evropskog komesara za proširenje, da EK „ima na umu“ razmenu poruka između OEBS i Vlade Srbije o cenzuri u medijima.

Portparol komesara Štefana Filea naveo je u Briselu da će Komisija „veoma, veoma veliku pažnju posvetiti pitanju slobode medija i izražavanja u postupku i pregovorima o članstvu“ Srbije sa EU, kao i da će jedan od partnera u tom procesu biti OEBS. Stano je naglasio da je „stav EK da su sloboda medija i izražavanja veoma važna, ključna načela u procesu za ulazak u članstvo“ i „moraju biti poštovana“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari