U Briselu je postignut istorijski sporazum Begrada i Prištine, ali sada je važno da on bude sproveden, korak po korak. Ja sam optimista kada je reč o dobijanju datuma za početak pregovora Srbije o prijemu u EU, ali glavni preduslov za to je početak sprovođenja briselskog sporazuma – izjavio je juče, odmah po sletanju na beografski aerodrom, ministar spoljnih poslova Nemačke Gido Vestervele.


On je istakao da je potrebno da se ipak vidi opipljiv napredak i dodao da će svoj stav detaljnije izneti danas, posle razgovora sa srpskim zvaničnicima. „Ovo je istorijski trenutak za Srbiju i Nemačka želi dati svoj doprinos da Srbija donese ispravnu odluku u pogledu Evrope i boljeg ekonomskog razvoja. Nemačka želi da Srbija ide evropskim putem, jer je to u interesu svih u Evropi, ali i građana Srbije“, poručio je Vestervele.

Uz konstataciju da je po prirodi pesimista, potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić koji je dočekao Vestervelea na aerodromu, rekao je da veruje da je Srbija zaslužila da u junu dobije datum za početak pristupnih pregovora sa EU, „jer je za osam meseci uradila mnogo više nego neki za 10 godina. Mi ne pravimo sporazume da bismo nekoga varali, već zato što mislimo da smo pouzdan, odgovoran partner. Srbija će se ponašati u skladu sa potpisanim sporazumom, ali to isto tražimo i od Prištine“, upozorio je Vučić. On je naglasio da je za Srbiju u ovom trenutku od presudnog značaja dolazak novih investicija i ulaganje u srpsku ekonomiju.

– Nismo zvali, nismo molili ni za kakve datume i sporazume, ali ono za šta ćemo da molimo od Nemačke, kao najveće zemlje Evropske unije, to je veća podrška razvoju i mnogo više investicija. Srbija je spremna da se otvori, da napravi evropske propise i da tako olakša investiranje – zaključio je Vučić.

Kako je najavljeno šef nemačke diplomatije sinoć je bio gost na večeri u kući oca potpredsednika vlade Aleksandra Vučića, a danas će razgovarati sa premijerom Ivicom Dačićem, predsednikom Tomislavom Nikolićem i ministrom spoljnih poslova Ivanom Mrkićem.

Dolazak Vestervelea dogovoren sa visokim predstavnikom EU Ketrin Ešton uoči njenog predstojećeg susreta sa premijerima Srbije i Kosova Ivicom Dačićem i Hašimom Tačijem 21. maja u Briselu, ima za cilj da pregovaračke starne ubedi u neophodnost brze i održive primene briselskog Sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, spekulišu mediji.

Uoči nastavka briselskih pregovora za danas podne najavljena je i sednica Vlade Srbije. Kako Danas nezvanično saznaje premijer i vicepremijer, najverovatnije će se pre nove runde dijaloga Dačić – Tači sastati sa političkim predstavnicima Srba sa severa KiM, koji se protive sprovođenju Sporazuma iz Brisela. Dačić je juče na tu temu izjavio da“predsednici opština sa severa KiM ne mogu odlučivati o sudbini celog srpskog naroda, jer sporazum mora da se sprovodi, samo je pitanje da li će ga kosovski Srbi i Beograd sprovoditi zajedno ili ne.

Prema pisanju medija, ključne teme sinoćnje Vučićeve radne večere sa Vesterveleom trebalo je da budu pitanje državljanstva i ličnih dokumenata za Srbe na KiM, od čega navodno zavisi konačan dogovor o planu sprovođenja briselskog Sporazuma, a prema najavama iz Nemačke i eventualno davanje Beogradu datuma pristupnih pregovora.

Tokom vikenda šef beogradskog tima za tehnički dijalog s Prištinom i budući oficir za vezu na KiM Dejan Pavićević negirao je izjavu svoje prištinske koleginice Edite Tahiri da se „Beograd saglasio da se Kosovu dodeli međunarodni pozivni broj 383 ili 384“. Tahiti tvrdi da su tehnički timovi Beograda i Prištine poslednji put u Briselu razgovarali i o plaćanju odštete za štetu koju je „Srbija nanela Kosovu u oblasti energetike od 1999 godine“.

Pavićević kaže da Tahiri govori samo o predlogu koji je iznela kosovska strana. „Za nas je najprimarnije da se obezbedi puna energetska i telekomunikaciona stabilnost delova KiM koji će biti u sklopu zajednice srpskih opština u skladu sa političkim dogovorom’’, ističe Pavićević. Konačnu odluku o telekomunikacijama i energetici trebalo bi da donesu Dačić i Tači do 16. juna.

Protest SRS

SRS je za danas u podne, nekoliko sati posle Nikolićevog susreta sa Vesterveleom, najavila protest pred Predsedništvom Srbije zbog posete nemačkog ministra inostranih poslova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari