Unutar aktuelne vladajuće strukture u Srbiji uočljivo je da već na samom početku postoje duboke podele i to je veoma zabrinjavajuće, naročito što je ovoj zemlji sada potrebna jaka i koherentna vlast koja će se uspešno suočiti sa čitavim nizom društvenih, ekonomskih, političkih i spoljnopolitičkih izazova, ističe za Danas Džejms Ker-Lindzi, istraživač politike u Jugoistočnoj Evropi na Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka (LSEE), koji je nedavno boravio u Srbiji povodom Drugog beogradskog bezbednosnog foruma.


Ker-Lindzi, jedan od najboljih britanskih poznavalaca našeg dela Evrope, upozorava da nije dobro ni to što je DS u dubokoj krizi, jer samim tim ne postoji dovoljno jaka opozicija, što je loše za svaku demokratiju. To ne znači samo da, kako objašnjava, vlada nije adekvatno kontrolisana, već bi „jaka opozicija mogla i da podstakne vlast da ostane jedinstvena“. Ker-Lindzi kaže da jedinstvo vlasti možda nije ono što bi opozicija želela, ali je nešto što je nesumnjivo neophodno jednoj zemlji koja se nalazi u važnom periodu razvoja.

– Još je rano izvoditi bilo kakve zaključke o politici i ideološkim pravcima nove vlade. Kao i mnogi drugi spoljni posmatrači iz EU, iskreno se nadam da će nastaviti proces evropske integracije Srbije i dosad se pokazalo da po tom pitanju postoji spremnost vlasti na visokom nivou. Problem je, međutim, što je preostalo još mnogo posla i reformi. Što se tiče Srbije, moja glavna briga u ovom trenutku odnosi se na sposobnost vladine administracije – kaže Ker-Lindzi.

Treba li, prema vašem mišljenju, dijalog Beograda i Prištine podići na politički nivo? Šta očekujete od tog dijaloga?

– Trebalo bi dijalog podići na politički nivo jedino ukoliko obe strane budu voljne da se angažuju. Neophodno je da postoji konačno rešenje za pitanje Kosova. To je važno i za Srbiju i za Kosovo, ali i za ceo region. Kosovo je sada nezavisno od Srbije i to je prilično jasno. Ujedno, sever Kosova nema funkcionalnu saradnju s Prištinom, niti želi da je ima. Kao što i većina analitičara smatra, problem severa predstavljaće najvažnije pitanje u pregovorima od kojeg će zavisiti i konačno razrešenje situacije. Bilo kako bilo, u ovom trenutku zaista ne vidim nikakav dokaz da vlast u Srbiji ima konkretnu ideju o tome šta očekuje da će postići s Kosovom. Umesto toga, dozvoljava se da na tu politiku utiču spoljni faktori. Zaista verujem da bi sada trebalo iskristalisati određene stvari i istaći šta je Srbija spremna da prihvati zauzvrat da bi eventualno priznala status nezavisnosti Kosova. Ako se ne preduzmu koraci u kreiranju plana, razgovori neće voditi nikuda. To će značiti da će još više zemalja priznati Kosovo, a pozicija Srbije će sasvim izvesno oslabiti. To će imati i negativne efekte na proces evrointegracija.

Šta se sve od Srbije očekuje da učini kako bi što pre dobila datum pregovora o pristupanju EU?

– S jedne strane, to je političko pitanje koje se prvenstveno odnosi na Kosovo. U ovom trenutku je više nego očigledno da će put Srbije u približavanju EU zavisiti od Kosova. Iako je rečeno da priznavanje nezavisnosti Kosova neće biti uslov za EU, realnost je takva da to jeste među očekivanjima ključnih zemalja članica. Što se brže bude radilo na normalizaciji odnosa, to će biti lakše doneti konačnu odluku o priznavanju Kosova kada za to dođe vreme. Istovremeno, postoji čitav niz ekonomskih i političkih problema koje Srbija treba da reši. Nakon iskustva prethodne faze proširenja i činjenice da u EU trenutno vlada kriza, niko ne želi nove članice koje nisu u potpunosti ispunile zahteve za članstvo u EU. Srbija treba snažno da nastavi put ka reformama i dokaže da je zaista posvećena članstvu u EU.

Koliki je značaj proglašenja kraja nadzirane nezavisnosti Kosova? Kakav će to uticaj imati na Srbiju?

– Kraj nadgledane nezavisnosti zaista ne znači nešto značajno. Koncept nadgledane nezavisnosti nije u skladu s međunarodnim pravom, niti je Međunarodna civilna kancelarija na Kosovu koristila svoja ovlašćenja. Postoji možda razlog za neku proslavu u Prištini, ali pored toga ne mislim da postoji neki veći značaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari