Poređenje da sam ja Aleksandar Vučić Republike Srpske mi prija, ocenjuje u intervjuu za Danas Ognjen Tadić, kandidat Saveza za promene za predsednika RS.

Iako ne veruje u očuvanje celovitosti BiH kao države, ističe da ono što zastupa njegov protivkandidat Milorad Dodik – unitarna BiH ili takozvani treći entitet – nemaju nikakve pravne pretpostavke za ostvarivanje. O haškim optuženicima se ne izjašnjava eksplicitno dok se, kako kaže, ne okončaju suđenja.

Da li ste vi Vučić Republike Srpske kao što vas nazivaju u medijima?

– Aleksandar Vučić je čovek kome su građani Srbije dali ogromnu podršku i poverenje da od Srbije napravi ozbiljnu, uređenu, normalnu državu u kojoj će građani živeti život dostojan čoveka. On je povukao mnogo dobrih, hrabrih, mudrih poteza od kada je na mestu premijera. To prepoznaju ne samo građani Srbije već i šire. Njegovu politiku danas poštuju i EU i SAD i Rusija, što pokazuje da se radi o ozbiljnom političaru kakvog Srbija zaslužuje. Ako pobedim na izborima i postanem predsednik RS, trudiću se da opravdam poverenje birača i da od RS napravim bolje mesto za život. Naravno da mi poređenje da sam ja Vučić RS prija.

Da li odustajete od nacionalističke retorike i okrećete se proevropskoj?

– Moja retorika je uvek ista. Građani RS odlično znaju ko je Ognjen Tadić, kakav je, šta je radio, gde je bio. Ja ne moram da se lažno predstavljam i glumim da ću biti nešto što nisam. Kao predsednik RS trudiću se da na najbolji mogući način obavljam ovu funkciju, biću predsednik svih građana, sarađivaću sa svima u najboljem interesu RS. Republika Srpska i život njenih građana, svima nama, i u vlasti i u opoziciji, moraju biti iznad svega.

Da li ste za jedinstvo BiH ili i vi zagovarate otcepljenje RS?

– Ovakva kakva je BiH teško može opstati. Ona stagnira na EU putu, građani žive loše, korupcija je enormna. Smatram da mora doći do određenih promena. To što Dodik govori, unitarna BiH ili takozvani treći entitet – nemaju nikakve pravne pretpostavke za ostvarivanje, pa je bavljenje tim temama gubljenje vremena. Zbog toga se treba posvetiti ekonomiji i borbi protiv korupcije, kao preduslovima za bolji život.

Kakav odnos imate prema haškim optuženicima Ratku Mladiću i Radovana Karadžiću, da li smatrate da su oni heroji, kao što zagovara Milorad Dodik?

– Za Dodika su oni prvo bili najveći zlotvori, zločinci, kočničari u razvoju i napretku RS. Kada je uvideo da bi mogao da ubere dodatne političke poene, za Dodika su oni odjedanput postali heroji. To je vrhunsko licemerje. Univerzalni princip pravde glasi – niko nije kriv dok se ne dokaže suprotno. Činjenica je da je Karadžić odigrao važnu ulogu u stvaranju RS. Moja stranka SDS je kamen temeljac Republike Srpske i to znaju svi.

Da li vidite celovitu BiH kao deo EU i da li ste spremni da ispunjavate uslove na tom putu?

– Nažalost, realnost je takva da je ne vidim. Globalna ekonomska kriza, zategnuti odnosi EU, SAD sa Rusijom, i drugi problemi doveli su do toga da se Evropska unija bavi sobom, a i pitanje je iskrene želje za daljim proširenjem.

Saradnja zarad opstanka

Kakav odnos imate prema EU, a kakav prema Rusiji?

– Moj lični odnos nije važan. Moj posao kao predsednika RS biće da sarađujem i sa EU i sa Rusijom, ali i sa SAD, a sve u cilju jačanja i opstanka Republike Srpske i boljeg života njenih građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari