Ambasador Nemačke u Srbiji Volfram Mas izjavio je da se nada da će Srbija ispuniti uslove kako bi do 1. marta dobila status kandidata za EU, ali da u vezi s tim nije optimista. „Nisam baš optimista, ali nisam ni pesimista.

Prošlo je dva meseca (od 9. decembra) i još smo udaljeni od stava da su uslovi ispunjeni“, rekao je Mas u nemačkoj ambasadi, na skupu studenata koji su učestvovali u programu „Dobrodošli u Nemačku“.

Mas je ponovio da su uslovi za status kandidata – primena dogovora iz dijaloga s Prištinom, obavljanje mandata Euleksa i Kfora na celom Kosovu i dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova. Kako je istakao, niko nikada od Srbije nije tražio da prizna Kosovo, niti da zatvori škole i bolnice na severu Kosova, objasnivši da „i Nemačka ima svoje škole u drugim državama“. Takođe, „tek niko nije tražio od Srbije da odustane od Rezolucije 1244, jer je to dokument UN, pa jedino UN i može da odustane od rezolucije“.

Volfram Mas je oštro kritikovao stav predsednika DSS Vojislava Koštunice da Srbija gubi primenom SSP-a. „Ko to tvrdi ili je neznalica ili, jednostavno, lažov. Prema podacima srpske vlade, Srbija je za tri godine primene Sporazuma izgubila manje od 500 miliona evra carinskih prihoda, ali su srpske kompanije od izvoza u EU dobile milijardu i po evra“, rekao je Mas.

Nemački diplomata je podsetio i da je 78 odsto ukupne strane pomoći u Srbiju stiglo iz EU ili njenih članica, a kada se dodaju SAD, Švajcarska, Norveška i Japan dolazi se do 97 odsto.

„Moskva tokom čitavog mandata Koštunice nije dala ni dinara pomoći Srbiji, a on navodi Rusiju kao zemlju koja pomaže Srbiji. Rusija je pre tri godine najavila kredit od milijardu evra, pa su onda rekli milijardu dolara, što je već 20 odsto manje, da bi pre dve godine obezbedili 200 miliona, a o ostatku se pregovara i pregovara, dok EU svake godine Srbiji omogućava da koristi 200 miliona evra i to ne kredita, nego donacija, ali to nije tema za medije“, ukazao je Mas.

Koštunica: Zahtevam izvinjenje

„Ambasador Nemačke u Srbiji Volfram Mas usudio se da u svom javnom obraćanju zloupotrebi poverenje koje mu je država Srbija kao strancu ukazala. Pitam se kako je moguće i odakle sloboda Masu kao Nemcu da se obrati meni kao predsedniku jedne srpske opozicione stranke rečima da ‘ne znam o čemu se radi ili da jednostavnom lažem… Jer, neće biti da Nemačka i njen ambasador mogu u Srbiji da se ophode kao sila i da se ovako obraćaju jednom opozicionom lideru i nekadašnjem predsedniku države i Vlade Srbije. Ako se to danas dopusti, sutra će nemački ambasador u ime svoje države biti još arogantniji“, saopštio je Vojislav Koštunica povodom izjave Volframa Masa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari