Vlada Srbije koju će voditi Aleksandar Vučić imaće najviše 17 resora i biće izabrana do 27. aprila. Osim Srpske napredne stranke, vladajuću koaliciju će činiti još Savez vojvođanskih Mađara i najverovatnije socijalisti Ivice Dačića, dok će Nova demokratska stranka gotovo izvesno biti u opoziciji.

Još je nejasno koliko će resora pripasti SPS-u i da li će u vladi biti mesta za Partiju ujedinjenih penzionera Srbije. Odgovore na ova pitanja juče nisu znali ni SPS ni PUPS.

Prema saznanjima Danasa, među nestranačkim ličnostima koje će ući u novu vladu trebalo bi da bude Tinde Kovač Cerović i to na mestu nove ministarke prosvete. Kovač Cerović je bila državna sekretarka u Ministarstvu prosvete u vladi DS, a sada slovi za blisku Borisu Tadiću. Potpredsednica SPS Slavica Đukić Dejanović potvrdila je juče da je velika verovatnoća da će Ivica Dačić biti član nove vlade, a da li će u Nemanjinoj 11 biti još neki socijalista „pokazaće razgovori koje će u narednim danima voditi Dačić i budući premijer Aleksandar Vučić“. Na pitanje da li će SPS biti iznutra destabilizovan ako samo Dačić uđe u vladu, Dejanovićeva je poručila da je ta stranka „neuništiva“, ali je ponovila da će sve znati posle predstojećih konsultacija lidera socijalista i naprednjaka. „Dačić će o svim detaljima obavestiti članove našeg Predsedništva, čija sednica još nije zakazana“, precizirala je Slavica Đukić Dejanović. Podsetimo, aktuelne su spekulacije da bi Ivica Dačić mogao biti ministar spoljnih poslova ili odbrane, a uz to će dobiti mesto potpredsednika vlade.

Niko u PUPS za sada ne zna da li će ova partija biti deo vladajuće većine, ali se nadaju da hoće. „Znamo isto koliko i vi novinari, znači – ne mnogo. Milan Krkobabić je razgovarao sa Aleksandrom Vučićem, ali još ne znamo ishod. Važno je da nisu tačne informacije da je SNS insistirala da SPS samo bez PUPS može u vladu“, kažu u toj stranci.

Pozicija SVM je bar jasna. Oni će imati državne sekretare, koji će se baviti infrastrukturom, poljoprivredom, privredom, socijalnim pitanjima i zdravstvom. „To su ključne oblasti za razvoj države u predstojećem periodu. Stranka ne želi potpredsedničko ili ministarsko mesto u vladi, iako joj je to nuđeno u razgovorima sa SNS“, objasnio je juče lider SVM Ištvan Pastor i najavio da će koalicioni sporazum sa SNS biti potpisan sredinom naredne sedmice.

Pastor je takođe rekao da SVM nije zainteresovan za funkcije predsednika ili potpredsednika Skupštine Srbije, ali su zatražili mesta u više skupštinskih odbora, kao i za pozicije u državnim preduzećima i ambasadama. Takođe, dodao je Pastor, postoji šansa da SVM „delegira“ stručnjaka koji će biti u najužem timu premijera Vučića.

Posvemu sudeći, Tadićeva NDS neće biti deo vladajuće koalicije. „Time što ne želimo da budemo u vladi u kojoj bi učestvovala i SPS ne uslovljavamo SNS, već iznosimo principijelne stavove kojih nameravamo da se dosledno držimo“, istakao je u izjavi za Danas funkcioner NDS Marko Đurišić, napominjući da ovoj stranci niko iz vrha SNS, ni zvanično ni nezvanično, nije nudio mesto predsednika Narodne skupštine.

Bojan Kostreš, zamenik predsednika LSV, juče nije želeo da komentariše medijske spekulacije da će Nenad Čanak biti predsednik parlamenta ukoliko se postigne dogovor da se ljudi iz stranaka smenjuju na tom mestu na svakih godinu dana. U LSV, međutim, nezvanično kažu da im niko to nije ni nudio.

„Tačno je da je Vučić u jednom trenutku rekao da pokušava da postigne dogovor između većih izbornih lista da se predsednik parlamenta menja svake godine i da će, ako se postigne dogovor, to mesto ponuditi opoziciji. Ali, Vučić nije rekao da bi to bila LSV. O tome sa nama niko nije razgovarao, pa verujem da su mediji sami iskonstruisali da bi Čanak mogao biti najprihvatljiviji predsednik Skupštine“, kažu u LSV za Danas.

Da postoje nedoumice i oko imena predsednika najvišeg zakonodavnog tela, govori podatak da je njegov izbor prolongiran za 23. april, mada danas počinje konstitutivna sednica parlamenta.

Iako kadrovska šema još nije dogovorena, može se nazreti ko su najozbiljniji kandidati za ministre. U vladi će sedeti petoro ili sedmoro vanstranačkih eksperata, a Vučić je već potvrdio da su među njima Lazar Krstić i Kori Udovički. Po svoj prilici Ivan Tasovac će ostati ministar kulture, a Vanja Udovičić ministar sporta. Uz Tinde Kovač Cerović, može s e očekivati još neko iznenađenje. Biće u vladi i petoro ili šestoro ministara iz redova SNS, a gotovo sigurni su Nebojša Stefanović, Igor Mirović, Nikola Selaković – ukoliko ne ode na funkciju gradonačelnika Beograda, kao i Zorana Mihajlović i Zlatibor Lončar. Rasim Ljajić takođe ima „rezervisano“ mesto.

U poslednja 24 časa sve su aktuelnije spekulacije iz vrha SNS da će ipak Siniša Mali, a ne Selaković, biti novi gradonačelnik prestonice, kao i da je Milan Bačević viđen za ambasadora u Kini.

Saznajemo: Đurišić šef poslanika NDS

„Tačno je da ću biti šef poslaničke grupe Nove demokratske stranke u Skupštini Srbije, dok će moj zamenik biti Janko Veselinović“, izjavio je za Danas Marko Đurišić, poslanik NDS. Nezvanično saznajemo da bi šef poslaničke grupe SNS i u novom sazivu mogao biti Zoran Babić, i to ako se postigne dogovor da se predsednici parlamenta rotiraju na godinu dana. Inače, Babić je do sada u redovima naprednjaka slovio za jednog od ozbiljnijih kandidata za novog predsednika parlamenta.

Sednica GO SNS

Glavni odbor SNS održao je juče kasno po podne sednicu na kojoj je Aleksandar Vučić predstavio koncepciju buduće vlade i govorio o mogućim političkim rešenjima. Nakon Vučićevog uvodnog izlaganja, sednica je bila zatvorena za javnost. „U narednih godinu ili dve svi će živeti teško i morati da trpe, dok Srbija ne stane na zdrave noge“, izjavio je budući premijer, naglašavajući da se to odnosi i na političare.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari