Vučić i Grabar Kitarović u četiri oka 1Twitter / @SerbianPM

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović sastali su se juče u četiri oka, na marginama privrednog skupa u Mostaru, preneli su Danasu diplomatski izvori, uz napomenu da je nepoznat sadržaj tog razgovora. Agencija Hina, međutim, prenosi nezvanične informacije da su Vučić i Grabar Kitarović razgovarali o bilateralnim odnosima dve države, ali ne i o pregovorima Srbije o ulasku u EU. Kako je Danas izvestio, dan uoči odlaska u Mostar, radilo se na dogovaranju ovog susreta kako bi dva najviša zvaničnika razgovarali upravo o ovoj temi.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

'Mislim da smo u zadnjih godinu dana imali poteškoće koje valja premostiti. Imali smo izbore pa je retorika bila malo jača. Nadam se smirenju napetosti i da ćemo se zajedno suočiti sa bezbednosnim problemima“, rekla je Grabar Kitarović nakon susreta.

Ona je istakla da je iznenađena podelom i ideologizacijom svakog aspekta života. „Svi naši građani žele posao i platu. Moramo zadržati mlade ljude. Moguće je i videćete iskorake uskoro. U Sarajevu će u maju biti sastanak Brdo-Brijuni i tada ćemo opet razgovarati“, rekla je ona. Upitana o odnosima Srbije i Hrvatske predsednica kaže kako nisu tako napeti kao što se čine.

„Ja nisam taj koji pokreće ili odustaje od tužbi. Ko je taj koji ima pravo na to? Mi nemamo novi dokaz koji bi vodio stvari u tome smeru. Zato sudovi sude i tu ne treba biti ljutnje. To je način da se skine hipoteka odgovornosti sa celog naroda“, odgovorio je Bakir Izetbegović, predsedavajući Predsedništva BiH, na pitanje da li će BiH pokrenuti tužbu protiv Srbije za genocid.

Izetbegović i premijer Srbije Aleksandar Vučić razgovarali su juče u Mostaru o poslednjim dešavanjima na relaciji BiH – Srbija i zategnutim odnosima između dve zemlje.

„Bošnjaci u srpske cipele, Srbi u bošnjačke cipele ne bi li se bolje razumeli i zajednički gledali u budućnost. Sve naše odnose ćemo pokušati spustiti ton i rešavati ih u miru, unapređivati odnose te da Srbi i Bošnjaci izvesno imaju zajedničku budućnost tamo gde su vekovima živeli. Srbi i Bošnjaci žive zajedno i u Srbiji i u BiH. Tako je bilo i tako će morati biti i u budućnosti. Čuvaćemo mir i pravo na bolju budućnost u Srbiji i Bosni i Hercegovini“, izjavio je Vučić nakon sastanka sa Izetbegovićem. On je iskoristio priliku da kaže i da „u Srbiji niko ne lupa table na latinici“.

„Ponosan sam što toga nema, a ako bi toga bilo, državni organi bi osudili i kaznili počinioca takvog krivičnog dela. Niko u Srbiji ne lupa table na latinici ili cepa udžbenike na drugim jezicima“, dodao je Vučić.

Izetbegović je rekao da su Vučić i on imali „iskren razgovor“.

„Dotakli smo se svih važnih tema. Na događaje iz prošlosti ne možemo uticati ali možemo na budućnost. Treba da razumemo jedni druge, da uvažavamo jedni druge. Takođe, potrebno je uvažavati istinu, presude međunarodnih sudova itd. Srbija se s pravom ovih dana seća dešavanja pre 75 godina. I treba da se seća. Tako isto vredi i za nas“, poručio je on.

Sličnim tonom ocenio je Vučić razgovore sa Mladenom Ivanićem, srpskim članom Predsedništva BiH.

„Imali smo dobar razgovor, o saradnji Srbije i BiH, o regionalnim odnosima, o položaju srpskog naroda. Za Republiku Srbiju BiH je jedna od najznačajnijih trgovinskih partnera. BiH je četvrti trgovinski partner, treća izvozna destinacija posle Italije i Nemačke. Regionalna stabilnost je od ključnog značaja. Mnogo truda i napora ćemo uložiti da očuvamo mir i stabilnost za sve ljude na Zapadnom Balkanu“, rekao je Vučić nakon sastanka sa Ivanićem.

Mladen Ivanić je, nakon sastanka sa Vučićem, izjavio da odnosi Srbije i BiH nikada nisu bili u problemima, jer u ime BiH mogu govoriti samo tri člana Predsedništva BiH zajedno. „Bakir Izetbegović je imao lične stavove, koji nisu stavovi BiH. BiH smatra da u Srbiji ima korektnog i dobrog prijatelja i tako će se nastaviti. Krajnje je vreme da se tenzije spuste. Bilo je previše negativnog iz BiH prema Srbiji u prošloj, pa i ovoj godini, bez ikakvog razloga. Vreme je da na bošnjačkoj političkoj sceni to stane i da se počnemo razvijati i sarađivati jer je takvih poruka iz Srbije stiglo dovoljno“, rekao je Ivanić.

Razgovor sa hrvatskim članom Predsedništva BiH Vučić je ocenio „otvorenim i dobrim“.

„Obojica smo izrazili želju da će Srbi i Hrvati u BiH, ali između Srbije i Hrvatske, umeti da urede te odnose za dobrobit budućih generacija“, rekao je Vučić.

Čović je rekao da su teme razgovora bile problemi Srbije i BiH, te kako unaprediti neke stvari, ali i kako unaprediti saradnju srpskog i hrvatskog naroda. „Ne vidim nijedan razlog da svi naši susedi ne grade dobar odnos jer bez njega nema stabilnosti u BiH. Meni je cilj apsolutna stabilnost i da ova domovina profunkcioniše“, izjavio je Čović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari