Iako je pre nekoliko godina delovalo nerealno, srpski atletičari neće morati da putuju u toplije krajeve tokom zime da bi se pripremali na najvišim nivoima za velika evropska i svetska takmičenja jer će prva atletska dvorana u Srbiji biti izgrađena na Banjici.

Ministarstvo odbrane obezbedilo je deo svog zemljišta u okviru Vojne akademije za izgradnju ovog objekta, a ministar odbrane Bratislav Gašić u razgovoru za Danas navodi da će dvorana biti spremna za rad najkasnije do kraja 2015. godine.

Pre nekoliko nedelja imali ste sastanak sa predstavnicima Atletskog saveza Srbije i Ministarstvom omladine i sporta sa namerom da se izgradnja atletske dvorane završi što pre. Kakvi su utisci i zaključci sa tog sastanka?

– Ministarstva odbrane i omladine i sporta imaju odličnu saradnju. Ona je podjednako dobra na svim nivoima. Dokaz tome je i projekat izgradnje atletske dvorane na Vojnoj akademiji.

Kako ste zadovoljni saradnjom sa Ministarstvom omladine i sporta generalno, a posebno u slučaju izgradnje atletske dvorane?

– Proces realizacije samo je potvrdio da se izgradnja sprovodi po najvišim standardima. Želja nam je da se dvorana stavi što pre u funkciju, i da počne da služi nameni.

Da li možete okvirno da predvidite rok kada će dvorana biti dostupna sportistima za treninge?

– Prva faza izgradnje je završena. Trenutno se radi konačni obračun, izveštaj za vladu, predlog novog zaključka. Sledeći korak je izbor najpovoljnijeg izvođača radova na osnovu Zakona o javnim nabavkama, posle čega bi trebalo očekivati nastavak radova. Raspisivanje tendera očekuje se u oktobru, a završetak radova najkasnije do kraja 2015.

Da li će katastrofalne poplave koje su zahvatile Srbiju uticati na projekte Ministarstva odbrane koji su u vezi sa sportom?

– Ono što je bitno naglasiti je da su poplave uzrok brojnih problema kroz koje naša zemlja prolazi prethodna dva meseca, ali da nikako neće imati direktan uticaj na projekte Ministarstva odbrane koji su u vezi sa sportom.

Zašto su radovi na gradilištu trenutno u prekidu i kada se može očekivati da budu nastavljeni?

– Svi radovi koje je predviđala prva faza su realizovani i sad predstoji druga, čijim završetkom će atletska dvorana biti stavljena u funkciju.

Poboljšati opremljenost vojske

Šta zamerate prethodnicima koji su pre Vas vodili Ministarstvo odbrane?

– Moji prethodnici koji su bili na funkciji ministra do 2012. radili su na tome da naprave malu i efikasnu vojsku. Nažalost, doveli do toga da danas imamo samo malu vojsku. Zato je moj cilj da poboljšam opremljenost vojske, ali i da popravim socijalno-ekonomski status njenih pripadnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari