U subotu se neće poznavati, iako je dobar broj njih igrački zajedno stasavao, a pojedinci poput Prlainovića i Mandića odrasli su u Crnoj Gori. “Bratski” spektakl odigraće vaterpolisti Srbije i Đetići (17.45, RTS1) pred sigurno 16 hiljada navijača, na koliko je LEN proširio kapacitet sa prvobitnih 11 hiljada, svestan da se u subotu piše istorija finala Evropskog prvenstva koje se nikada ranije nije odigralo pred tolikim brojem ljudi. Biće to treće odmeravanje snage i znanja Srba i Crnogoraca za kontinentalno zlato nakon sticanja obostranog suvereniteta 2006. Južne komšije su 2008. bile bolje u Malagi (6:5), revanš je usledio 2012. u Ajndhovenu (9:8) i od tada Živko Gocić i saigrači suvereno vladaju evropskim vaterpolom.

Crnogorci, na čelu sa debitantom, mladim selektorom Vladimirom Gojkovićem, do prošle sezone aktivnim igračem rođenim 1981. došli su do finalana superioran način pobedama nad Italijom i Mađarskom, što jasno ilustruje kakav trenerski nerv ima Gojković koji je iznenadno penzionisanje vrhunskog sidraša Borisa Zlokovića iskompenzovao tako što sjajni Nikola Janović, po vokaciji bek, uskače na mesto centra po potrebi. Đetići su vrsni šuteri, izdvajaju se maestralni Aleksandar Ivović, braća Janović i Brguljan, kao i Aleksandar Radović. Šala, u kojoj istina zauzima veći deo, da je Beograd glavni grad Crnogoraca van matične države, dovoljno govori o tome koliku će podršku imati u Kombank areni.

-Neko je pitao da li Srbija ima mane. Svako ima mane, svaka ekipa i niko nije nepobediv, tako da sutra očekujem veliku borbu i nadam se da će puna Arena da uživa, jer će i jedna i druga reprezentacija igrati pred domaćom publikom – našalio se Dejan Savić, selektor Srbije.

Odlični stručnjak apostrofirao je da su obe selekcije zasluženo u finalu, da su prikazale najviše u odnosu na konkurenciju i da je negde ovakav susret za zlato i priželjkivan. Timski gledano Srbija je kompletnija reprezentacija, sa najboljim parom centara na svetu (Pjetlović-Nikić), “naboranim” iskustvom i genijalnim individualcima poput Filipovića, Prlainovića, Mandića i Ćuka.

– Sigurno je da se većina nas potajno nadala ovakvom finalu, jer realno, po prikazanom i Srbija i Crna Gora su pokazale da su trenutno dve najbolje ekipe. Crna Gora je imala nekoliko pehova i lošu atmosferu u prošlosti, ali je promenom trenera došla do izuzetne atmosfere – mišljenja je trofejni stručnjak.



Gocić: Upotrebićemo moć

– Oni su veoma dobra ekipa. Ne treba preterano da se priča o njima. Sigurni smo svi da će biti teška i neizvesna utakmica do poslednjeg momenta. Mi ćemo da se potrudimo da uradimo sve što je u našoj moći da ova već osvojena medalja oko vrata bude najsjajnija. Finale je utakmica koja sa sobom nosi mnogo stvari. Spremni smo da uradimo sve u što je našoj moći, a da li je to dovoljno videćemo u subotu oko 19 časova – naveo je Živko Gocić, kapiten Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari