Prvi reket planete Novak Đoković igraće u polufinalu Australijan opena protiv jednog od dvojice najvećih rivala Rodžera Federera i to nakon što je „protutnjao“ preko Japanca Keija Nišikorija (6:3, 6:2, 6:4), stavivši svima do znanja da je u meču sa Žilom Simonom samo imao loš dan. Naš as se u kolosek vratio na dominantan način, ne ostavljajući sedmom igraču sveta puno prostora za optimizam, čak ni u trenutku kada je imao brejk viška u trećem setu, pa je Japanac ni kriv ni dužan „platio ceh“ Novakove drame sa Francuzom.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Novak je od samog starta delovao sigurno, dok je Nišikori sa druge strane igrao veoma nervozno, ali je publika na brejk čekala do šestog gema (4:2). Ispostavilo se da je to sasvim dovoljno da Đoković osvoji prvi set. U drugom je naš teniser odmah napravio brejk, iako nije igrao na visini zadatka, a kada je Japancu oduzeo servis i po drugi put bilo je jasno da će stići na korak od pobede. Međutim, Nišikori je u odnosu na prvu deonicu unapredio igru, stigao je i do čak pet brejk lopti, ali nije imao snage da dođe do tog presudnog poena kako bi bilo zanimljivije.

Zato jeste u trećem setu. Novak je na svoj prvi servis poklekao što Japanac nije propustio da iskoristi, već je posle uz svoj dobar servis poveo sa 2:0. Da mu igra po sistemu toplo-hladno nije strana u 2016. Đoković je demonstrirao u narednih nekoliko gemova, s obzirom da je odmah vratio brejk a onda dozvolio rivalu da mu još jednom oduzme servis. Ipak, Novak ni tu nije stao, vratio je istom merom (3:3), a kada je još jednom došao do brejka bilo je jasno da srpski teniser ide u polufinale.

U njemu ga čeka Rodžer Federer, a osim pobede i prolaska u završnu borbu za odbranu trofeja, Novak će motiv imati i u činjenici da ponovo može da pretekne Švajcarca u međusobnom skoru (trenutno 22-22).

– Mislim da nema prevelike razlike kada igrate da Rodžerom na grend slemu u polufinalu. U svakoj fazi takmičenja protiv njega imate utisak kao da je finale, pošto smo veliki rivali i igrali smo mnogo puta jedan protiv drugog. Ima mnogo tenzije, veliki je ulog. Očekujem veliku borbu. Igrao sam protiv Federera 44 puta u karijeri, a sa Nadalom sam igrao 45, prođe mi pola karijere igrajući protiv njih. I svaki put to je bio veliki izazov – kratko je kroz šalu prokomentarisao Novak koji je slavio u pet od osam prošlogodišnjih međusobnih mečeva, sve u finalima.

Federer: Mogu sa svakim

– Mogu da pobedim sve igrače na turu, to je razlog zašto i dalje igram, osećam da mogu da se takmičim na visokom nivou. Igram dobar, zabavan tenis, zaista uživam u tome da izlazim na mrežu više nego ranije – rekao je Rodžer Federer posle ubedljive pobede nad Tomašem Berdihom i zakazivanja novog duela sa Đokovićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari