Košarkaška scena Evrope definitivno će doživeti istorijsku prekretnicu od naredne sezone kada će se širom Starog kontinenta igrati dva klupska internacionalna takmičenja. Naime, FIBA je definitivno potvrdila da će formirati „sportsko“ takmičenje po uzoru na fudbalsku Ligu šampiona, dok je ULEB ranije obelodanio planove da „zatvori“ sistem sa 11 zagarantovanih timova, poput NBA, i još pet rotirajućih klubova. Međutim, tek sada treba da se „nesvrstani“ opredele u kom će smeru krenuti od jeseni, što će verovatno uticati i na integritet takmičenja, kao i na medijsku privlačnost.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

FIBA Liga šampiona imaće 32 ekipe, od toga 24 kroz plasman u nacionalnim ligama i još osam iz kvalifikacija, dok bi se utakmice igrale u četiri grupe sa po osam timova. Po četiri tima bi išla dalje, peti i šesti bi se selili u drugo po rangu takmičenje pod okriljem Svetske kuće košarke, pandan Evrokupu, dok bi samo poslednje četiri ekipe u obe grupe završavale nastup na međunarodnoj sceni. Prema planu FIBA, polovina vlasničke strukture takmičenja bila bi pod kontrolom osam nacionalnih i regionalnih šampionata, gde je ubrojana i ABA liga.

S druge strane, odranije je poznato da će najjači evropski klubovi ostati pod okriljem ULEB Evrolige koja će od naredne sezone brojati 16 klubova, od kojih će 11 biti stalni učesnici. Međutim, pojedinosti tek treba da se utanače, možda i na sastancima koji se ovih dana održavaju u Barseloni, a gde predstavnika ima i ABA liga u vidu Crvene zvezde kao aktuelnog učesnika Top 16 faze. Pitanje koje najviše zanima nas u regionu je odnos prema takmičenju na Jadranu i prohodnost u elitno takmičenje. Naime, 11 klubova je poznato, zna se da je jedno mesto rezervisano za pobednika kvalifikacija a drugo za osvajača Evrokupa, dok tri specijalne pozivnice treba da se dodele osvajačima nacionalnih ili regionalnih liga. Tu svoju šansu vreba i ABA liga, ali ostaje da se vidi da li će dobiti prednost u odnosu na bogatije klubove iz bogatijih i posećenijih takmičenja, jer profit ovde vodi glavnu reč.

Italijani Francuzi uz FIBA, Milano „visi“

Odluka košarkaških saveza Italije i Francuske da stanu uz FIBA takmičenje evidentno će povući i obavezno izjašnjavanje svih ostalih krovnih nacionalnih organizacija. To direktno povlači i sudbinu klubova iz tih zemalja i takmičenja, što bi na svojoj koži prvi mogao da oseti Milano. Naime, dugogodišnji učesnik ULEB Evrolige je dobio jedno od 11 stalnih mesta, ali sada kada je Italija stala uz FIBA, može se desiti da izgubi A licencu, a koja bi bila data ekipi iz neke druge zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari