Fudbalski savezi Srbije i Albanije od početka su drugačije tumačili i komentarisali haos na prekinutoj utakmici najboljih reprezentacija dve zemlje tog crnog 14. oktobra, različito su doživeli svrsishodnost i pravičnost prošlonedeljnih kazni Evropske fudbalske federacije za brojne incidente u kvalifikacionom duelu belih i crnih „orlova“, kao što sada pišu sasvim različite žalbe na donete odluke Disciplinske komisije iz Niona.


Mada još nisu dobili pismeno obrazloženje administrativne pobede našeg tima od 3:0, oduzimanja ista ta tri boda Branislavu Ivanoviću i ostalima, suspenzije stadiona u sledeća dva meča u Srbiji, novčane globe u iznosu od (po) 100.000 evra za FSS i FSA – za šta UEFA ima rok od pet dana posle saopštavanja kazni – u našem Savezu uveliko spremaju dodatnu argumentaciju za Komisiju za žalbe UEFA. Sa starim akcentom na ubacivanje bespilotne letelice sa provocirajućom zastavom nepostojeće velike Albanije u vazdušni prostor iznad terena kao prvim okidačom za nerede, te njenu nacionalističko-šovinističko-nacističku sadržinu i poruku, odnosno njenim nasilnim uzimanjem jednom srpskom igraču od strane dvojice albanskih fudbalera, kao drugoj varnici koja je upalila požar, uz potpuno novi predlog/zahtev u odnosu na prvobitno insistiranje na registrovanju meča u korist Srbije.

– Moramo da tražimo odigravanje nove utakmice i pokažemo da nam je stalo da se igra fudbal. Postavićemo i pitanje revanša. Nije normalno da se u Albaniji igra pred punim tribinama, a da mi prođemo ovako kako smo prošli. Oba meča bi trebalo da se igraju bez publike. Disciplinci UEFA su se bavili posledicama, ne i uzrocima. Albanci su kažnjeni zato što su odbili da nastave meč, a ne zbog toga što su izazvali prekid. Moramo dokazati da je isticanje zastave Albanije bilo grubo mešenje politike u sport, a ubacivanje drona na teren teroristički napad, smišljen od FS Albanije i njenih političara – otkrio je jedan od potpredsednika FSS Goran Milanović i bacio rukavicu srpskoj vladi, bez čije pomoći Savez ne može do ključnih dokaza.

Dok istražni organi i tužilaštvo još ćute o (pravim) autorima, organizatorima i izvođačima nezapamćenog skandala, a vreme curi, jer posle obrazloženja kazni na Terazijama 35 imaju samo još tri dana da presaviju „jak“ tabak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari