Partizan večeras igra jednu od onih utakmica u kojoj nema šta da izgubi. Skroman i jeftino napravljen tim, bez pomoći par važnih startera i s teretom velikih dugovanja kao s omčom oko vrata, već je napravio vanrednu stvar samim plasmanom u Ligu Evrope, pa mu sučeljavanje s Totenhemom u startnom kolu Lige Evrope dođe kao nagrada za sav trud i muke.

Partizan – Totenhem

STADION: Partizana. KAPACITET: 32.710 mesta. SUDIJA: Alon Jefet (Izrael).

PARTIZAN: Lukač, Vulićević, B. Ilić, Stanković, Volkov, Drinčić, A. Živković, S. Ilić, Pantić, Grbić, Lazović. Trener Marko Nikolić.

TOTENHEM: Loris, Kabul, Rose, Kirikeš, Dier, Dembele, Kapu, Čadli, Erikson, Adebajor, Lamela. Trener Maurisio Poketinjo.

 

Nedomaćinska uprava će na duelu s jednim od favorita za osvajanje takmičenja zaraditi nešto para za gušenje sve češćih štrajkova zaposlenih u klubu, a navijači crno-belih imati priliku da na delu vide današnje fudbalere nekadašnjeg prvaka Engleske, pobednika Kupa UEFA i Kupa pobednika Kupova, stalnog člana krem društva Premijer lige i redovnog učesnika evropskih kupova, čija se kupoprodaja u letnjim prelaznim rokovima meri desetinama miliona evra.

Dakle, malo ko očekuje drugačiji ishod od rutinske pobede gostiju, ali se zato domaćin nada da bi, uz mnogo sreće, mogao sve da iznenadi.

– Ulazimo u susret bez imperativa i velikih obećanja, ali ćemo pokušati da pobedimo, jer je to jedini ispravan sportski rezon. Igrači su sebi i publici omogućili šest atraktivnih utakmica, skoro pa na nivou Lige šampiona. E, pa pošto su se već za njih izborili onda je red da na terenu uživaju u tim plodovima svog rada. Ali i da se takmiče. Ne slažem se da nemamo šta da izgubimo. Možemo ostati bez jednog ili tri boda. To što je protivnik tako snažan ne znači da treba da ustuknemo. Ako bude potrebno da se branimo neprekidno sve vreme branićemo se, a ako se ukaže šansa da napadamo 15 ili 20 minuta napašćemo. Ne želimo da budemo samo puki učesnici LE – pravi uvertiru pred fudbalski spektakl Marko Nikolić, trener viceprvaka Srbije, s pet uzastopnih pobeda u nacionalnom prvenstvu i dve u Evropi u nizu.

Vrsni tehničari, atlete i taktičari iz ekipe s Vajt Hart Lejna nisu jedina briga struke „parnog valjka“. Organizaciju otpora moćnom rivalu komplikuju izostanci zadnjeg veznog Darka Brašanca i naročito prvog strelca ekipe Petra Škuletića.

– Poremetila nas je Škuletićeva suspenzija. On je naš najbolji strelac, koji dominira u prekidu igre i u odbrani. Ali ima ko da ga zameni. Možda Nikola Ninković ili Ismail Beko Fofana. U zavisnosti od tog izbora način igre biće za nijansu drugačiji – nagoveštava Nikolić ostanak na klupi prekaljenog kapitena Saše Ilića, kojeg ove sezone koristi samo kao džokera u drugim poluvremenima utakmica.

Strateg Partizana nije načisto ni s kojim snagama će „pevci“ da uđu u klinč.

– Teško je pogoditi njihov tim, ali s obzirom na to da je u pitanju prvi meč za očekivati je da bude najjači. Do sada im je praksa bila da u kvalifikacijama za Ligu Evrope ne igra najjači sastav, pa tako jedan Emanuel Adebajor još nema utakmicu u Evropi. Zato je način igre je uvek isti. Dosta poseda lopte, atipične mirnoće u završnoj trećini terena, dosta direktne igre… Izrazito su jaki po boku. Ali, želimo i mi da igramo dobar fudbal. To ćemo i pokušati – ne diže unapred ruke uvis Nikolić.

Lepa zarada

Partizan neće profitirati od Lige Evrope kao što bi da se nekim čudom domogao Lige šampiona, ali će siromašni crno-beli i ovako lepo zaraditi. Na ime plasmana u LE i učešće u kvalifikacijama za LŠ crno-beli će od UEFA dobiti 1.875.000 evra. Na to treba dodati, sigurno ne nezanemarljive, prihode od prodaja prava prenosa televizijskim stanicama iz Engleske, Turske i Grčke, te prodaje ulaznica.

Škuletić propušta i Asteras

Disciplinska komisija Evropske fudbalske federacije konačno je sankcionisala Petra Škuletića za crveni karton u revanšu s Nefčijem, igranom još 28. avgusta. Centarfor Partizana suspendovan je na dva meča, pa će osim u večerašnjem duelu s Totenhemom napad našeg tima biti oslabljen i na gostovanju grčkom Asterasu, 2. oktobra.

Veljković: Hoćemo pobedu

Miloš Veljković, odbrambeni fudbaler mlade selekcije Srbije rođen u Švajcarskoj, sa zaposlenjem u Totenhemu, pretpostavlja šta njegov tim čeka u Humskoj, ali veruje da će Englezi po lepome pamtiti beogradski izlet.

– Ne potcenjujemo ekipu neporaženu u novom šampionatu Srbije i manje, više redovnog učesnika LE, pogotovo pred njenom publikom. Ali, naš imperativ je pobeda. Idemo na prvo mesto u grupi i visok plasman na kraju takmičenja.

Od „crvenih đavola“ do „tobdžija“

1965/1966 KEŠ (polufinale) Partizan – Mančester junajted 2:0 / 0:1

1967/1968 KSG (2. kolo) Partizan – Lids 1:2 / 1:1

1984/1985 Kup UEFA (2. kolo) Partizan

– Kvins Park Rendžers 2:6 / 4:0 1998/1999 KPK (1. kolo) Partizan – Njukasl

1:2 / 1:0

1999/2000 Kup UEFA (1. kolo) Partizan – Lids 1:3 / 0:1

2003/2004 Liga šampiona (kvalifikacije) Partizan – Njukasl 0:1 / 1:0 pen. 4:3

2004/2005 Liga Evrope (grupa) Partizan – Midlzbro 0:3

2010/2011 Liga šampiona Partizan – Arsenal 1:3 / 1:3

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari