Poslednji put kada je Čelsi gostovao u Istanbulu Galatasaraj je morao u pet navrata da vadi loptu iz mreže, ali od tada je prošlo 15 godina, a situacija u evropskom fudbalu se dosta promenila. Londonski klub u međuvremenu je osvojio Ligu šampiona, ali se i turski predstavnik veoma pojačao iskusnim igračima, pa ne čudi što će večeras igrati prvi meč osmine finala elitnog takmičenja.


Najjače oružje Roberta Mančinija biće jedan od najboljih igrača u istoriji Čelsija Didije Drogba, koji je „plavce“ odveo do mnogo trofeja. Boje Galatasaraja brani i Vesli Snajder, kojeg je Žoze Murinjo trenirao u Interu i koji mu je doneo „ušati pehar“, izbacivši upravo Čelsi u osmini finala, stepenici na kojoj se iskusni trener i igrač ponovo sreću. I treća iskusna uzdanica večerašnjeg domaćina Hamit Altintop je imala iskustvo rada pod dirigentskom palicom Portugalca, dok su zajedno boravili na Santjago Bernabeu u Real Madridu. Osim što Murinjo do tančina poznaje uzdanice Galatasaraja, Čelsiju u prilog ide i činjenica da ove godine ima samo jedan neuspeh i to u FA kupu protiv Mančester sitija. Međutim, i Mančini poznaje Čelsi, sa kojim je godinama ukrštao koplja u Premijer ligi i ostvario čak šest trijumfa u devet mečeva u svim takmičenjima.

– Čelsi je bolji od Galatasaraja deset puta, ali verujem u dobar rezultat. Biću srećan ako postignem gol, ali pokazaću poštovanje prema svom bivšem klubu. Murinjo me je pretvorio u pobednika dok sam igrao u Čelsiju. Njega bih prvo izdvojio od svih svojih trenera zbog jednostavnosti filozofije fudbala, a to je da ne voli da gubi. Žoze me je doveo na Stamford bridž i to je bila velika kocka za mene, ali on mi je rekao da ću postati najbolji ukoliko dođem. Nisam pogrešio. Čelsi je uvek znao sve o svom protivniku i ponašao se kao mašina na terenu. Tako će biti i večeras, ali verujemo da ćemo pobediti – istakao je Drogba uz reči hvale za trenera rivala i svoj bivši klub.

Ništa manje zanimljiv meč odigraće se i u Gelzenkirhenu, gde Šalke dočekuje zahuktali Real Madrid. „Kraljevski klub“ je slavio u 15 od poslednjih 16 mečeva i zasluženo se popeo na čelo Primere, a dominirao je i u grupnoj fazi Lige šampiona. Najviše zahvaljujući Kristijanu Ronaldu, koji je mreže rivala zatresao devet puta, što je rekord prve faze takmičenja. Međutim, Portugalac je bio odsutan sa terena u poslednja tri meča španskog prvenstva zbog crvenog kartona, pa nema sumnje da se uželeo fudbala i da će dati sve od sebe kako bi Real slavio.

Trener Madriđana Karlo Ančeloti zna kako se pobeđuje Šalke s obzirom da ga je savladao sa Milanom pre osam sezona, ali daleko od toga da domaćin neće imati svoje šanse. Šalke trenutno zauzima četvrto mesto u Bundesligi, ali sa samo dva boda manje od drugoplasiranog Bajera, pa motivisan dočekuje velikog protivnika. Šalkeu ide u prilog i istorija koja kaže da je Real slavio samo jednom na tlu Nemačke u poslednjih 25 susreta.

– Naše najbolje oružje protiv Reala biće napad jer smo pokazali da uvek i svakome možemo dati gol. Nemački stadioni su se pokazali kao noćna mora za Madriđane, ali videćemo šta će se desiti. U fudbalu se ništa ne može predvideti – najavio je Klas Jan Huntelar, Holanđanin koji je udarna igla Šalkea, a tokom 2009. je branio boje Reala.

Raul: Ronaldo je najbolji

– Kristijano Ronaldo je bez sumnje trenutno najbolji igrač sveta. Osim njega, za Real je veoma važan i Ćabi Alonso, kao i Serhio Ramos. Zato će Šalke morati da igra preko svojih mogućnosti kako bi ostvario pobedu, uz malo sreće naravno – prognozira Raul Gonzales, legenda Reala koja je pred penziju kratko branila i boje Šalkea.

Ivanović na terenu, Matić ne igra

Boje Čelsija u meču koji za cilj ima obezbeđivanje povoljnog rezultata za revanš i nastavak puta ka trećoj uzastopnoj evropskoj tituli (Liga šampiona 2012. i Liga Evrope 2013) braniće i kapiten reprezentacije Srbije Branislav Ivanović. S druge strane, Nemanja Matić nema pravo nastupa za „plavce“ s obzirom da je u takmičenju već igrao za Benfiku, pa nije ni otputovao za Istanbul. To je iskoristio za kratki put u Portugal kako bi primio priznanje za najboljeg igrača te zemlje u 2013. u izboru popularnog radija TSF.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari