Zbog srpskog plivača Velimira Stjepanovića za samo dva dana dva puta se slušala himna „Bože pravde“ na šampionatu Evrope u Berlinu. Stjepanović je u ponedeljak bio najbrži u trci na 400 metara slobodnim stilom, a isti uspeh ponovio je dva dana kasnije na duplo kraćoj deonici. Ipak, ovaj nesvakidašnji uspeh nije ga promenio. Naprotiv.


– Ni ja nisam još svestan šta se događalo i šta sam uradio tokom ovih nekoliko dana. Sada kada se vratim u Srbiju i kada se slegnu utisci, možda ću saznati. Ne znam šta da očekujem – istakao je Stjepanović za B92.

Pre puta u Berlin nije se pričalo o bilo kakvim rezultatima, već je cilj bio da se ide korak po korak.

– Uvek kažem da je najvažnije da uđem u finale, a tek kasnije razmišljam o zlatu. Uvek je bilo i uvek će biti tako. Tako sam i sada razmišljao, želeo sam pobedu, imam taj mentalitet, a to se i dogodilo. Imao sam veću tremu na 400 metara, jer mi je to bilo prvo finale. Nisam znao šta da očekujem, jer tu nisu bili Biderman i Anjel. Na 200 metara je bilo drugačije, tu su plivala obojica. Imao sam tremu i tu, ali ne toliku. Bilo mi je teško, nisam znao ko je pobedio u trenutku kada sam stigao do cilja, ali mi je to bila bolja trka. Imam još dosta da radim za obe discipline – iskren je Stjepanović.

U obe trke bio je ispred svih tokom prve polovine nadmetanja, potom je malo popustio, a onda je sjajnim finišima stigao do zlatnih odličja.

– Uvek mi je taktika da krenem jako prvu polovinu. Onda se trudim da ne popustim, već da vratim snagu koliko mogu. Od februara se trudim da unapredim plivanje u poslednjih 50 metara, jer sam znao da će Biderman tada biti najbrži. Na tome sam mnogo radio i isplatilo se – objasnio je Stjepanović i dodao da je svestan sa kakvim će pritiskom morati da se nosi u nastavku karijere.

– Mislim da će sada svi da paze kada plivaju protiv mene, više im nisam nepoznat. Ali, to neće ništa uticati na mene, jer ću i dalje da treniram da budem najbolji. Uvek plivam svoju trku, nema veze ko je protiv mene – jasan je srpski rekorder.

Vrhunac za svakog sportistu jeste nastup na Olimpijskim igrama. Sledeće su u Rio de Žaneiru 2016. godine, kada se i očekuje najviše od Stjepanovića.

– Prioritet jeste Rio, ali pre toga ću nastupiti na Svetskom prvenstvu u Kazanju sledeće godine. Ipak, sve ovo što sada radim jeste priprema da budem najbolji u Brazilu – zaključio je Stjepanović.

Čestitke i od Vujoševića

Predsednik JSD Partizan Duško Vujošević čestitao je Stjepanoviću na osvajanju medalja u ime svih klubova crno-bele porodice. „Velimire, ostvario si veliki uspeh, a sigurni smo da su još veći pred tobom. Ponosni smo i želimo ti sve najbolje u nastavku reprezentativne i klupske karijere. Svojim predanim radom, posvećenošću i rezultatima pokazao si da je Partizan uvek bio, uprkos svemu još jeste, i uvek će biti društvo šampiona“, stoji u čestitki Vujoševića.

Čavić je i dalje najbolji

Nakon osvajanja dve evropske titule u velikom bazenu Stjepanovića već mnogi porede sa Miloradom Čavićem, što je i sam olimpijski vicešampion naglasio. Ipak, popularni Velja smatra da je još rano za takva poređenja.

– Neću to da kažem. On je osvojio drugo mesto na Olimpijskim igrama. To je mnogo teže od Evropskog prvenstva. Imam ja još mnogo da radim da budem kao Milorad Čavić – istakao je Stjepanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari