Beograd – Na osnovu prikazanog u polufinalnoj seriji plej-ofa dve najbolje ekipe plasirale su se u finale ABA lige. Crvena zvezda je protiv Partizana seriju skratila na četiri utakmice (3:1), dok su Zagrepčani do borbe za titulu došli nakon majstorice protiv Budućnosti u Podgorici (3:2). Drugu godinu zaredom čitav region u Evroligi predstavljaće iste ekipe. Zvezdi je uoči finalne serije na tri dobijene utakmice (prvi meč u subotu od 21.00) pripala uloga favorita zbog ukupnog rezultata u ABA, ali i u Evroligi, dok će Cedevita u drugom uzastopnom finalu Jadranske lige pokušati da crveno-belima poremeti planove i da umesto tima sa Malog Kalemegdana, po prvi put u klupskoj istoriji osvojio šampionski prsten regionalnog prvaka.

H3 { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }H3.western { font-family: „Arial“,sans-serif; }H3.cjk { font-family: „Arial Unicode MS“; }H3.ctl { font-family: „Mangal“; }P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Cedevita u istoriji kluba staroj 24 godine ima jednu titulu državnog prvaka iz prošle sezone, dok će im ovo biti treće finale u regionalnom takmičenju. Biznismen Emil Tedeski omogućio je klubu finansijsku stabilnost, verovatno i najveći godišnji budžet u odnosu na rivale u ABA ligi, kao i maksimalne uslove za rad ne samo prvog tima, već i svih mlađih kategorija.
     Zvezda ove sezone ima maksimalan učinak u duelima sa Cedevitom u regionalnom takmičenju (2:0), međutim na osnovu tih partija ne može se stvoriti realna slika kvaliteta Marka Tomasa i saigrača. Cedevita je jedini tim u ABA ligi u kojem trener koristi svih 12 igrača u rotaciji. Repeša ima tu privilegiju da na svakoj poziciji u timu ima najmanje dvojicu igrača približnih kvaliteta. U predstojećoj seriji videćemo duele dvojice najboljih centara u ligi Bobana Marjanovića i Mira Bilana, kome će u zaustavljanju najkvalitetnijg centra Evrolige pomagati prekaljeni Stanko Barać. Nemanja Gordić i Roko Leni Ukić su dokazani plejmejkeri. Ukuć je bolji organizator, verovatno i “pik” igrač, ali je Gordić prodorniji i smeliji u igri jedan na jedan. Obijica u Anti Delašu imaju veliku pomoć, momku koji pokriva pozicije jedinice i beka šutera. Fran Pilepić je najbolji šuter tima, neko za koga se prave akcije, dupli blokovi posle kojih Pilepić uglavnom i realizuje svojih 42 odsto šuta za tri poena. Marko Tomas je poznavaocima košarke prepoznatljiv po šutu sa distance, oporavljen sigurno će biti u stanju da odigra oko 20 minuta po meču i da time olakša posao Luki Babiću, koji će biti zadužen za čuvanje Nikole Kalinića. Trener Repeša na mestu četvorke koristi čak četvoricu igrača, čime kompenzuje manjak individualnog kvaliteta svakog od njih. Zubčić je najkompletniji krilni centar, dok Žganec (skok, kontra), Arapović (solidan šut, dugačak raspon ruku), koji igra i na petici i Mario Delaš (šut i leđna tehnika) u određenim segmentima mogu da pariraju Mitroviću, Tejiću i Kaliniću.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari