Bivši predsednik Košarkaškog saveza Srbije Dragan Kapičić smatra da bi Aleksandar Đorđević bio najbolje rešenje za upražnjeno mesto selektora košarkaške reprezentacije Srbije posle odlaska Dušana Ivkovića sa te funkcije. Bivši organizator igre nekadašnje selekcije Jugoslavije ima dovoljno znanja, ali i iskustva da od nacionalnog tima ponovo napravi reprezentaciju koja će se na najvećim svetskim takmičenjima redovno boriti za medalje.

– Imao sam pozitivno mišljenje o angažmanu Đorđevića na funkciju selektora i dok sam bio prvi čovek Košarkaškog saveza Srbije, ali je on tada imao znatno manje iskustva u trenerskom poslu. Mislim da je sada definitivno i apsolutno došlo Đorđevićevo vreme. Iza sebe ima nekoliko godina iskustva u vođenju seniorskih klubova, a više nije ni toliko mlad. Ima 46 godina, pa neće valjda da preuzme reprezentaciju sa 50 i više – pita se Kapičić na početku razgovora za Danas.

Po čemu se Đorđević izdvaja od ostalih kandidata za mesto selektora, koji se pominju u medijima?

– Saša je bez konkurencije, jer ima izuzetnu sportsku, ali i inteligenciju van terena. Osvaja šarmom, iz glave daje elaboracije društvenih kretanja koja nemaju veze sa sportom, nastupa bez napisanih govora, ima mnogo kvalitetnih osobina. Bio je možda i najbolji plejmejker sa ovih naših prostora u istoriji košarke, a konačno i sam je pokazao želju da bude selektor.

Mislite da niko drugi ne poseduje takve osobine?

– Naravno da i drugi stručnjaci imaju određeni kvalitet, ali kod starijih trenera nema više motiva i energije neophodne da bi se vodila reprezentacija. Ivković je napustio to mesto, a gotovo svi iskusniji treneri su već bili selektori. Od mlađih se pominju Saša Obradović, Igor Kokoškov ili Aleksandar Kesar, kojeg je sam Ivković predložio, ali mislim da je Đorđević najbolje rešenje.

Đorđević je u karijeri vodio tek nekoliko klubova u Italiji. Da li ga ne bi novi angažman prerano i prebrzo potrošio?

– Postoji ta opasnost, ali on neće direktno iz patika sesti na trenersku klupu. Nije više dete, radi u Italiji sigurno na moderan način po svim najsavremenijim konceptima, kakvi se koriste u košarci na zapadu Evrope. Sigurno je da može biti kikseva, moguće je da će se neko povrediti ili se neće odazvati njegovom pozivu, ali ako sve bude teklo po planu, verujem da će kod svakog igrača pronaći dovoljno motiva. Sigurno će znati sve da kanališe na pravi način, jer je siguran u svoje odluke.

Da li bi u bliskoj budućnosti trebalo da forsira ekipu koja je igrala na Evropskom prvenstvu u Sloveniji ili bi trebalo da vrati igrače koji poslednjih godina „preskaču“ obaveze u reprezentaciji?

– Ivković je dogradio reprezentaciju koju je formirao Slavnić 2007. godine i sa njom je ostvario velike uspehe na Evropskom prvenstvu 2009. u Poljskoj i godinu dana kasnije na šampionatu sveta u Turskoj. Saša bi radio sa najvećim brojem igrača iz te selekcije, ali i novim momcima koji su dobili šansu nedavno u Sloveniji. Bilo bi pogubno zaustaviti napredak Bogdanovića, Micića i Gagića u nacionalnom timu, jer su u potpunosti opravdali ukazano poverenje. Sa Teodosićem u ekipi svi su na terenu mnogo bolji i opasniji, jer je on briljantan igrač, a nameće se i Mitrović iz Zvezde. Verujem da će Saša fino ukomponovati tim – zaključio je Kapičić.

Saša je izvanredna ličnost

– Đorđević je posebna ličnost, koja je nastavila da pleni i van parketa. Bio je odličan igrač, ali je i izuzetno kvalitetan kao čovek. Ne dešava se baš svaki put da veliki igrači i treneri budu i veliki ljudi. Od Saveza će verovatno dobiti bezrezervnu podršku, što je takođe mnogo važno – jasan je Kapičić.

Ispred Obradovića i Kokoškova

– Određeni kvalitet poseduju i Saša Obradović i Igor Kokoškov. Obradović je radio u sličnim klubovima kao Đorđević, mada je možda italijanska liga za nijansu jača od nemačke. Kokoškov je veliki košarkaški znalac, ali je njegov problem što je poznat samo kod pravih poznavalaca ovog sporta. Pitanje je da li bi mogao da nametne autoritet – iskren je Kapičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari