Kad je stigao pred sudiju, rečeno mu je da je to nalog iz Beograda: Zbog čega je priveden aktivista sa Starice, Mladen Vladić? 1Foto: Irena Barbulović / Privatna arhiva

Aktivista sa Starice, Mladen Vladić, priveden je u utorak na saslušanje u Negotin, zbog kako on tvrdi, blokade Gazele, iz avgusta prošle godine, ali sumnja da je pravi razlog, pritisak na njegovu organizaciju, koja se bavi istraživanjem šta se dogodilo u Petrovom selu, kao i istraživanja korupcije u ističnoj Srbiji u policiji i opštinama.

Mladen Vladić kaže da je u utorak u jutarnjim satima, negde oko 10 sati, došla policija ispred njegovog stana, što je potreslo njegovu staru majku kao i decu.

“Majka je teško bolesna i ima skoro 80 godina. Decu su mala i uplašila su se”, kaže Vladić za Danas.

Prema rečima našeg sagovornika, uručen mu je nalog za dovođenje, a ne nalog za privođenje, u Negotin.

Kad je stigao pred sudiju, rečeno mu je da je to nalog iz Beograda: Zbog čega je priveden aktivista sa Starice, Mladen Vladić? 2
Dragan Dmitrović i Mladen Vladić na Starici/Foto: Ne dam

“Video sam da se u papiru spominje datum kada je bila blokada Gazele. Ne znam tačno datum. Tako da sam doveden zbog blokade Gazele iz avgusta meseca prošle godine. I zbog toga me “maricom” vode do Negotina”, ističe naš sagovornik.

Mladen kaže da kada je stigao u Negotin pred sudiju, rečeno mu je da je to nalog iz Beograda.

“Mi imamo projekat Transparentno za pravdu i smatram da se ovo sve radi zbog toga. To je projekat koji je prošao kod Evropske unije, a mi u tom projektu smo kao svojevrsna civilna kontrola sudstva, istražujemo razne slučajeve – krivične, sa istoka Srbije, protiv predsednika Opština, načelnika policije, kao i svih državljana Kine”, objašnjava Vladić.

Kad je stigao pred sudiju, rečeno mu je da je to nalog iz Beograda: Zbog čega je priveden aktivista sa Starice, Mladen Vladić? 3
foto Miljko Stojanović Danas

On ističe da su mu stizala više puta upozorenja, da to ne radi, da prestane, ali na naše pitanje ko je to zahtevao, nije dao odgovor.

Takođe kaže da je nailazio na opstrukciju iz Višeg tužilaštva u Negotinu i Zaječaru.

“Mislim, ponavljam da se sve ovo sada dešava da nas ućutkaju zbog toga šta istražujemo. To je slučaj iz Petrovog sela, svi znate šta se tamo dogodilo. Tamo su u Dunavu u hladnjači bačena tela Albanaca i braće Bitići. Eto, mi smo posle par meseci samo, dobili imena izvršitelja i izvršioca zločina, ali i ime direktnog nalogodavca. Javno pitam kako policija Srbije nije to otkrila 30 godina, a mi smo to uradili za kratak period”, pita se Mladen Vladić.

Sagovornik Danasa iz Majdanpeka kaže da se sudija prema njemu ponašao korektno, i da je kazao da je to naredba iz Beograda.

“Čovek mi se izvinjavao. Vrlo je kulturan i fin. Ništa mu ne zameram”, dodao je.

Mladen Vladić dodaje i da je njemu i supruzi oduzeta kuća kao i lokal.

Kad je stigao pred sudiju, rečeno mu je da je to nalog iz Beograda: Zbog čega je priveden aktivista sa Starice, Mladen Vladić? 4
foto Vladimir Božić

“Zatrpavaju nas izvršenjima, i milione traže od nas. Imamo udare sa svih strana”, zaključuje on.

Vladić kaže da je policiji kazao da ako se on ne vrati iz Negotina, znaju svi ko ga je priveo, i da to nije dobro za državu.

Mladen Vladić je priveden u utorak

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari