Večerašnji spektakl u Pioniru počeo je da se krčka još u ponedeljak na Malom Kalemegdanu. Navijači su napravili nepreglednu kolonu ispred klupskih prostorija znatno pre početka prodaje karata, što je automatski značilo da će se za duel sa turskim velikanom tražiti ulaznica više.

Karte su bukvalno razgrabljene za tri sata, a samo je jedna ulaznica ostala, namenjena košarkašima Crvene zvezde Telekom, koji će večeras (19.30, B 92) imati dobru priliku da nakon duela sa Galatasarajem stanu na prag naredne faze Evrokupa.

Iako većina igrača crveno-belih ima pozamašno iskustvo, duel sa ekipom iz Istanbula imaće specifičnu težinu s obzirom da će se prvi put u sezoni sastati sa jednim izuzetno dobrim timom sa vrhunskim primesama. Galatasaraj u sastavu ima čitav niz prekaljenih košarkaša. Arojo i Haukins su vrlo kvalitetni bekovi. Haukins je najbolji strelac ekipe, dok je Arojo godinam nastupao u NBA ligi. Krasi ga odlična tehnika, eksplozivnost, solidan šut i dobar rad nogu u odbrani. Džamont Gordon je sigurno najkvalitetniji bek u igri jedan na jedan, dok su Akijol i Acur zaduženi za širenje igre. Pod košem caruje Ndong uz pomoć Aldemira, dok je pozicija četvorke rezervisana za Daglija i Mačvana, koji je u poslednje vreme u padu forme delimično prouzrokovanom prelomom nosa tako da mečeve igra sa maskom na licu.

– Da je neko birao najzvučnija i najkvalitetnija imena na startu Evrokupa sigurno bi na vrh liste stavio Galatasaraj i Uniks. Mi moramo da izbrišemo jedno od ta dva imena ako želimo da se nađemo u sledećoj fazi. Pokušaćemo da iskoristimo domaći teren. Galatasaraj je inače skup izvanrednih pojedinaca i na osnovu sastava sigurno mogu da konkurišu i evroligaškim ekipama. Igraju nešto slobodnije u odbrani, više na sistem čitanja, što im omogućava kvalitet igrača. Napadi su im jednostavni. Posle par uvodnih dodavanja sledi igra jedan na jedan ili dva na dva. Maksimalnim angažovanjem pokušaćemo da njihovu napadačku igru svedemo na razumnu meru. Ne želim ništa da obećam u vezi sa rezultatom, ali u aspektima skokova, pretrčanih metara i prikazanog entuzijazma moramo da budemo bolji od njih – jasan je Vlada Vukoičić.

Igor Rakočević, najbolji igrač Zvezde, takođe je vrlo oprezan, svestan da je Galatasaraj u ovom trenutku ozbiljan izazov.

– Ovo je veoma bitan meč za nas. Nalazimo se u ključnom periodu kada je reč o rezultatima na svim poljima. Dobor smo raspoloženi, u formi smo i pokušaćemo da savladamo Galatasaraj, tim ogromne tradicije i izuzetnog kvaliteta. Zamolio bih navijače da sportski navijaju kako klub ne bi došao u situaciju da eventualno poslednji meč u Evrokupu igra izvan Beograda – uputio je Rakočević molbu najvatrenijim pristalicama Zvezde.

Navijači će već od 17 časova moći da uđu u halu, a klub je još jednom podsetio da svi ponesu crveni deo odeće ili da majicu ili neki rekvizit kupe na punktovima isperd i u Pioniru. Zvezda je inače, najkažnjeniji klub u Evrokupu i ukoliko se slični ispadi navijača ponove (ubacivanje predmeta na teren, paljenje baklji…) crveno-bele očekuje novčana kazna od 10 do 100 000 evra, pa čak i izbacivanje iz Evrokupa.

Najgledaniji tim u regionu

– Zvezda je najgledaniji tim ne samo u regionalnoj ABA ligi, već i u Evrokupu. To dovoljno govori o popularnosti ekipe, ali i o našem radu, zalaganju i trudu koji ulažemo – ponosno je Vukoičić apostrofirao jedan vrlo zanimljiv podatak.

Arena bi bila tesna

– Zvezda je stala na noge, a samim tim su se i navijači vratili na tribine. Razlika u odnosu na 1998. godinu, kada smo igrali u Evroligi, jeste ta da su se navijači uželeli kvalitetne košarke. Mislim da bi i Arena bila tesna da primi sve one koji žele da pogledaju meč sa Galatasarajem. Verujem da ćemo sledeće godine igrati u Evroligi i da će navijači imati prilike da uživaju u sjajnim utakmicama – naveo je Rakočević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari