Posle odluke Detroita da samo nakon jedne i po sezone raskine ugovor sa Džošom Smitom, eksplozivni krilni centar do kraja sezona nastupaće za Hjuston Roketse. Ekipa iz Teksasa obavezala se da Smitu u tom periodu isplati dva miliona dolara.

U pitanju je prava „sića“ u odnosu na sumu koju će u roku od pet sezona dobiti od Pistonsa. Detroit je u obavezi da ostatak od garantovana 54 miliona dolara isplati u navedenom periodu. U pitanju je 35,9 miliona koliko je Smit trebalo da zaradi nastupajući za Pistonse u naredne dve i po godine. Prema pravilima NBA lige klub može da isplatu duga prolongira na broj sezona puta dva i plus jednu sezonu.

Smit se nenadano priključio Dvajtu Hauardu, gorostasnom centru sa kojim je igrao u srednjoj školi. Zapravo, njih dvojica su i rođeni u saveznoj državi Džordžija, sprijateljili su se u srednjoj školi, iz koje su obojica direktno otišli u NBA. Smit se afirmisao u Atlanti, koja je iz Džordžije, a zatim je preko Detroita prešao u Hjuston.

– Ovo je uzbudljivo vreme za mene. Srećan sam što mogu da se ponovo ujedinim sa dobrim prijateljem i jednim od najboljih saigrača sa kojima sam igrao (Dvajtom Hauardom). Definitivno mislim da možemo uraditi nešto posebno – raspoložen je bio Smit prilikom dolaska u Roketse.

U odnosu na iskusnog krilnog centra, razloga za preterano zadovoljstvo neće imati Terens Džouns i Donatas Motiejunas, koji takođe pokrivaju poziciju četvorke.

– Šta više možete tražiti od igranja sa najboljim bekom šuterom Džejmsom Hardenom. Mislim da mogu pomoći na polju čvrstine i raznovrsnosti na poziciji četvorke. Sposoban sam da spustim loptu na niski post, pridodam košarkašku inteligenciju koja će, nadam se, pomoći u drugom delu sezone – slikovito je Smit opisao svoje igračke karakteristike na mestu krilnog centra.

Na primeru Džoša Smita možda se i najbolje vidi odnos NBA prema igračima, koji su zaista apsolutni prioritet lige. Uprkos tome što se Detroit ne nalazi u najzavidnijoj finansijskoj situaciji pravila nalažu da se potpisano mora ispoštovati. Raskid ugovora koštaće Pistonse više desetina miliona dolara, bez obzira što je do razlaza došlo na sporazumni način.

Veliki evropski trag u Roketsima

Od petnaest igrača u rosteru Hjustona čak njih šestorica su ili igrali u Evropi ili dolaze sa Starog kontinenta. Patrik Beverli je nastupao za ukrajinski Dnjipro, ruski Spartak iz Sankt Peterburga i Olimpijakos. Džoi Dorsi je letos iz Barselone stigao u Hjuston, a prethodno je nastupao za Laboral kuću, Olimpijakos i turski Gazijantep. Klint Kapela je tamnoputi Švajcarac koji je letos izabran kao 25. pik od strane Hjustona, a trenutno nastupa u Razvojnoj ligi. Donatas Motiejunas je litvanski krilni centar, Kostas Papanikolau je grčki reprezentativac, a u poslednjem trejdu u Hjuston je stigao Rus Aleksej Šved.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari