Najbolji rukometaši Srbije prvi put imaju priliku da postanu šampioni Evrope. Nisku sjajnih igara na prvenstvu Starog kontinenta u našoj zemlji, „orlovi“ su nastavili u polufinalnom duelu s aktuelnim viceprvakom Hrvatskom – 26:22 (13:14), svojom poslednjom „žrtvom“ na putu ka istorijskom finalu, gde će poslednjeg dana ove nedelje ponovo ukrstiti koplja s Danskom, koja je domaćinovu snagu već osetila u prvoj fazi takmičenja.

Srbija – Hrvatska 26:22 (13:14)

Hala: Beogradska arena. Gledalaca: 14.500. Sudije: Lazar, Rever (Francuska).

Isključenja: Srbija 6 minuta, Hrvatska 4 minuta. Sedmerci: Srbija 4(4), Hrvatska 2(2).

Srbija: Marjanac, Šešum, Vujin 6, Nikčević 4, Manojlović 1, Toskić 3, Stanić 12 odbrana, Ilić 8, Marković, Prodanović 1, Stojković, Beljanski, Vučković, Čutura, Stanković 3, Nenadić.

Hrvatska: Balić 2, Duvnjak, Lacković 3, Kopljar 7, Vori 4, Gojun, Losert, Horvat 1, Vuković, Batinović, Bićanić, Buntić 1, Alilović 10 odbrana, Čupić 3, Musa, Ninčević 1.

U zapaljivoj, nacionalistički obojenoj, atmosferi krcate Beogradske arene, naslednici selektora Veselina Vukovića i nekih drugih davnašnjih olimpijskih i svetskih pobednika s ovih prostora, i bukvalno su ostavili srce na parketu, odigrali sa 200 odsto pojedinačnih i timskih mogućnosti i pokazali da ima budućnosti za ovaj nekada trofejni sport. Ali, nije sve odmah krenulo po planu. Celo jedno poluvreme je našim momcima trebalo da razmahnu krila. Bez prepoznatljive čvrstine pred golom dugo uspavanog Stanića, dovoljno hitrine na prelazu iz defanzive u ofanzivu i s premalo raspoloženih šutera u napadu, naši momci su gotovo sve vreme jurili rezultatsku prednost, srećom ne veliku, pa su ili bili jedan korak iza leđa, za polu(kontre) raspololoženih Golužinih pulena ili na mišiće stizali do izjednačenja. Ulazak drugog čuvara mreže Marjanca, promena na mestu pivotmena (Stojković umesto Beljanskog) i česte rokade na bekovskim pozicijama nisu promenile stanje stvari, ali jedan od potonjih junaka Momir Ilić i Nikčević nisu dozvoljavali da Hrvati naprave veću zalihu pre pauze, pa se na odmor otišlo samo s pogotkom zaostatka.

A, onda kao da je na teren izašao drugi tim. Posle samo jedne uspešne intervencije u prvom delu meča, preporođeni Stanić je vezao nekoliko fantastičnih odbrana, što je delovalo kao adrenalinska bomba za saigrače. Izuzev odličnog levorukog Kopljara, protivnički igrači nisu imali više petlje i ideje kako da savladaju našeg „storukog“ golmana, pa su sve češće promašivali ceo okvir gola, grešili u primopredaji lopte, žurili s udarcima ili upadali u odbrambene zamke srpskog defanzivnog bloka. U isto vreme, probudili su se još neki golgeteri u crvenim dresovima. Kapiten Ilić preuzimao je odgovornost kada je trebalo, a u punjenju rivalove mreže pridružili su mu se, na crti odlični, Toskić i na devet metara nepredvidljivi Vujin. Od 15:14, u uvodnim minutima drugog poluvremena, Srbija nije više ispuštala prednost, koja je u jednom trenutku stigla do plus pet (25:20). Trudili su se Hrvati da dođu do daha, ali do kraja nisu uspeli da se vrate u život. Naša reprezentacija će zasluženo odlučivati o zlatnoj medalji, a komšijama ostaje utešna borba za bronzano odličje, koje je Srbija poslednji put uzela još daleke 1996. 

VUKOVIĆ: IGRAČI SU NAJZASLUŽNIJI ZA TRIJUMF

– Čestitam Hrvatima na izuzetnoj utakmici. Odbrana nam je u prvom poluvremenu bila loša, ali smo u drugom delu igre uspeli da se podignemo i na kraju završimo utakmicu u našu korist. Podrazumeva se da su igrači najzaslužniji za trijumf. Bili smo najbolji kada je to bilo najpotrebnije, ali se plašim da smo se mnogo istrošili u ovom polufinalu. Biće nam mnogo teško protiv Danaca jer smo umorni, a imamo i nekoliko povređenih igrača. Ipak, ide nam u korist što su Danci u lošijoj formi od Hrvata – smiruje tenziju selektor Srbije Veselin Vuković.

STANIĆ: USPELI SMO DA PRONAĐEMO PRAVI RITAM

– Čini mi se da na početku utakmice nismo uspeli da pronađemo pravi ritam, a ono što nas je krasilo tokom celog prvenstva, dobra odbrana, nije funkcionisalo. Na našu sreću ni Hrvati nisu dobro igrali pa smo uspeli da održavamo rezultat. Publika je bila sjajna, uspeli su u više navrata da dekoncentrišu Hrvate što nam je pomoglo. Hvala Hrvatima na fer igri i želim im sve najbolje u meču za treće mesto – istakao je heroj još jedne srpske pobede golman Darko Stanić.

GOLUŽA: PRESUDIO DUG NAPAD SRBIJE

– Čestitam domaćinu na pobedi. Mi nismo igrali dobro prvo poluvreme, a kada smo imali dva razlike i loptu promašili smo. Ko zna šta bi bilo da smo se odlepili u tom trenutku. Dogovor u svlačionici u poluvremenu bio je da krenemo odlučno u prvih 10 minuta nastavka, ali smo umesto toga razgalili Stanića, što je uz naše greške presudilo. Srbija je igrala strpljivo, sudije su joj dozvolile da igra napad po dva minuta, što je uz naša ispucavanja dalo konačan rezultat – rekao je selektor Hrvatske Slavko Goluža.

ILIĆ: POBEDIO RUKOMET

– Večeras je u Areni pobedio rukomet. Ovo je bio veliki meč za nas, ali i za rukomet na našim prostorima jer se Srbija vratila na put slave. Znali smo da se Hrvatska ne može pobediti na brzinu, da se mora igrati svih 60 minuta, ali smo u prvom poluvremenu ipak srljali. Na sreću, to smo u nastavku promenili. Želeo sam da igramo sa Hrvatskom jer su naši stilovi rukometa veoma slični, da ćemo se bolje snaći nego protiv nekog drugog. Bilo je gusto, ali smo na kraju ipak mi prošli u finale – kazao je nakon meča kapiten Srbije Momir Ilić.

Hrvatski navijači u boksu

Mada je bio najavljen masovniji dolazak pristalica hrvatske selekcije, u Beograd ih je stiglo svega stotinak, i to mahom pripadnika Bed blu bojsa, navijačke grupe Dinama, koji su se na granici sa Srbijom pojavili s kupljenim kartama i samo obeležjima svoje države. Ostali su vraćeni, a oni su imali specijalnu policijsku pratnju do naše prestonice, dok ih je u hali obezbeđivao ogroman broj pripadnika žandarmerije i redara, pa osim razmene plastičnih predmeta s protivničkim fanovima nisu doživeli veće neprijatnosti.

Nacionalistički dekor

Kao u sličnim prilikama u prošlosti, s obe strane Save, navijanje je bilo nacionalistički inspirisano, pa se pevalo o Draži Mihailoviću, Kosovu, srpskim ratovima, marširalo uz Drinu, a vređala „lepa njihova“, pominjale ustaše i slično. U jednom trenutku na meti pogrdnog skandiranja našao se i srpski predsednik Boris Tadić.

Šešumu povređeno oko

Reprezentativcu Srbije Žarku Šešumu povređena je rožnjača kada ga je jedan navijač, gađajući hrvatskog selektora Slavka Golužu i najboljeg igrača Ivana Balića, pogodio u oko. Šešum je transportovan u bolnicu na ispitivanja, a njegov nastup u finalu je neizvestan. Osim njega povrede u igri zadobili su Manojlović, Beljanski i Vučković.

Aplauzi vaterpolistima i teniserima

Pre početka utakmice gromoglasan aplauz su dobili članovi srpske teniske Dejvis kup reprezentacije Nenad Zimonjić, Janko Tipsarević i Viktor Troicki, koji su uživo bodrili „orlove“, te vaterpolisti, koji su malo pre toga dobili Italiju i otišli u finale EP u Holandiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari