Grad Niš godinama je tavorio u senci Beograda i Novog Sada kada su u pitanju velike sportske manifestacije, odnosno veliki mečevi, ali je za nešto više od mesec dana uspeo da se digne iz pepela i da se kao centar društvenih dešavanja juga Srbije ponovo ucrta na sportsku mapu.

Evropsko prvenstvo u rukometu, Dejvis kup meč između teniskih reprezentacija Srbije i Švedske, te finalni turnir Kupa „Radivoja Koraća“ u košarci bili su samo povod da se sportu odana niška publika u velikom broju sjatu u renoviranu halu Čair i pruži ključnu podršku svojim igračima. Šta više, zbog „manjka“ mesta u Čairu mnoge Nišlije ostale su bez karata, uprkos spremnosti da od ranog jutra i „koliko treba“ čekaju u redovima na prodajnim mestima.

– Niš je nekada bio sportski centar i zaslužuje da to bude ponovo. Razlog za to jeste renovirana hala Čair, ali i opredeljenje grada da razvija sportski i drugi turizam, čime se dodatno popravlja imidž i podiže rejting grada. Nemamo precizne informacije koliko je „sportskih turista“ prošlo kroz grad u poslednje vreme, ali se pretpostavlja da ih je samo tokom Evropskog oprvenstva u rukometu bilo više od deset hiljada- kaže za Danas direktor Turističke organizacije Niš Vladimir Jovanović, dodajući da očekuje da u toku ove godine i fudbalski i košarkaški timovi iz Niša „postanu prvoligaši“.

Na adresu renovirane hale „Čair“ komplimente je predhodno izrekao i Zoran Živković, predsednik Regionalnog košarkaškog saveza istočne Srbije. On je konstatovao da je hala perfektna u tehničkom smislu, te da se nada da će Niš uskoro dobiti predstavnika u Prvoj košarkaškoj ligi Srbije.

Nešto manje od 5.000 ljudi, koliki je kapacitet podmlađene hale izgrađene 1974. godine i koja sada zadovoljava najstrože standarde u svim sportovima, nosilo je Janka Tipsarevića, Viktora Troickog i Dušana Lajovića do četvrtfinala Dejvis kupa, a isto je bilo i sa rukometašima Makedonije koji su od strane svojih navijača sa tribina ispraćeni u Beograd gde su osvojili peto mesto na EP u rukometu. Makedonci su „okupirali“ i mnoge niške kafane, na neskriveno zadovoljstvo Nišlija i kafedžija, koje su podigle promet i do 300 odsto. Istovremeno, „meraklije“ su svoj navijački afinitet demonstrirale i u Beogradu gde su bile uz izabranike Veselina Vukovića na putu do srebrne medalje.

– Niška publika je možda najbolja publika pred kojom smo igrali. Hala je bila ispunjena do poslednjeg mesta, a to se u Beogradu retko dešava – kratko je prokomentarisao Tipsarević i potvrdio da je Teniski savez Srbije doneo dobru odluku kada je domaćinstvo pomerio iz Vršca u Niš, iako niko ne spori da bi Milenijum bio dobar za igranje. Njegovo mišljenje, ali iz drugog ugla, delili su i reprezentativci Švedske koji su naglasili da nikada nisu igrali u bučnijem ambijentu.

Da su veliki poznavaoci sporta i da imaju potrebnu nit za navijanje koja nosi svoj tim Nišlije su potvrdile na košarkaškom turniru u Kupu. Lokalni članovi navijačkih grupa „grobari“ i „delije“ ispunili su tribine u finalnom meču za „žućkovu levicu“ i položili ispit, uz minus koji su zaradili zbog incidenata van hale.

Domaćin kvalifikacija za EP

– Reprezentacija Srbije najverovatnije će u avgustu ove godine odigrati jedan meč kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u košarci u Nišu. Čair bi tada trebalo da ugosti reprezentacije Slovenije ili Estonije. Protivnici Srbije u kvalifikacionoj grupi biće i Crna Gora, Izrael i Island.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari