Start sezone pun zebnji u sumnjičavosti, nakon operacije slepog creva i nešto dužeg oporavka od povrede kolena, naveli su na razmišljanje tenisku publiku da će povratak Rafaela Nadala u prepoznatljivu, šampionsku formu, trajati znatno duže od očekivanog. Rana eliminacija sa Australijan opena, zatim dosta skromne partije na „malim“ turnirima u Južnoj Americi predstavljali su uvertiru nastupa španskog asa na Indijan Velsu. Mada tri pobede i prolaz u četvrtfinale nisu adekvatan reper kada je ocena igre u pitanju, Nadal na turniru u kalifornijskoj pustinji definitivno pokazuje znakove buđenja.

Nastupi bez izgubljenog seta, postepeno podizanje forme kako se turnir bliži završnoj fazi, svakako su za pohvalu. Nadal je na startu protiv Igora Sislinga, a pogotovo u duelu sa Donaldom Jangom u trećoj rundi, imao gemove za zaborav, dozvolivši levorukom Amerikancu u borbi za osminu finala da u par navrata napravi brejk, maltene bez nekog prevelikog napora. Ipak, prosečan kvalitet Janga, kao i veliko iskustvo Nadala, bili su dovoljni da Španac u osmini finala zakaže duel sa Žilom Simonom.

Upravo je duel sa iskusnim francuskim igračem bio prava mera za Majorčanina da ubedi tenisku javnost u sposobnost da se vrati u borbu za trofeje na najkvalitetnijim takmičenjima. Rafael je Žila ispratio sa turnira dozvolivši mu da osvoji ukupno šest gemova u dva seta (6:2, 6:4). Ponovo je delovao moćno, sigurno i ubedljivo prilikom udaraca sa osnovne linije. Forhendi sa puno spina bili su teški za čitanje, dok su mu bekhendi bili dovoljno duboki i nezahvalni za vraćanje. Nastavak sezone pokazaće koliko je spreman da se suprotstavi Đokoviću, Federeru i Mareju, ali je utisak da sa svakim narednim turnirom samopouzdanje Španca naglo raste.

Đoković igrao jutros

Novak Đoković sastao se sa Bernardom Tomićem u četvrtfinalu rano jutros po srednjeevropskom vremenu. Posle Iznera, srpski as imao je posla sa još jednim dobrim serverom, malo atipičnim za današnje prilike, s obzirom da ritam tokom poena menja iznenadnim izlascima na mrežu, kao i dobro „sakrivenim“ drop-šotovima.

 

Aplauz za Zimonjića

Da je promena partnera bila dobra odluka Nenad Zimonjić je pokazao već na prvom turniru. Srpski dubl igrač domogao se polufinala Indijan Velsa u paru sa Marćinom Matkovskim, poljskim igračem. NJih dvojica dobro funkcionišu uprkos tome što im je turnir u Kaliforniji zapravo prvi zajednički nastup. Za ulazak u finale lako bi mogli da nalete na braću Brajan, Boba i Majka, koji već godinama unazad predstavljaju najbolji par na svetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari